×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:21
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Faptele ungurilor
Stelian Tănase
Stelian Tănase

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a acordat un interviu presărat cu multe afirmaţii tranşante, cum nu prea foloseşte. De obicei, preferă ambiguităţile şi vorbele cu dublu înţeles. Uneori am impresia că nu prea ştie româneşte. Dar ştie, vorbeşte/scrie limba oficială mai bine decît mulţi români. Afirmaţiile sale sunt legate de sărbătorirea unui centenar de stat naţional român. Pe scurt, de la Adunarea de la Alba Iulia care a hotărît unirea Transilvaniei cu România. Desigur, la Budapesta lucrurile au fost primite foarte rău atunci şi au dus la instalarea unui regim bolşevic, condus de Bela Kuhn. Regimul s-a prăbuşit graţie intervenţiei armatei române care a intrat la cererea Aliaţilor în Budapesta, la începutul lunii august. Tratatele de la Versailles şi Trianon au consfinţit această realitate şi drepturile legitime ale poporului român de a trăi în propria lui ţară, şi nu ca o naţiune aservită, aşa cum fusese pînă atunci. Momentul a lăsat o rană adîncă în mentalul colectiv maghiar, necicatrizată pînă azi. N-aş spune că guvernele de la Bucureşti în această sută de ani s-au străduit prea mult. Maghiarii visează şi azi cu ochii deschişi alipirea Transilvaniei la Ungaria. Nu a fost criză fără că ungurii să nu pună pe tapet această problemă. Am văzut – de exemplu – stenogramele mai multor întîlniri între oficiali comunişti unguri şi români din anii ’40 şi ’50 pe acest subiect. Indiferent de ideologie, împrejurări, perioadă şi regim politic, ungurii presează pentru a se renunţa la Tratatul de la Trianon. Nu mă miră, aşadar, declaraţiile recente ale lui Kelemen Hunor. Ele nu sunt altceva decît continuarea altor poziţii din anii ’30, ’40, ’60, ’80, 2000, nimic nou. Atitudinea tranşantă este ce m-a surprins la diplomatul Hunor.

Ce să fie oare? Aş observa că politicienii români s-au dedat în ultima vreme unui populism naţionalist periculos. Ei sunt adesea inspiraţi de Viktor Orban, liderul autoritar anti-UE, antiliberal de la Budapesta. Observ că nici UMDR nu este ferită de asemenea tentaţii. Dimpotrivă. E un joc periculos, vîlvătaia odată stîrnită va fi greu de stins. De obicei, UDMR recurge la un asemenea discurs în timpul campaniilor electorale pentru a-şi mobiliza electoratul propriu. Din cîte ştiu, Hunor nu ar trebui să se deranjeze de acum. E cam de vreme! La anul are destul timp să joace partitura preferată – şi cu mai mult efect. Aş observa totuşi că această agitaţie este proprie doar elitelor politice. Jos, la omul de rînd, este un subiect fără importanţă.

Citez cîteva din afirmaţiile lui Kelemen Hunor: „Maghiarii nu gândesc altfel despre 1918 şi despre cei 100 de ani şi nici românii, iar această realitate nu se va prea schimba în lunile următoare, până în 2018“; „Cea mai mare eroare ar fi dacă în anul 2018 am adopta poziţia ariciului şi ne-ar fi frică în această perioada şi am sta crispaţi. Trebuie să evităm cumva această stare“; „Să arătăm cu ce am contribuit noi, ce am făcut, cu ce am contribuit în ultimii 100 de ani în evoluţia Ardealului, a României“; „Românii trebuie să accepte că noi nu vom putea şi nici nu vrem să sărbătorim 2018. Această acceptare ar trebui să fie parte a înţelegerii şi respectului reciproc. Mă tem că din cauza faptului că în România nu prea avem ce rezultate să prezentăm în Anul Centenarului, acest an va fi trecut cu un naţionalism de prost-gust… Nu vor putea să spună că am construit 1.800 de km de autostradă, am legat după 100 de ani regiunile istorice prin infrastructură. Nu putem să raportăm că dacă ne urcăm astăzi în tren în Bucureşti, vom ajunge la Blaj mai repede decât acum 100 de ani. Vor putea să spună că durează mai mult călătoria cu o oră şi jumătate de la Blaj la Bucureşti decât acum

100 de ani. Deci, din acest punct de vedere, pentru mine este o mare întrebare ce poate să prezinte statul român, în afara faptului că există şi după 100 de ani. În astfel de situaţii există tendinţa să sărbătorească cu tot felul de retorici naţionaliste cei 100 de ani“.

Pe scurt, dacă politicienii români în 2018 se pregătesc să se dedea la discursuri patriotarde, agitaţii cu tricolor şi fanfare, la depuneri de coroane de flori la diverse monumente – toate intens mediatizate –, de ce s-ar abţine UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor!?

