Familie ucisă de furtună în locul preferat de promenadă

Toţi cei trei membri ai unei familii din oraşul timişean Buziaş au murit, duminică, în timpul unei furtuni devastatoare ce s-a abătut peste judeţul Timiş, chiar în parcul pe care n-au vrut să-l părăsească, deşi o altă familie, aflată şi ea la promenadă, i-a îndemnat să plece acasă pentu că se strică rău vremea.

”Avem Colonadă nouă, ne adăpostim sub ea”

”Ne-am întâlnit cu ei la intrare. Era el, cu soţia şi cu fiica sa. Le-am spus să nu mai intre în parc pentru că vine o furtună mare. Pe noi ne-a anunţat, telefonic, fratele meu de la Iecea. El mi-a zis că peste comuna lui a trecut o furtună devastatoare. Asta se întâmpla cu vreo zece minute înainte să se dezlănţuie urgia. Ei au început să râdă şi ne-au zis nu-i nici o problemă dacă vine furtuna: «Avem Colonadă nouă şi ne adăpostim sub ea», mi-a spus domnul Ion. Noi am plecat acasă, iar ei au intrat în parc”, a declarat, pentru Cotidianul, domnul Cornel, care, împreună cu soţia sa, au fost ultimele persoane i-au mai văzut în viaţă pe cei trei.

Femeia şi fiica ei au murit pe loc, iar bărbatul a murit în drum spre spital. Cele două femei au fost strivite de trunchiul unui copac ce a căzut peste ele, pe una din aleile parcului, iar bărbatul a fost lovit violent de crengile groase ale aceluiaşi copac. ”Pe domnul Ion îl cunoştea tot oraşul. Era pensionar şi îşi petrecea în parc o mare parte din timpul său. Furtuna asta a pus la pământ peste 200 de arbori, iar o parte din colonada ce traversează parcul a fost străpunsă de un pom. Abia am renovat-o şi numai noi ştim cu ce eforturi financiare. Acoperişul liceului din oraş a fost luat de vânt şi aruncat în curtea bisericii, iar şase stâlpi de curent au fost culcaţi de vântul care, după cum am înţeles de la specialişti, a bătut cu aproape 100 km/oră. Zeci de case au fost descoperite de furtună, iar curent nu avem de aproape 24 de ore. Nu avem încă o estimare a pagubelor produse, dar ele sunt foarte mari. Nici bătrânii din oraş nu-şi aminteasc să fi văzut o astfel de furtună. Parcul şi colonada sunt zestrea nostră edilitară. Erau atracţia turistică numărul unu, după băi. Din păcate, parcul a fost avariat grav de furtună ”, a declarat pentru Cotidianul Sorin Munteanu, primarul oraşului Buziaş, localitate balneară situală la 32 km de Timişoara.

Platanul gigant a rămas în picioare

Furtuna a devastat, pur şi simplu, o bună parte din Parcul Complexului Balnear Buziaş, ce se întinde pe o suprafaţă de 28 de hectare. Sute de arbori au fost retezaţi de forţa vântului, care a bătut şi cu 100 km/oră. Cea mai frecventată alee a parcului, Aleea Ionilor, a fost acoperită de trunchiurile şi crengile pomilor căzuţi şi, pentru un timp, este impracticabilă. Copaci bătrâni, dar viguroşi au fost scoşi din pământ chiar de la rădăcină. Autorităţile locale spun că parcul a suferit o cosmetizare, în urmă cu câţiva ani, atunci când au fost îndepărtaţi arborii ale căror trunchiuri erau deja putrede. Acum însă, golurile lăsate de copacii doborâţi de urgia vremii vor face ca parcul să arate ciuntit, iar eforturile pentru reabilitarea lui vor afecta bugetul oraşului. Un platan gigant, plantat în anul 1812, a rămas în picioare, faţă de frăţiorii lui mult mai tineri, care s-au rupt. Vestita Colonadă din Buziaş, ridicată în anul 1875, în apropierea fostelor băi imperiale, la solicitarea Regelui Franz Josef, a rezistat furtunii. Doar într-o singură aripă un trunchi de copac a străpuns prin acoperişul acesteia. Colonada a reprezentat la momentul construcţiei un cadou pe care fostul împărat Franz Josef l-a făcut soţiei sale, Împărăteasa Sissi, cea care s-a plimbat de nenumărate ori pe aleile acesteia.

Fotografii: Sergiu Miat

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.