Familia Trump tatonează Orientul Mijlociu

După ce administrația Obama a ales să sprijine răsturnarea regimului condus de Hosni Mubarak, în 2011, Statele Unite au avut o influență mai redusă în deciziile strategice ale Egiptului. Acum, după un interregnum al Fraților Musulmani și o lovitură de stat militară în 2013, țara este condusă de un regim autoritar, în frunte cu generalul Abdel Fattah el-Sisi, fost șef al serviciilor militare din epoca Mubarak, iar fostul dictator este liber, achitat de cele mai grave acuzații. Frecvent acuzat de Occident pentru legile draconice pe care le-a impus, el-Sisi a ales să se apropie de Rusia lui Vladimir Putin. Astfel, Egiptul a semnat un contract de peste două miliarde de dolari pentru achiziționarea unor avioane MiG-29 și un contract pentru construirea unui reactor nuclear de către compania rusă Rosatom. Militarii ruși îi vor antrena pe piloții egipteni pentru noile elicoptere cumpărate din Rusia, care, în mod ironic, vor echipa nava egipteană Mistral, construită inițial de Franța tocmai pentru a fi livrată armatei ruse. Cel mai alarmant pentru SUA este că Egiptul cooperează cu Rusia pentru a sprijini una dintre facțiunile care luptă pentru putere în Libia vecină.

Acesta este contextul în care președintele Donald Trump l-a primit pe președintele el-Sisi la Washington luni, fiind criticat de o bună parte a presei americane pentru susținerea arătată unui regim autoritar. Donald Trump, care declarase anterior despre el-Sisi că este „un tip fantastic“, încearcă să profite de legăturile americane ale lui el-Sisi, educat în SUA, pentru a reduce din distanța creată între Washington și Cairo din ultimii ani. Trump l-a asigurat pe el-Sisi de sprijinul american în lupta împotriva terorismului.

În timp ce el-Sisi era așteptat la Washington, presa americană a acuzat Casa Albă pentru două grave erori legate de o altă acțiune diplomatică privind Orientul Mijlociu – vizita ginerelui președintelui, Jared Kushner, în Irak, acolo unde s-a întâlnit cu premierul Haider al-Abadi, pe fondul ultimelor lupte pentru cucerirea orașului Mosul, operațiune în care este implicată și armata SUA. Casa Albă ar fi anunțat că Jared Kushner, consilier al lui Donald Trump, ar fi ajuns la Bagdad înainte ca acesta să fi aterizat, o încălcare a protocolului de securitate, ce expune aeronava oficială atacurilor teroriste. Apoi, Casa Albă a fost criticată pentru organizarea unei vizite în Irak a unui simplu consilier prezidențial, înainte de o vizită a secretarului de stat sau a unui alt înalt oficial. Este încă un indiciu al prestației palide și al lipsei de experiență a secretarului de stat Rex Tillerson, dar și al modului „monarhic“ de a conduce al lui Trump, scrie The Telegraph. „Dacă tu nu vei putea aduce pacea în Orientul Mijlociu, atunci nimeni nu va putea“, i-a spus Trump ginerelui său, înainte de preluarea mandatului. Pentru a salva aparențele, comandantul Statului Major Interarme, generalul Joseph Dunford, a precizat că Jared Kushner l-a însoțit în Irak la invitația sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.