Stelian TănasePublicat Sâmbătă, 12 august 2017
6205
 | 7
 | 46
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
when in Rome
0
Nevoia predarii Istoriei Europeene la nivelul intregii Europe ca disciplina a educatiei generale se cere tot mai acut. Cu limbile ne mai descurcam noi (mai cu privirea, mai cu semnele), facem recurs la greaca si latina, dar e nevoie de claritatea statutului cultural, istoric, etc. fara atitudini revansarde sau promovarea unui nationalism fara frontiera (adica fac ce vreau unde vreau ca eu mi-s national).
Publicat acum 13 ore şi 42 minute
+Răspunde
unde cade sageata
+1
@Van Kiparos Uite de aia am ce am si cu turcii, care au dat Basarabia rusilor de parca ar fi dat de la ei. Dupa ce ca s-au trezit ocupand teritorii unde nu le fierbea oala si au distrus civilizatia bizantina (si cu ajutorul occidentalilor) de parca nu le ajungea stepa central-asiatica, nici nu se poate spune ce au adus ei pe aici in afara de scopitzi si cadane. Arta si stiinta lor sunt imprumuturi de la arabi, persani, etc pe filiera musulmana.
Publicat acum 14 ore şi 9 minute
+Răspunde
Un cititor al lui Stelian Tanase
+1
Dragi romani! Cat mai aveti de gand sa suportati jignirile si atacurile la fiinta neamului a unor astfel de indivizi precum Kelemen Hunor - cetatean maghiar/ membru (insa) al Parlamentului ROMANIEI ? Cand va veti trezi din somul letargic in care v-ati cufundat sa nu fie prea tarziu! Aveti exemplul sarbilor care au patit-o rau cu musulmanii/ albanezi locuitori ai provinciei Kosovo (de Campia Mierlei isi mai aminteste cineva?)
Publicat acum 18 ore şi 3 minute
+Răspunde
DREAPTACZC
+2
Despre faptele oivreilor nimic?
Publicat acum 18 ore şi 8 minute
+Răspunde
atenianul
+1
numai să fiţi atenţi la diverşi lideri PD şi PSD din Ardeal care se vor înscrie în cursa pentru parlamentari UE şi sunt agenţi de influenţă ungureşti şi ne vom trezi că în Parlamentul UE se va vota dezlipirea , aşa cum s-a votat în Parlamentul ungur dezlipirea Transilvaniei de regatul maghiar ( seamănă cu revanşardul Verdun nemţesc). Hava, Falcă, grupul de la cluj, ....etc. vor fi sprijiniţi şi de grupul nemţesc şi austriac , filosovietic-care va asigura astfel prin cele două moldove şi ungaria legătura est vest, şi americani vor rămâne doar în muntenia, oltenia, dobrogea
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
lucien bolyai
-5
UDMR-istii vorbesc perfect romîneste si in plus au o exprimare logică si plina de miez...Limba româna sună foarte bine ( dacă e vorba de o traducere din maghiară )
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Valahu
+11
Nu exista negociere, discutii, tratative, recurs la bun simt, acordarea de avantaje, vorbe frumoase si politicoase....nimic. Ungurii nu stiu decat de frica . Este in gena lor hunica, de oameni ai stepei !
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Aita Seacă
+15
Penibil, mai Tănase, penibil ! Dar, de, aşa se ajunge în "înalta societate", maghiară, desigur ! Jalnic ! Cum vine asta :"Pe scurt, dacă politicienii români în 2018 se pregătesc să se dedea la discursuri patriotarde, agitaţii cu tricolor şi fanfare, la depuneri de coroane de flori la diverse monumente – toate intens mediatizate –, de ce s-ar abţine UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor!?t Să se abţină de la ce ,dragii de ei ?
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+13
Steluca matele pre campiile copilariei din anii 50. Ma Stelica in 1918 armata romana a intrat in Budapesta copntera avizului aliatilor! ia de vedeti , Constantin Kiriţescu - Istoria razboiului pentru intregirea Romaniei 1916-1919
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
dan
+25
Mi se pare o nemernicie sa vorbesti neputintele din cei 27 de ani de cand si udmr a fost permanent in parlament,permanent la guvernare -pentru ca nu se poate vorbi de 100 de ani in care nu s-a construit nimic;carevasazica,nu s-au facut idrocentrale,cartiere de tale-atat de multe(se pare)icat generatia de azi-de politicieni,printre care si udmr-isti-nu e in stare decat sa le ruineze ,ca sa puna in loc averi uriase pentru care sunt umiliti in aceeasi masura cei care muncesc cinstit,romani sau maghiari;mai mult,sa si incerci sa-i speli pe creieri idealizand o epoca cladita pe legi feudale crunte,care au starnit adesea indignarea lumii civilizate;marsav-dar se pare ca asa sunt politicienii si uneltele lor,indiferent de natie:"Averea sa le aperi,marirea si-a lor bine..."
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
dan @ dan
+8
"hidrocentrale,cartiere de locuinte pentru mii de e..."
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 15 minute
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 40 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017