Facultatea de Sociologie şi Mişcarea dodoaşcă!

Stimate Domnule Prof. Dr. Mircea Dumitru, Rector al Universităţii Bucureşti

În conjunctura actuală mă simt obligat să fac această declaraţie publică.

Am fost unul dintre cei care au relansat sociologia românească după 1989.

Am fost unul dintre cei care au construit Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (secția de sociologie) a Universităţii Bucureşti.

În calitate de decan timp de 8 ani a acestei facultăţi am contribuit la dezvoltarea acestei instituţii una dintre cele mai importante cu profil sociologic din România.

Faptul că Dl. Marian Preda, actualul decan al Facultăţii, este un sociolog de o mediocritate și incompetență profesională probată prin scrierile și declarațiile sale publice jenante nu este doar problema sa personală.

Ca decan al celei mai importante Facultăţi de Sociologie şi Asistenţă Socială din România a devenit o problemă pentru Universitatea Bucureşti, dar şi pentru întreaga comunitate academică sociologică.

Faptul că a fost tolerată de Conducerea Universității București acţiunea sa violentă de politizare a Facultăţii de Sociologie și Asistență Socială poate fi, într-o oarecare măsură, explicabilă în contextul politic trecut. Politica sa de politizare a Facultăţii continuă însă şi în prezent.

Dar opţiunea sa de a deveni un lider politic, nu discut aici ciudățenia platformei sale ideologice, este incompatibilă cu poziţia de conducere ca decan al unei Facultăţi de Sociologie şi Asistenţă Socială. Cu siguranță din această poziție va continua politizarea facultății.

Mă simt responsabil pentru profesia de sociolog și de soarta Facultăţii pentru care am investit cu pasiune cea mai mare parte a activităţii mele de cercetare în sociologie.

Consider că este un gest absolut necesar ca dl Marian Preda să părăsească poziţia de decan sau să fie demis din funcția de conducere de către Unviersitatea Bucureşti.

Domnule Rector, consider că este responsabilitatea Dumneavoastră de a declanșa o analiză a situației critice actuale a Facultății de Sociologie și Asistență Socială pentru a pune lucrurile pe un făgaș normal. Și cred că la această analiză este normal să includeți pe toți profesorii care au contribuit la construirea acestei Instituții academice de învățământ.

Cu stimă,

Prof. Dr. Cătălin Zamfir, Preşedinte al Asociaţiei Sociologilor din România

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.