Fabulos: 4 jucătoare din România în sferturi la Madrid!

Patricia Maria Tig o nouă victorie de răsunet

În noaptea de miercuri spre joi, Patricia Maria Tig – debutantă pe tabloul principal la un turneu de categoria WTA Premier Mandatory – a mai dat o lovitură şi a obţinut o nouă victorie de răsunet: 6-3, 6-4, după 77 de minute de joc, cu a patra rachetă a SUA, Madison Keys. Am văzut-o din nou pe Patricia jucând cu o dezinvoltură ieşită din comun, deşi avea dincolo de fileu o jucătoare cu rezultate desosebite: semifinalistă la Australian Open, sfert finalistă la Wimbledon, tur IV la US Open şi tur III la Roland Garros – toate în 2015, tur IV la Australian Open în 2016 şi tot în 2016, sfert de finală la Miami Open (tot un turneu de categoria Premier Mandatory). Primul set a fost sever controlat de Patricia, care a condus cu 4-0, Keys a redus la 3-4, dar s-a oprit aici. Setul secund a fost mai echilibrat, Patricia a avut 2-0, dar s-a mers cap la cap până la 4-4, după care românca a câştigat două game-uri şi a închis meciul. De menţionat că în acest al doilea set, din 10 game-uri, 7 au fost câştigate contra serviciului. Patricia Maria Tig a reuşit a treia victorie consecutivă la o jucătoare aflată la mai mult de 100 de locuri în faţa ei, o performanţă foarte rară în tenis.

Patru sfert finaliste – un record pentru tenisul românesc

Turneul de la Madrid va intra probabil în istoria tenisului feminin românesc. Patru jucătoare în sferturi de finală reprezintă un record pentru România la nivelul circuitului WTA. Este chiar fabulos. În septembrie 2008, la Tashkent şi în februarie 2014 am avut câte 3 jucătoare care au atins pragul sferturilor de finală: Sorana Cârstea, Monica Niculescu şi Raluca Olarum respectiv, Monica Niculescu, Alexandra Dulgheru şi Alexandra Cadanţu. Dar în ambele cazuri a fost vorba de turnee inferioare celui de la Madrid. Să revenim la ziua de azi. Avem un sfert de finală românesc (Helep – Begu) pe care îl vom urmării detaşaţi. Care va fi mai bună, să câştige. Dacă va învinge Simona, atunci ea are şanse, în cazul în care va trece şi de semifinală să urce pe locul 5. Simona este singurul cap de serie din cei 16 iniţiali, rămas în cursă. Şi aici suntem în faţa unei premiere. Ca şi în meciurile precedente, atât Sorana Cârstea, cât şi Patricia Maria Tig au adversare mult, mult mai bine clasate decât ele. Cu o diferenţă: atât Dominika Cibulkova, cât şi Samantha Stosur sunt jucătoare cu mulţi ani de tenis în spate, deci cu o bogată experienţă competiţională. Doar sârboaica Jelena Jankovic, prima învinsă a Soranei, era şi ea o jucătoare foarte experimentată. Rămâne de văzut cum se vor descurca Sorana – ea este totuşi din 2008 în circuitul WTA – şi cvasidebutanta Patricia cu acest „handicap” în plus, marea experienţă a adversarelor lor. La casele de pariuri, Cibulkova şi Stosur au cote de mari favorite la victorie. Dar să nu uităm, în Anglia, în august 2015, Leicester City avea cotă 5.000 pentru câştigarea titlului, iar un prim contact în 2017 cu extratereştii avea o cotă de 1.000. Leicester a câştigat titlul în Anglia. Să vedem acum dacă fetele noastre vor infirma pentru a patra zi consecutiv, previziunile caselor de pariuri.

