Extrema dreaptă, tot mai aproape de președinția Austriei

Norbert Hofer, reprezentantul Partidului Libertății (FPOe, extrema dreaptă), îl devansează în sondaje pe Alexander Van der Bellen, candidatul independent susținut de Verzi, înaintea turului secund al alegerilor prezidențiale din Austria, care va avea loc pe 2 octombrie, transmite luni Reuters, citată de AGERPRES.

Van der Bellen l-a învins cu un scor strâns pe Hofer în cel de-al doilea tur prezidențial, din 22 mai, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională, la sesizarea FPOe, din cauza unor nereguli la numărarea mai multor mii de buletine de vot.

Un sondaj publicat în tabloidul Oesterreich îl creditează pe Hofer cu 53% din intențiile de vot, un punct în plus față de sfârșitul lunii iulie, față de 47% în favoarea lui Van der Bellen.

Potrivit unui alt sondaj, cu o marjă de eroare de +/-3,6%, apărut în cotidianul Kurier, 38% dintre respondenți sunt de părere că Hofer va câștiga, față de 34% care se așteaptă la victoria contracandidatului său.

Partidul lui Norbert Hofer conduce și în sondajele înaintea alegerilor legislative din 2018, cu un scor constant de peste 33%.

Preocupările legate de securitate și identitatea națională, precum și nemulțumirea față de partidele tradiționale, situate mai la centru, au alimentat sprijinul pentru FPOe, la fel cum se întâmplă în Franța cu Frontul Național și în Germania cu Alternativa pentru Germania (AfD).

FPOe s-a angajat să susțină organizarea unui referendum în Austria cu privire la ieșirea țării din UE dacă Turcia se va alătura blocului comunitar sau dacă va avea loc un transfer mai semnificativ de prerogative politice dinspre statele membre spre Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.