×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 27 iulie 2017, 05:38
EUR (€)
+0.0011 ↗
4.5628 RON
USD ($)
+0.0112 ↗
3.9248 RON
• • •
I-ar vrea binele, dar îi face rău
Falcă îi destabilizează poziția lui Orban în PNL
Ludovic Orban face piruete în partid pentru câştigarea preşedinţiei liberale
Ludovic Orban face piruete în partid pentru câştigarea preşedinţiei liberale

Nou confirmata supremație a lui Gheorghe Falcă în PNL, cu scandalul adiacent și complementar de rigoare, va atârna destul de greu în privința desemnării șefului partidului, luna viitoare, pe 17 iunie. Și asta în condițiile în care primarul Aradului și-a anunțat tabăra pe care ar susține-o la șefia PNL. Cel puțin la nivel declarativ, Falcă s-a arătat interesat de proiectul și echipa lui Ludovic Orban. Însă nu ar fi pentru prima sau ultima dată când una se spune cu voce tare în PNL, iar altul este rezultatul jocurilor de culise.

Indiferent dacă Gheorghe Falcă joacă cu adevărat cu toate cărțile la vedere, cert este că Ludovic Orban are de pierdut din cauza afilierii primarului la gruparea sa. Conducerea centrală a PNL va decide, la finalul acestei săptămâni, conform unor surse, soarta alegerilor din cadrul organizaţiei judeţene PNL Arad. Cu alte cuvinte, Falcă nu doar că este arătat cu degetul de toată lumea pentru perpetuarea unor metehne pedeliste, de care vechii liberali țin să se detașeze, dar acesta vrea să se integreze cu tot cu practicile sale fix în nucleul tradițional al partidului. Pe de altă parte, incidentele de la alegerile de la Arad pot determina pierderea funcției de președinte de organizație pentru care s-a încălcat statutul partidului, lucru care îl va scoate pe edil în afara careului de joc.

Stratagemă liberală de ieșit basma curată

După lungi dispute între Raluca Turcan și secretarul general interimar al partidului, Cristian Bușoi, contracandidatul lui Ludovic Orban la funcția supremă în partid, s-a decis ca alegerile din organizaţia judeţeană a PNL Arad să fie contestate la Curtea de Arbitraj, privind modul nestatutar prin care au fost organizate. Mai mult, potrivit reproșurilor aduse de Turcan și Bușoi, precum și de o mare parte a liberalilor arădeni, desemnarea delegaţilor pentru conferinţa judeţeană de alegeri a fost făcută după o normă de reprezentare neconformă cu prevederile statutare. Organizaţia municipală nu a avut un birou ales, fiind desemnate doar trei persoane care au selectat delegaţii pentru conferinţa judeţeană de alegeri. Acestea au fost doar câteva dintre neregulile care au făcut ca o parte din organizaţii să nu participe la alegerile judeţene, iar lideri recunoscuţi, cum sunt senatorul Ioan Cristina sau deputatul Eusebiu Pistru, să boicoteze alegerile și să le și conteste caracterul lor statutar. Surse din cadrul conducerii centrale a PNL dau asigurări chiar că alegerile vor fi anulate, ceea ce va avea drept rezultat faptul că Aradul nu va avea delegaţi la congresul naţional al PNL, alţii în afara celor de drept. Deşi Gheorghe Falcă a încercat o manevră politică ingenioasă, anunţând că îl va susţine pe Ludovic Orban, cunoscut drept apropiat al adversarilor săi liberali vechi din PNL Arad, se pare că acest sprijin de ultim moment nu va schimba decizia de anulare a alegerilor de la Arad.

Susținere contra candidaturi la europarlamentare

În afară de Falcă, Ludovic Orban a reușit, în cele din urmă, să le câștige girul și altor doi grei ai partidului din zona Ardealului, respectiv primarului de la Oradea, Ilie Bolojan, și celui de la Alba Iulia, Mircea Hava. Însă pentru susținerea din partea acestora de care se va bucura la congres, Ludovic Orban nu doar că a dus lungi tratative, dar ar fi acceptat chiar să facă unele compromisuri pe termen mediu și lung, în favoarea edililor. Se vorbește în PNL că atât pe Falcă, cât și pe Bolojan și pe Hava îi tentează și câte un mandat de europarlamentar, având în vedere remunerația grasă care se oferă în forul decizional al UE pentru o prestație mult mai lejeră decât cea dintr-o administrație locală. Mai mult, primarii s-ar pune la adăpost în Parlamentul European de posibilele presiuni venite din partea procurorilor DNA. Cei trei edili ar fi primit garanții de la fostul ministru că vor figura fără doar și poate pe primele trei locuri pe lista PNL pentru europarlamentarele din 2018.

„Pacea“ dintre Iohannis și Dragnea, în favoarea PNL

Liderul PSD, Liviu Dragnea, pare că a căzut la pace cu președintele Klaus Iohannis. Dacă pe Dragnea îl interesează să aibă o relație cât mai corectă, nu doar din punct de vedere instituțional, cât și interrelațional, cu șeful statului, cel puțin în perioada imediat următoare pentru analiza necesară unei posibile remanieri guvernamentale, Iohannis este și el interesat de un armistițiu cu PSD, în vederea asigurării liniștii indispensabile alegerilor din PNL. Chiar dacă și-a afirmat, în repetate rânduri, neimplicarea în congresul liberalilor de luna viitoare, cel de-al doilea mandat ca președinte pe care Iohannis și-l dorește depinde mult de rezultatele alegerilor din PNL

Maria MușatPublicat Vineri, 19 mai 2017
1549
 | 0
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Prostu' Satului
0
Mai pe scurt, e vorba de lupta dinte "bolșevicii" si "menșevicii" PNL-ului
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Fostul soț al lui Kovesi, contracte cu SRI
Publicat acum 20 ore şi 17 minute
Salvarea PSD-ului există
Publicat acum 10 ore şi 30 minute
Deputatul de care nu a auzit nimeni
Publicat acum 16 ore şi 54 minute
Cum arată noua carte de identitate (Foto)
Publicat acum 18 ore şi 32 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
13 articole/ Actualizat Miercuri, 12 iulie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
29 articole/ Actualizat Marţi, 25 iulie 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
137 articole/ Actualizat Joi, 13 iulie 2017
Sorin Avram

Pe 25 iulie a fost delir pe reţelele de socializare, iar motoarele de căutare au fost încinse. Mulţi, foarte mulţi români au căutat pe Google „poze cu Denisa Manelista moartă”, „înmormântarea Denisei” şi „Denisa în sicriu”!

Sorin AvramPublicat acum 9 ore şi 56 minute