Programul sferturilor de finală

  • S1: Dominika Cibulková (Svk – #38) – Sorana Cârstea
  • S2:Daria Gavrilova (Aus – #39) – Louisa Chirico (SUA – #130)
  • S3: Simona Halep – Irina Camelia Begu
  • S4: Samantha Stosur (Aus – #23) – Patricia Maria Tig

Semifinale: S 1 vs S 2; S 3 vs S4

Parcursul jucătoarelor noastre la Madrid

Patricia Maria Tig (# 134 WTA la începerea turneului)

  • tur I calificări: 7-5, 7-6, cu Nicole Gobbs (SUA – #73)
  • tur II calificări: 5-7, 6-4, 6-4 cu Maria Sakkari (Gre – #117)
  • Tur I: 6-3, 3-6, 6-2, cu Daria Kasatkina (Rus – #32)
  • Tur II: 6-2, 6-3 cu Sloane Stephens (SUA – #21)
  • Tur III: 6-3, 6-4 cu Madison Keys (SUA – #25)

Sorana Cârstea (# 127 WTA la începerea turneului)

  • Tur I: 6-4, 6-3 cu Jelena Jankovic (Srb – #24)
  • Tur II: 6-3, 7-5 cu Danka Kovinic (Mne – #52)
  • Tur III: 6-4, 7-6 cu Laura Siegemund (Ger – #44)

Irina Camelia Begu (#34 WTA la începerea turneului)

  • Tur I: 6-4, 3-6, 6-4 cu Eugenie Bouchard (Can – #46)
  • Tur II: 5-7, 7-6, 6-3 cu Garbine Muguruza (Esp – #4)
  • Tur III: 6-7, 6-3, 6-3 cu Christina McHalle (SUA – #59)

Simona Halep (#7 WTA la începerea turneului)

  • Tur I: 6-0, 6-3 cu Misaki Doi (Jpn – #43)
  • Tur II: 6-1, 6-1 cu Karin Knapp (Ita – #75)
  • Tur III: 6-2, 6-3 cu Timea Bacsinszky (Sui – #15)

Jucătoare de top scoase din cursă de învinsele fetelor noastre

Laura Siegemund: 6-0, 3-6, 6-3 cu Svetlana Kuznetsova (Rus – #12)

Christina McHalle: 7-6, 6-4 cu Karolina Pliskova (Cze – #20)

Timea Bacsinszky: 6-4, 2-6, 6-3 cu Andrea Petkovic (Ger – #29)

Timea Bacsinszky: 6-4, 5-7, 6-4 cu Ekaterina Makarova (Rus – #30)

Madison Keys: 6-3, 6-3 cu Barbora Strycova (Cze – #33)

Parcursul adversarelor Soranei şi Patriciei

Dominika Cibulková

  • Tur I: 6-4, 6-7, 6-3 cu Agnieszka Radwańska (Pol – #2)
  • Tur II: 0-6, 6-3, 6-4 cu Carolinea Garcia (Fra – #49)
  • Tur III: 2-6, 6-3, 7-5 cu Anastasia Pavlyuchenkova (Rus – #26)

Samantha Stosur

  • Tur I: 6-1, 6-3 cu Sara Sorribes Tormo (Esp – #195)
  • Tur II: W.O. cu Lucie Safarova (Cze – #13)
  • Tur III: 4-6, 6-2, 6-3 cu Carla Suarez Navarro (Esp – #11)

Ce au obţinut până acum fetele noastre

În urma calificării în sferturile de finală, Halep, Begu, Cârstea şi Tig şi-au asigurat un cec în valoare de 114.560 de Euro. În ceea ce priveşte punctele pentru clasamentu WTA general, Tig a obţinut 237 de puncte (sunt contabilizate şi punctele din calificări), Cârstea – 210, Halep – 205, iar Begu şi-a apărat cele 215 puncte din 2015. Pentru clasamentul WTA 2016, Halep, Begu şi Cârstea au adunat fiecare câte 215 puncte, iar Tig, 245 de puncte.

