Facebooking, noua dependenţă a tinerilor

Adolescenţii de astăzi sunt consideraţi, cum i-au numit cercetătorii, „nativi digitali” sau „Generaţia IT”, o generaţie conectată permanent la Internet şi în special la reţelele de socializare.

Facebooking-ul este ceea ce specialiştii folosesc pentru a denumi activitatea constantă pe reţeaua de socializare Facebook. În plus, este fenomenul cel mai întâlnit în rândul noii generaţii de tineri.

Larry Rosen, cercetător media la Universitatea California, dezvăluie efectele psihologice pe care această activitate le are asupra tinerilor. În urma unor studii, acesta a găsit asocieri între utilizarea frecventă a reţelelor sociale şi diverse afecţiuni mentale precum, narcisism, agresivitate crescută şi boli psihice, cum ar fi schizofrenia şi depresia.

În afară de efectele la nivel comportamental, socializarea online poate afecta şi situaţia şcolară a tinerilor. Acelaşi studiu demonstrează că elevii care folosesc Facebook sunt distraşi de la învăţat şi citit.

Larry Rosen recunoaşte, însă, şi un merit Facebook-ului, acela că facilitează comunicarea tinerilor timizi şi introvertiţi şi le dezvoltă abilităţile de empatie.

(C.I.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.