Fantoma din dulapul ministrului Șova

Noul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Şova, a fost la un pas să fie trimis după gratii de procurorii DNA. Subordonații Laurei Codruța Kovesi l-au acuzat pe deputatul PSD că ar fi făcut ceva trafic de influență, ca să trimită de la Bacău la București, la un miting al partidului, mai mulți membri. Ce le-a suscitat procurorilor atenția a fost modul în care a fost plătită deplasarea. În respectivul dosar mai apare încă un nume greu din PSD, tot de ministru.

Dar, la fel ca și Șova, și cel de-al doilea demnitar a fost exonerat de orice fel de acuzații, deși inițial aceiași procurori susțineau că au argumente forte pentru acuzațiile pe care le-au adus celor doi pesediști de seamă. Cert este că fix înainte să ajungă șeful Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova și colegul său au fost „înălbiți“ de acuzatori ca prin farmec.

Eveniment faraonic, cheltuieli pe măsură

Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale, pe 9 iulie 2015, împotriva a șase persoane, printre care se numărau și deputații PSD Lucian Șova și Iulian Iancu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului între 2000 şi 2004. Dosarul fusese disjuns dintr-o altă cauză. Cei doi au fost acuzați că și-au folosit influența în fața unei persoane cu o funcție de conducere pentru a obține pentru sine sau pentru alte persoane diverse foloase necuvenite. Cei doi aleși PSD s-ar fi folosit de funcțiile de conducere din partid, în perioada octombrie-noiembrie 2012, în fața lui Horia Hăhăianu, unul dintre directorii Transelectrica SA, astfel încât acesta să ceară unei firme, SC Energomontaj IEA, cu care compania sa lucra, să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport al pesediștilor băcăuani spre București și retur la mitingul de-a dreptul faraonic al USL din 17 octombrie 2012, de pe Arena Națională. Respectiva deplasare a fost efectuată prin intermediul unei firme de transport din Onești. La acea dată, tariful practicat de transportator pentru fiecare pasager în parte era de 80 de lei. Procurorii informau la momentul începerii urmăririi penale că firma transportatoare a facturat servicii în valoare de 10.000 de lei, cu TVA, pentru băcăuanii care au participat la evenimentul politic de la centru al PSD.

Mai albi, mai imaculați din iunie

Dacă în 2015 Lucian Șova și Iulian Iancu erau puși la zid de procurori, luna trecută, cu doar puțin timp înainte să fie nominalizat ca ministru în Cabinetul Tudose, deputatul PSD scăpa de acuzații. La fel și colegul său din Parlament Iulian Iancu. Contrar acuzațiilor inițiale, acum procurorii au subliniat că, „analizând mijloacele de probă administrate în cauză, se constată că suspectul Șova Lucian nu și-a folosit influența sau autoritatea ce decurge din funcția de conducere pe care o deținea în PSD Bacău pentru a obține pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite“. „Cu privire la plata sumei de 10.000 de lei de către SC Transmoldova SRL pentru transportul de persoane la București, organizat în scop electoral, din mijloacele de probă administrate în cauză, s-a constatat că acesta nu i-a solicitat lui Hăhăianu Horia
să facă acea plată. Din declarația acestuia (n.r. – Lucian Șova) a rezultat că detaliile inițiale referitoare la organizarea transportului și cuantumul sumei ce revenea fiecărui membru din Organizația PSD Bacău au fost discutate cu suspectul Iancu Iulian, acesta trebuind să suporte o parte din costurile transporturilor“, se explică în motivarea clasării cauzei. De altfel, Horia Hăhăianu nu l-a indicat pe Lucian Șova în declarația dată ca fiind cel care i-a solicitat să-i găsească o firmă care să asigure transportul de persoane până la București, ci a menționat că discuțiile în acest sens le-a avut cu Iulian Iancu. Potrivit DNA, neimplicarea lui Șova rezultă și din declarația unui alt martor, care a virat cei 10.000 de lei înmânați lui de Hăhăianu în contul SC Transmoldova SRL. Astfel, procurorii au dispus încetarea cercetărilor pentru cei trei.

Lista pentru parlamentare a bătut ancheta

Cei doi social-democrați de la Bacău au fost puși pe listele de partid pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 încă din luna septembrie a anului trecut, cu toate că aceștia erau urmăriți penal. Șova și Iancu au primit undă verde să candideze chiar de la conducerea națională a partidului. În timp ce actualul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale a rămas legat de glie la Bacău, fostul secretar de stat a fost mutat mai la sud, să tragă lista formațiunii după el și să-i reprezinte pe constănțeni. Lucian Șova este deputat la al doilea mandat, în timp ce Iancu l-a bifat pe cel de-al patrulea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.