Familia lui Cioabă vrea bani de la stat pentru a plăti factura de la spital

Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioabă, a declarat, pentru Ştirile ProTV, că familia să vrea să ceară ajutor financiar de la statul român pentru a plăti factura la spitalul unde a fost internat şi tratat tatăl său.

Fiul lui Florin Cioabă spune că spitalul e emis o factură de 350.000 de dolari pentru spitalizare şi operaţie, sumă pe care ei nu o pot acoperi.

Dorin Cioabă afirmă că nu poate ridica trupul tatălui său de la morga spitalului decât atunci când factura va fi plătită.

„După ce am aflat această veste tristă, ne vedem şantajaţi şi manipulaţi de oamenii de aici. Au venit la noi la hotel şi ne-au spus că dacă noi nu plătim banii ăia trupul neînsufleţit al tatălui meu nu va ajunge în România. Am sunat pe ambasadorul României şi mi-a spus că nu are ce să facă. Şantajul continuă. Vrem să apelăm la Ministerul de Externe, care trebuie să ne protejeze datorită faptului că suntem cetăţeni ai României şi aveam aceleaşi drepturi chiar dacă suntem ţigani”, a spus fiul defunctului.

În demersurile pentru repatrierea lui Florin Cioabă se implică şi personalul din Ambasada României la Ankara şi din Departamentul Afaceri Consulare din Centrala MAE de la Bucureşti, la solicitarea de asistenţă venită din partea membrilor familiei.

Fiul lui Cioabă declara sâmbătă că la spitalul din Turcia a fost adusă, pe banii familiei, aparatură medicală închiriată, necesară pentru tatăl său. De asemenea, familia lui Cioabă şi-a permis financiar să plătească un avion SMURD pentru a merge în Turcia cu medicul Şerban Brădişteanu.

Până acum, nici Băsescu şi nici Ponta nu s-au oferit să-i dea bani.

UPDATE Victor Ponta a anunţat duminică seară că el nu va da bani din Fondul de rezervă a Guvernului. Ponta a spus că familia lui Florin Cioabă va fi ajutată în măsura prevăzută de lege pentru orice cetăţean român, precizând că a fost informat de MAE şi de Raed Arafat că este vorba despre o factură „foarte mare”, astfel că „probabil va fi foarte dificil”.

„M-au informat Ministerul de Externe şi domnul Arafat despre problemele care au apărut în Turcia vizavi de plata acelei facturi. Vreau să spun foarte clar, orice cetăţen român – eu nu fac vreo deosebire că e rege sau nu-i rege -, orice cetăţen român, în măsura prevăzută de lege şi în măsura posibilităţilor, încercăm să-l ajutăm”, a spus Victor Ponta, la Antena 3.

Premierul a explicat că din banii CNAS există un sistem prin care se sprijină „pe anumite criterii”.

„Nu pot să vă spun în acest moment decât că, atât cât se poate face pentru orice cetăţean al României, atât facem. (…) În măsură în care există anumite proceduri şi se înscrie într-un caz în care poate fi ajutat, atunci o facem. Nu vreau să fac vreo favoare. (…) Din bani publici, nu fac favoruri pentru nimeni. În cazul de faţă direct, probabil că va fi foarte dificil”, a mai spus Ponta.

Premierul a afirmat că pot fi strânşi bani din surse private pentru plata îngrijirilor medicale de care a avut parte Florin Cioabă în Turcia.

Ponta a mai dezvăluit că preşedintele Traian Băsescu l-a sunat pe ministrul de Interne şi „i-a cerut să intre în acea procedură…”. „Eu am spus: nu sunt de acord să folosim avionul SMURD decât pentru cazuri speciale. Dacă familia suportă costurile, atunci sunt de acord. Fiecare viaţă e importantă, dar atunci când eşti în poziţia de a avea anumite resurse materiale, încerci să le drămuieşti cu răspundere şi bun simţ, nu pentru că sună preşedintele”, a adăugat premierul.

Ponta a mai declarat că, la nivel public, preşedintele sau premierul intervin atunci când e vorba de o situaţie cu totul şi cu totul excepţională.

„Fiecare îşi alege prietenii, eu nu judec pe nimeni, nici măcar pe domnul Băsescu, de ce prieteni are, mai ales dacă faci lucrul ăsta la nivel privat. Până la urmă, la nivel privat fiecare dintre noi îşi alege cunoscuţii, prietenii… La nivel public, un preşedinte, ca şi un prim-ministru, intervine public când este vorba de o situaţie cu totul şi cu totul excepţională, cum a fost cea din Muntenegru, o catastrofă. Atunci, preşedintele nu l-a interesat, nu cred că l-aţi văzut să sune pe cineva, să întrebe câţi oameni au murit”, a spus Ponta.

Totodată, primul-ministru a mai spus că, în opinia sa, doar preşedintele Traian Băsescu „speculează electoral şi politic” moartea cuiva.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.