„Familiile mixte în care femeile maghiare nasc copii români primesc o atenţie specială!”

Aceasta este fraza-citat selectată de CNCD, o instituţie a statului român, prin care se încearcă înlăturarea din discuţia publică a unui studiu sociologic de excepţie al Institutului CESPE al Academiei Române privind slăbirea comunităţii româneşti din Harghita şi Covasna. Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) şi-a „permis” în urma unor studii temeinice pe teren să întocmească un raport aprofundat din care reiese situaţia de-a dreptul tragică în care se află românii din HarCov, iar acest lucru a deranjat.

Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării primise o plângere chiar din partea unui cercetător al CESPE (care, în treacăt fie spus, era plătit din banii statului fără a trece pe la serviciu cu lunile), un tip pe nume Cristian Gojinescu, dat afară tocmai pentru că tăia frunze la câini. „Cercetătorul” oropsit şi-a atacat propria instituţie, Academia Română (CESPE), pentru două studii sociologice – pe probleme de învăţământ şi pe problema situaţiei comunităţii româneşti din centrul ţării – profesioniste, comandate de Parlamentul României. La comandă (?!) sau mânat de dorul răzbunării, Gojinescu s-a dus cu pâra la „Înalta Poartă” – CNCD.

Fraza care a deranjat instituţia condusă de Csaba Asztalos (CNCD) era următoarea: „Familiile mixte în care femeile maghiare nasc copii români primesc o atenţie specială!”, însă domnul Gojinescu, total pe dinafara subiectului, n-a remarcat că fraza era un citat dintr-un alt studiu întocmit de cine credeţi? De doi sociologi maghiari, Csata Istvan şi Kiss Tamas!

O „anumită parte a presei”, mai precis Mediafax prin Laura Mitran, a anunţat cu surle şi trâmbiţe că Academia Română a primit avertisment pentru pasajul cu pricina, ştire preluată pe „nemestecate” de mai toată presa românească. Nici până la această oră, cu toate că i s-a solicitat prin repetate adrese, CNCD nu a catadicsit să dea un răspuns oficial. Să fie Laura Mitran „oficiosul” CNCD, canalul oficial de comunicare cu Academia Română?

Deocamdată CESPE a dat publicităţii următorul drept la replică:

Domnule redactor sef,

Urmare a articolului intitulat ”Cercetătorul care a sesizat CNCD privind discriminarea maghiarilor, demis. Academia Română cercetează cazul” (același titlu, două ziare diferite), publicat in data de 29 iulie 2013, va rog sa imi publicati urmatorul drept la replica:

Concedierea dlui. Gojinescu Cristian nu are legatura cu hotararea CNCD. Concedierea s-a petrecut in conditiile Codului Muncii datorita absentelor repetate de la serviciu. Dl. Gojinescu se poate adresa instantei de judecata daca a se considera nedreptatit.

In ce priveste hotararea CNCD, aceasta va fi contestata in instanta de judecata deoarece textele la care se face referire apartin unor autori maghiari, doar citati in materialul Centrului si nu sunt termeni sau sintagme ale autorului. Astfel CNCD a sanctionat pentru acesti termeni Centrul desi ei apartin urmatorilor autori: Csata Istvan și Kiss Tamas. Materialul din care a avut loc citarea se regaseste la adresa http://www.judetulharghita.ro/_user/browser/File/Stategii/perspective_demografice.pdf

Avand in vedere aceste clarificari consideram subiectul inchis. Centrul European pentru studii în probleme etnice nu doreste sa se implice intr-un scandal public artificial creat din ratiuni injuste si motivat de false argumente.

Cu stimă,

prof.univ.dr. Radu Baltasiu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.