Sorana a (re)intrat, Tig în premieră în top 100

Rezultatele excelente de la Madrid le-au propulsat pe Sorana Cârstea şi Patricia Maria Tig în top 100 WTA la zi, pe locurile 97, respectiv, 99. Dacă ambele vor câştiga în sferturi, atunci ele vor mai avansa câteva locuri. Dacă vor fi învinse, atunci rămânerea în top 100 depinde de rezultatele altor 4 sau 5 jucătoare care sunt angrenate în turnee din circuitul ITF. Dacă Sorana a reintrat (după aproape 2 ani) în top 100, pentru Patricia Maria Tig, locul 99 reprezintă cea mai înaltă poziţie de până acum din cariera ei. Dacă Sorana şi Patricia reuşesc să se menţină în top 100, atunci ar putea prinde tabloul principal la Roland Garros, ceea ce ar putea să le ajute foarte mult, fie şi numai din punct de vedere financiar.

Comentariu: Câte ceva despre sfertfinalistele noastre

Simona Halep se pare că este în revenire de formă. A avut două adversare mult sub nivelul ei şi le-a executat fără drept de apel, pierzând doar 5 game-uri în 4 seturi. Dacă ar fi obţinut victorii chinuite, atunci nu am fi putut consta revenirea la forma care a consacrat-o. A treia adversară, Timea Bacsinszky, o jucătoare de top, care a iernat pe locul 10 în clasamentul WTA, a fost şi ea învinsă clar de Simona. Este adevărat, Simona nu a dat şi nu va da aici la Madrid de „piesele grele” aflate în acest moment în faţa ei în clasamentul WTA. Dar, dacă va da de ele la Roma sau la Paris şi va obţine rezultate pozitive, atunci putem elimina acel „se pare” şi vom spune, „s-a întors Simona din 2014 şi inuarie-martie 2015. Irina Camelia Begu a demonstrat aici la Madrid că se poate baza şi pe „mental”. I-am reproşat mereu că stă foarte prost la acest capitol, mai ales când a pierdut meciuri pe care le avea în mână sau a pierdut la adversare mult mai slabe. Dacă în continuare, mentalul îi va funcţiona ca la Madrid, atunci cu siguranţă o să o vedem pe undeva prin zona locurilor 23-26 în WTA General. Sorana Cârstea (re)vine din tunel. A fost, chiar înaintea ascensiunii Simonei Halep, cea mai bine clasată jucătoare a generaţiei actuale. Dar a avut şi cea mai fulminantă cădere, peste 200 de locuri. Rezultatele – victorii la jucătoare mult, mult mai bine clasate decât ea – dar mai ales jocul practicat, mă fac să cred că Sorana va redeveni Sorana de acum 3 sau 4 ani. Apropo, la meciuri directe, Sorana are 2-1 cu Simona. Este adevărat, meciurile s-au jucat în 2008 şi 2010. Nu s-ar supăra nimeni dacă Sorana ar deveni o ameninţare pentru Simona. Patricia Maria Tig este realmente marea surpriză a zilei. Şi nu doar pentru că a bătut trei jucătoare aflate toate, la peste 100 de locuri în clasament în faţa ei. Ci pentru modul în care joacă. În meciul cu Madison Keys mi s-a părut – de la distanţă mare chiar seamănă un pic la faţă – că o văd pe Simona din martie 2015, o Simona ceva mai înaltă, este adevărat. Unde a fost Patricia până acum? OK, nu ştim cum se împacă Patricia cu iarba şi „hard”-ul, dar, nu cred că nu se poate descurca. Dacă Patricia avansează în clasament şi scapă de calvarul tururilor de calificare – de multe ori un meci din calificări este mai dificil decât unul cu un adversar de top de pe tablou – atunci îi întrevăd un viitor mare în tenis. Nu trebuie să-i cerem să ajungă în 2016, în sferturi, la toate turneele la care va mai juca. Toate la timpul lor. Despre Monica Niculescu, repet ce am spus după ce a ieşit din primul tur: ne-a stricat petrecerea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.