Fântânile arteziene din Bucureşti prind viaţă în cadrul unui spectacol multimedia

Cu ocazia aniversării a 555 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului, Primăria Municipiului Bucureşti şi Apa Nova Bucureşti invită bucureştenii vineri, 19 septembrie 2014, începând cu ora 19.00, să participe la inaugurarea primei etape a proiectului „Fântâni Arteziene Bucureşti”.

Demarate în luna mai a acestui an, lucrările de reabilitare şi modernizare au vizat un număr de 22 de fântâni situate pe două tronsoane: Tronson 1: Piaţa Unirii (5 fântâni) şi Tronson 2: Piaţa Unirii – Piaţa Constituţiei/Palatul Parlamentului (17 fântâni). Lucrările au constat în înlocuirea şi modernizarea/automatizarea totală a instalaţiilor de apă ale fântânilor, reabilitarea/înlocuirea părţilor ornamentale ale acestora, montarea instalaţiilor de lumini, sunet şi a senzorilor.

Toate fântânile vor fi controlate de la distanţă, folosindu-se sistemul Scada. Muzica, jetul de apă şi culorile vor fi de asemenea controlate de la distanţă.

Sistemul de iluminare al fântânilor este unul versatil, acţionat şi controlat cu ajutorul unui soft, ce poate reda aproape toate culorile din spectrul ROGVAIV. Tot prin intermediul acestui soft, fântânile arteziene pot fi programate astfel încât jocul jeturilor de apă şi al luminilor să fie corelat cu orice piesă muzicală.

O altă noutate adusă de acest proiect este denumirea fântânilor reabilitate până la acest moment: Tronsonul 1 – cu nume simbolice inspirate de istoria oraşului, iar Tronsonul 2 – Anotimpurile anului.

Tronson 1 – Piaţa Unirii – format din 5 fântâni vor purta numele:

  • Fântâna – A.I. Cuza
  • Fântâna – Grigore I. Ghica
  • Fântâna Centrală – Fântâna lui Bucur
  • Fântâna – Emilian Pache Protopopescu
  • Fântâna – Constantin Brâncoveanu

Tronsonul 2 – Piaţa Unirii – Piaţa Constituţiei/Palatul Parlamentului – format din 17 fântâni ce se vor grupa astfel:

  • Fântânile Iernii – 4 fântâni
  • Fântânile Toamnei – 4 fântâni
  • Fântânile Verii – 4 fântâni
  • Fântânile Primăverii – 4 fântâni

1 Fântână aniversară “Vlad Ţepeş – Bucureşti 555”;

Participanţii la eveniment vor primi din partea organizatorilor o broşură informativă despre istoria Bucureştiului şi a personalităţilor marcante ce şi-au pus amprenta asupra capitalei, o dată cu trecerea timpului.

Investiţia pentru lucrările de reabilitare/modernizare şi extindere a fântânilor din zona Unirii este integral suportată de Apa Nova Bucureşti.

Evenimentul este susţinut printr-un spectacol live multimedia de către Zoli Toth Project, în cadrul proiectului „Bach in showbiz”, pe teme de muzică clasică, pop, rock, jazz şi folclor românesc, propuse de compozitorul Adrian Enescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.