Fantoma USL dă din coadă şi face muşchi

Prin luna februarie a acestui an, din discursurile unor politicieni a început să zboare păsărica numită USD. Adică o alianţă neclocită bine, ieşită din ou peste noapte şi gata să încerce a lua locul USL-ului. Acesta din urmă gâfâia din greu şi îşi încorda ultimele zbateri. Apariţia fantomatică a USD-ului a avut darul de a ne atrage atenţia asupra unei dorinţe venite din străfundurile subconştientului PSD. Adică o altă Uniune în care să se topească, să se scalde şi să facă muşchi. Din păcate, USD-ul înregistrat de regele Cioabă nu i-a fost de folos lui Victor Ponta. De-aia l-a lăsat baltă, concentrându-se pe ruperea USL-ului. Adică pe scoaterea liberalilor de la guvernare. N-au plecat bine Crin Antonescu şi PNL-ul din Executiv (unii în penitenciar, alţii în anonimat, unii în opoziţie şi cei mai mulţi în bejanie, în căutarea unui alt os de ros) că Victor Ponta şi înţelepţii din preajma sa şi-au dat seama că puchinitul USD (format din partidul dirijor, plus UNPR şi PC pe post de trompete) se stinge şi că nu are sângele USL-ului. De fapt, ar trebui să cred că, atunci când a pus la fiert ideea USD-ului, partidul lui Victor Ponta avea în cap ideea de a sparge USL-ul, dar şi de a salva numele.

Dovada faptului că o asemenea idee bântuia prin scăfârliile celor în cauză vine şi din faptul că, la alegerile parţiale din martie 2014, USL-ul a şi scos capul la Satu Mare, Ovidu Silaghi candidând spectaculos pe lista PSD-ului, deşi era preşedintele organizaţiei judeţene a PNL (jonglerie greu de explicat, dar care a funcţionat brici). Asta mai înseamnă că în momentul în care Călin Popescu Tăriceanu urca singur pe scările Palatului Victoria să-l întâlnească pe premier, el avea deja în cap proiectul refacerii USL. La fel de bine s-ar putea că Tăriceanu, în aceeaşi călătorie solitară la Guvern, se ducea să primească proiectul relansării USL de la Victor Ponta. Deocamdată nu suntem în situaţia de a atribui paternitatea ideii de refacere a crăpatului USL. Deocamdată nu o putem atribui nici unuia. Nu ştim cine a lansat-o şi încă nu suntem siguri că foloseşte la ceva.

Oricum, tentativa din Senat de naştere printr-un soi de cezariană politică a grupului parlamentar PC-PLR spre asta duce. Din puiul de USL ieşit din găoace la Satu Mare cu un singur liberal în ou a apărut un partid şi se chinuie să iasă şi un grup parlamentar care să-l includă. Şi în curând, USL-ul să zboare iar pe cerul politicii româneşti. Fără liberali, dar tot cu liberali. Ce s-a petrecut în aceste zile la Senat asta trădează. Naşterea a ceva care a murit. Ceea ce în România se poate mai abitir ca la Judecata de Apoi.

Relansarea unui partid liberal care să facă alături de PSD o fostă Uniune Social Liberal şi care resuscitată uniune să fie capabilă să le ofere sprijin lui Victor Ponta şi lui Călin Popescu Tăriceanu la o preluare deplină a puterii în România. Cam asta ar fi pe scurt esenţa manevrei încă în desfăşurare.

Dincolo de asta, tentativa de formare a grupului conservator-liberal în continuare reformator ne mai arată un lucru. Că şmecheria inventată de Dan Voiculescu (adică maşinuţa de învârtit şi ameţit politicieni şi alegători) funcţionează şi în absenţa lui. Dă din coadă, face cărţile, sugerează deciziile şi deschide calea. După ce s-a plimbat prin toate curentele, mititelul PC a fugit de la liberali la USD şi mai apoi s-a făcut capră numai la PSD (cu tot tacâmul mediatic de rigoare) şi a ajuns iar într-o combinaţie cu liberalii. Din ianuarie până acum, PC-ul s-a învârtit de-ai zice că a făcut douăzeci de ture şi alianţe prin scena politică românească. Noua dragoste cu liberalii (renegaţi, reformaţi, răspopiţi, fundamentalişti, ziceţi-le cum vreţi!), nu cu cei de lângă care a plecat, ci cu cei, să le zicem, noi, deşi ei se socot vlăstare din rădăcinile străvechi, de sprijinul cărora Victor Ponta are nevoie şi cărora, conform uzanţei, PC-ul le oferă tele-sprijin susţinut, ne ajută să înţelegem estenţa politicii practicate în ţara noastră. Ţara toată e o plăcintă din care cel care se descurcă mai repede înfulecă mai mult. Adică ideologie nu există, alianţe nici atât, iar partidele se arată a fi doar mijloace de urmărit nevoile celor care le compun. PC-ul a brevetat formula şi este marele campion. Partidul Liberal Reformator foloseşte eticheta liberalismului pentru a-l sprijini pe Victor Ponta şi pentru a înhăţa, ca din orice aranjament politic,o halcă din putere. Nimic mai mult!

Să nu vă miraţi că, după ce a murit USL-ul, o să vă treziţi din nou cu USL la guvernare. De bună seamă că spre folosul USL-iştilor, nu al alegătorilor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.