Falsurile comise de comunişti repuse în valoare

Celebra poză din 1 Decembrie 1918 de la marea adunare populară de la Alba Iulia, falsificată de comunişti în 1968, continuă să fie utilizată de politicieni.

Niet cultură”

Ziua naţională a României a dat prilejul mai multor politicieni de a transmite mesaje pe Facebook. Numai că unii dintre ei au dat dovadă de grave lacule de ordin cultural-istoric. Astfel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi preşedintele mai noului şi micului PRU, deputatul Bogdan Diaconu au publicat alături de mesaj şi celebra poză făcută de Samoil Mârza pe 1 decembrie 1918 la adunarea populară de la Alba Iulia.

Numai că au publicat fotografia retuşată de comunişti în 1968 şi publicată în premieră pe coperta revistei „Magazin istoric”.

În ce a constat falsul. La adunarea populară de la Alba Iulia în cadrul fixat de Mârza (în total el a făcut doar 5 fotografii acolo) apar mai mulţi purtători de steaguri ale Transilvaniei, care erau, în epocă în trei culori: albastru-roşu-galben transpuse în fâşii orizontale. Comuniştii au retuşat poza, schimbând ordinea culorilor steagului, în roşu, galben şi albastru.

Poza falsificată în 1968 de comunişti

Acum, pe Liviu Dragnea, care are peste 50 de ani, îl înţelegem. El şi-a făcut studiile în perioada comunistă şi în toate manualele de istorie, în presă etc apărea poza falsificată. Dar pentru Bogdan Diaconu, cel care se joacă „de-a Vadim” şi care a terminat „generala” după decembrie 1989 nu poate exista această înţelegere.

Poza originală din 1918

Începând cu 1990 sau 1991 în mass-media, aproape în fiecare an, în preajma zilei de 1 decembrie au apărut articole sau reportaje tv privind falsul grosolan comis de comunişti. Şi mai este o chestiune elementară: în 1918 fotografiile se făceau pe placă, nu pe film (nu se inventase) şi cadrele NU erau colorate. Măcar atât lucru să fi ştiut Liviu Dragnea şi Bogdan Diaconu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.