Familiile care scriu povestea luminii

Statul român deține la Electrica SA 48,78% din acțiuni. Pe înţelesul tuturor, acesta este procentul din profit care revine statului, dar tot acesta este și procentul din cheltuieli care cade tot în sarcina românilor, reprezentați de stat. Cotidianul v-a prezentat ieri „Electrica SA și Povestea luminii scumpe“. În ediția de astăzi vom vorbi despre Electrica SA ca despre o afacere de familie. Nu este vorba de o singură familie, ci de mai multe familii care împreună fac jocurile în companie după bunul-plac.

Povestea începe când fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu l-a adus în societate pe Marius Gheorghe Chican, ex-jurnalist la Pro Sport. Deși nu corespundea cerințelor din contractul colectiv de muncă, care prevedea o vechime de minimum doi ani în societate pentru a putea ocupa o funcție de conducere, acesta a fost pus șef și s-a creat noul serviciu – Comunicare și Relații Publice. Electrica SA, la propunerea lui Marius Chican, spun sursele noastre, a încheiat un contract de Servicii de Consultanță PR și Comunicare cu SC United Media SRL, societate formată, în mare parte, din foști angajați ai trustului McCann, iar contractul s-ar ridica la 300.000 de lei pe an. În august 2016 Electrica SA a mai oferit un contract în valoare de 1.678.200 de lei către societățile United Media Services și BV McCann Erickson SRL, pentru servicii de publicitate media, strategie, creație, producție, difuzare și implementare privind derularea unei campanii media numite „Povestea luminii“.

United Media Services este condusă de Daniela Bulat, care deține 50% din acțiuni. Aceasta, din 1999 până la sfârşitul anului 2005, a evoluat în cadrul Universal McCann, unde în ultimii doi ani a condus divizia de planning a agenţiei.

Bani pentru avocați

Deşi Electrica SA dispune de un departament juridic, potrivit Curţii de Conturi, societatea a plătit 1,51 milioane de lei, între anii 2013 şi 2015, pe reprezentare juridică. La fel și în 2016, când SC Electrica SA a prelungit, în baza unui referat de necesitate, colaborarea cu societățile Nestor Advisors și cu Schonherr și Asociații. În referat se menţionează „necesitatea achiziționării de urgență a serviciilor unor consultanți, cu experiență deosebită“. Potrivit surselor noastre, societatea Nestor Advisors Ltd Londra a încheiat cu SC Electrica SA un contract în valoare de 5.500 de lire sterline pe lună, la care se adaugă cheltuieli acoperite de maximum 10.500 de lire sterline (transport și cazare), iar către Schonherr și Asociații, Electrica plătește lunar 5.000 de euro, la care se adaugă 3% pentru cheltuieli de traducere, transport și cheltuieli judiciare care nu sunt cuantificate. Contractele au fost semnate de Iuliana Andronache, care îndeplinea la acel moment funcția de șef operațiuni financiare și director executiv.

Marius Chican a prin peştele cel mare la Electrica

Iese Andronache, intră Stancu

După un proces de selecție care a durat șapte luni, CA al Electrica a reușit, în luna septembrie 2016, să desemneze un nou director general. Acesta este Dan Cătălin Stancu, care a lucrat în Electrica timp de 19 ani. În ultimii șapte ani a activat la E.ON. Înaintea numirii în funcția de director general al Electrica SA, soția sa, Elena Stancu, a fost promovată în funcția de director Operațiuni al Electrica. „Alegerea noului Director General al companiei s-a făcut în urma unui proces de selecție riguros, desfășurat după cele mai bune practici. Îi urăm bun revenit în familia Electrica lui Cătălin Stancu, a cărui experiență este, în opinia noastră, foarte importantă, mai ales într-o astfel de perioadă plină de provocări. În același timp, îi mulțumim Iulianei Andronache pentru modul în care a gestionat compania în ultimele șase luni“, declara Cristian Buşu, la punerea în funcție a lui Dan Cătălin Stancu.

Vecinii lui Ghiță, branșați la cablul cu bani

Directorul general al Electrica SA, Dan Cătălin Stancu, nici măcar nu s-a sinchisit să depună declarația de avere. Sugestivă este însă declarația de avere a lui Darius Dumitru Meșca, director al FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord, membru PSD și vecin de proprietate cu Sebastian Ghiță, în stațiunea prahoveană Cheia.

Potrivit acesteia, Meșca a avut în anul 2015 venituri totale de peste 1,3 milioane lei, respectiv aproape 24.500 euro lunar. La alegerile locale din 2016, Meșca a fost reales în funcția de membru al Consiliului Județean Prahova din partea PSD. Anterior, el fusese consilier al președintelui CJ Mircea Cosma. În perioada 2005-2009, Meşca a fost secretar de stat însărcinat cu sectorul energetic în cadrul Ministerului Economiei.

Directorul general al Electrica Distribuție Muntenia Nord nu este întâmplator vecin cu Ghiță, el este și unul dintre apropiații fostului deputat PSD. Soția lui Meșca a adunat în 2015 venituri salariale totale de 80.664 lei de la trei firme controlate de Ghiță, Asesoft Internațional, Asesoft Technologies și Sunsmart Integrare IT.

Contracte în familie

Conform declarației de avere a lui Marius Chican, soția acestuia, Lavinia Chican, este angajată la McCann Professional Communication SRL. În legătură cu acest evident conflict de interese, Marius Chican ne-a declarat că între McCann Professional Communication și McCann Erickson nu este niciun fel de legătură și că societățile nici măcar nu sunt asociate. Clar, spunem noi, din moment ce au sediul în aceeași clădire situată pe strada Jules Michelet, nr. 18. Conform Pro Sport, „Lavinia (n.red. – Chican) s-a alăturat echipei McCann PR din anul 2008, ea acumulând până în acest moment o experiență de peste 17 ani în industria de comunicare, dintre care 13 ani în McCann Group. Lavinia Chican, Senior Account Director, a fost numită recent Partener în cadrul agenției McCann PR, anunță un comunicat oficial al companiei“. Divizia de relații publice McCann PR este parte a grupului McCann și afiliată la rețeaua Weber Shandwick. Din grup mai fac parte agenția de creație McCann Bucharest, agenția de media Universal Media, agenția de digital MRM Worldwide și agenția de BTL Momentum. La câteva luni după ce Lavinia Chican ajunge în conducerea McCann PR, firmele McCann Erickson și United Media prind contractul de la Electrica.

Marius Chican a transmis că, „din datele publice și oficiale actuale de la Registrul Comerțului, soția domnului Marius Chican nu este asociat sau angajat al vreunei firme care a avut sau are relații comerciale cu compania Electrica SA sau cu alte societăți din cadrul Grupului Electrica. În plus, contractul respectiv nu a fost «atribuit» unei firme, ci a fost încheiat în urma unei licitații care a respectat legislația în vigoare și procedura internă de achiziții“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.