Falimentul corupţiei în România

Actul de corupţie e penal. E şi imoral. Necreştin. Mai sunt desigur consecinţe secundare, colaterale. De exemplu, poate genera poluare. Poate provoca dereglări în serviciile de sănătate, în consumul de medicamente.

Scandalurile din mediul universitar, preuniversitar, şcolar şi prenatal sunt la ordinea zilei. Există şi o corupţie măruntă care ţine în viaţă mica afacere, „serviciile mărunte” din viaţa de zi cu zi între indivizi, comunităţi. Maneaua fără corupţie ar tăcea subit! Cafeaua, alcoolul, tutunul se vând, se consumă şi se mută de colo-colo, într-o proporţie semnificativă, prin ochii închişi faţă de contrabandă. Da. Contrabanda este sora siameză a corupţiei. Ar mai fi o verişoară. Contrafacerea! Contrafacerea, chiar la nivel de economie mondială, concurează facerea lumii. În sensul refacerii permanente a unor echilibre economice paralele, oculte, profitabile.

Toate astea sunt deja banalităţi.

Întrebarea, cu toată modestia şi dorinţa de a nu supăra pe nimeni, ar fi: când în România corupţia nu va mai fi rentabilă?! Când? Şi mai ales cum, şi de ce?Atunci putem afla şi când va fi învinsă!

Sau nu vrem asta?!

Poate că de fapt nu prea vrem…

Ia gândiţi-vă câţi şomeri de lux am avea dacă, doar cu ceva procente, corupţia coboară în iubita noastră ţară!

Adio programe, adio secretari de stat, adio emisiuni radio-tv, ca să nu mai vorbim de bani. Bani care nu mai „curg”. Afaceri care nu mai produc. Sigur, produc altele, pe criterii de piaţă liberă şi standarde europene. Oare?! Chiar vrem aşa ceva?! Nu puţini zic că fac deja asta!

Chiar fac asta. Acum. Dar câte griji, cât stres. Câte riscuri! Asta e culmea! Poate că e mai riscant – în sens economic cinstit – să facă o afacere sau un proiect corect, legal, performant decât o bişniţă bine gătită, unsă cu toate alifiile, livrată la timp la un mahăr cu relaţii la vârf, la vârfu’ vârfului. Poate da, poate nu! Întrebarea e, unde se rupe filmu’?!

Să ne imaginam pe cineva, persoană, instituţie, grup de interese, sau echipă de caz, deci nişte persoane… Care ştiu tot ce se întâmplă în ţara asta, 24 de ore din 24. Mă rog, o fi şi vreun popă pe-acolo, sau un guru! Deci ceva, oriunde, care ştie, înţelege şi vrea despre această temă fierbinte! Şi are de ales! O mai lăsăm, o terminăm acum, o spargem în bucăţi, ţinem treaba sub control, rupem pisica…ş.a.m.d.

Sau nu există aşa ceva în România!? Deci, povestea cu economia neagră, corupţia, crima organizată, ţigănia măruntă sunt teme reale scăpate de sub control! Sau, mai rău, parţial supravegheate, contracarate…

Deci sunt unele succesuri…

Şi tot aşa!

Vine unu’ şi întreabă există un sfârşit la treaba asta? Un „end” (poate un „happy end”)? Că tot a devenit o „telenovelă strategică”. Răspunsul e simplu, e acum. Corupţia va dispărea din România când nu va mai fi rentabilă!

Hopa! Deci e clar! E simplu! Deci cum s-o facem nerentabilă!? Simplu nu ar fi, dar măcar e clar.

Îi chemi pe Dăianu, pe Pogonaru, pe Croitoru, pe Şerbănescu, pe Dochia, pe (mai ştiu câţiva dar nu spun…) şi le dai temă: „Dacă tot aţi rupt peniţa de cum ar fi să fie ceva rentabil în amărâta noastră de economie de piaţă românească…, hai ia să ne spuneţi cum poate fi ceva eficient, extraordinar, de neoprit, profitabil până la cer, relativ ieftin şi uşor de procurat – aşa cum e corupţia la noi -, fără studii de piaţă, fără brand, şi merge strună în ţara asta, adusă de râpă, în pragul falimentului! Adică subminaţi-o naibii de corupţie!

Căci la corupţie ne referim.

Deci, cum e să fie chestia asta împuţită, nerentabilă? Hai, Dăiene, să vă vedem!! Şi atunci pa! poliţie, justiţie, media, biserică şi toţi flăcăii ăştia pricinoşi din Westul virgin care ne tot fac de rahat… Că dacă e nerentabilă, cine se mai bagă?!

„Falimentul corupţiei la oraşe şi sate, viitorul luminos al României!” E greu?! E imposibil?! Orice poate da faliment dacă e pe bani! Corupţia înseamnă bani, bani, bani. Economie pură mură-n gură.

Hai, băieţi, ar ieşi de un premiu Nobel în domeniu!! Să te văd, Dăiene! Gata cu sentimentalismele! Fii dur! Şi voi, toată gaşca de economişti virgini ai României postcomuniste, ieşiţi la agăţat!

Daţi cu corupţia pe spate! Călăriţi-o economic. Spulberaţi-o! Scoateţi-o de pe piaţă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.