Fără un guvern global, omenirea va dispărea

Omenirea poate ajunge în pragul extincţiei dacă nu îşi va schimba modul în care îşi concepe existenţa, se arată într-un studiu al Clublui de la Roma, întocmit de ecologistul norvegian Jorgen Randers. Solutia: “un sistem de guvernanţă care să aiba o viziune pe termen mult mai lung”

Marea problemă a omenirii o constituie viziunile politice extrem de limitate ale liderilor actuali, spune studiul, care a fost lansat marti la Rotterdam. De aceea, “avem nevoie de un sistem de guvernanţă care să aiba o viziune pe termen mult mai lung”, se arată în studiu, care mai adaugă că procesul de adaptare al umanităţii la noile limitări impuse de planetă a început, însă răspunsul oamenilor poate fi prea lent.

Studiul nu precizează dacă şi în ce măsură actuala criză economică face parte din acest proces de adaptare, însă că viaţa noilor generaţii se va desfăşura în limite mult mai rigide decât a precedentelor poate fi garantat de numele care stau în spatele acestui raport şi al Clubului de la Roma, o organizaţie apropiată de Comisia Trilaterală şi Grupul Bilderberg.

Creat în 1968, Clubul de la Roma se descrie ca “un thinktank şi un centru pentru cercetare şi acţiune, de inovaţie şi iniţiativa. Este un grup oameni de ştiinţă, economişti, oameni de afaceri, înalţi funcţionari, şefi de state şi foşti şefi de state care a fost creat pentru a se adresa problemelor majore ale societăţii globale, deoarece actualele căi de acţiune sunt oprea înguste şi guvernele sunt prea compartimentate”.

Mugur Isărescu este membru al Clubului de la Roma, iar în 2012 Adunarea Generală va avea loc la Bucureşti, în octombrie. În 2010, membrii europeni ai Comisiei Trilaterale s-au întrunit la Bucureşti, sub patronajul lui Mugur Isărescu.

Studiul Clubului de la Roma lansat marţi mai arată:

-actualele economii dominante, în special SUA, vor stagna. Brazilia, Rusia, India, Africa de Sud şi alte zece state emergente vor creşte în următorii 40 de ani;
-în 2052 vor exista 3 miliarde de oameni care trăiesc în sărăcie;
-China va fi o poveste de succes, datorită abilităţii sale de acţiona;
-în 2042 populaţia planetei va atinge apogeul, pentru că fertilitatea în zonele urbane va fi în scădere;
-PIB-ul global va creşte mult mai încet decât ne aşteptăm, din cauza productivităţii tot mai mici din marile economii;
-emisiile de dioxid de carbon vor continua să crească şi vor duce la încălzirea atmosferei cu 2 grade Celsius în 2052
-este puţin probabil ca guvernele să ia măsurile necesare pentru a forţa pieţele să aloce mai mulţi bani pentru soluţiile economice nepoluante

“Trăim deja într-un mod care nu mai poate fi dus mai departe de alte generaţii fără schimbări radicale. Umanitatea a epuizat resursele planetei şi, în anumite cazuri, vom vedea colapsuri locale până în 2052. Emitem anual de două ori mai multe gaze cu efect de seră decât pot fi absorbite de pădurile şi oceanele lumii”, se arată în studiu.

Raportul “2052: O prognoză globală pentru următorii 40 de ani” este parte a unei campanii mai lungi a Clubului de la Roma care urmăreşte să stimuleze găsirea de soluţii pentru un viitor sustenabil, pornind de la ideile precedentului raport “Limitele creşterii”. Acesta din urmă a fost publicat de către Clubul de la Roma în 1972 şi a fost redactat de acelaşi Randers, alături de americanii Dennis Meadows şi Donella Meadows. Raportul lua în calcul variabile precum creşterea populaţiei, epuzizarea resurselor, industrializarea, poluarea, producerea alimentelor şi ajungea la concluzia colapsului umanităţii (probabilitate de 66%) sau la cea a stabilizării lumii (33%).

John Holdren, consilierul principal al lui Barack Obama pentru ştiinţă şi tehnologie este un adept al teoriilor lansate de Clubul de la Roma în anii 70. Înainte de numire, el a trebuit să precizeze în faţa Congresului SUA că nu a susţinut niciodată că statul trebuie să aibă un rol în determinarea numărului optim de locuitori al unui stat sau al planetei şi ca nu a susţinut niciodată ideea sterilizării forţate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.