Fascinanta soprană Elena Moşuc în „Boema” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti

Soprana Elena Moşuc revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti joi, 3 martie, de la ora 19.00, într-o reprezentaţie specială a operei La Bohème (Boema) de Giacomo Puccini, în care va interpreta rolul Mimì, avându-l ca partener de scenă pe tenorul invitat Daniel Magdal (rolul Rodolfo).

Una dintre cele mai de seamă soprane românce ale ultimelor decenii şi artist onorific al Operei Naţionale Bucureşti, soprana Elena Moşuc a obţinut recent succese răsunătoare în roluri precum Marguerite din Faust, Amina din La Sonnambula, Liù din Turandot, Mimi în La Bohème şi Maria Stuarda din opera omonimă la Deutsche Staatsoper Berlin. De asemenea, a avut interpretări remarcabile în rolul Violetta din La Traviata (regia Franco Zeffirelli, New Israeli Opera), în rolul titular din Lucia di Lammermoor la Thessaloniki (regia Renata Scotto) şi Théâtre Capitole din Toulouse, în rolurile Elvira (Wiener Staatsoper), Micaëla (Arena din Verona), Gilda (Teatro Regio din Parma, Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper München, Teatro Verdi Trieste), Zerbinetta, Regina Nopţii, Medora din Il Corsaro, Donna Anna din Don Giovanni la New National Theatre Tokyo etc.

În rolul Violetta – Valery

“Muzica clasică este o terapie pentru suflete, emoţiile vin dinspre Dumnezeu către public. Noi, umili cântăreţi şi muzicieni, suntem, de asemenea, un balsam pentru suflete. Şi de aceea trebuie să facem totul pentru ca acestea să nu se piardă”, mărturisea Elena Moşuc într-un interviu acordat recent.

Elena Moşuc s-a născut la Iaşi, a făcut studii muzicale în oraşul natal, mai întâi la Şcoala Populară de Artă, apoi la Conservatorul “George Enescu”. Înainte de terminarea studiilor universitare, i s-a dat ocazia binemeritată de a apărea pe scena Operei ieşene în roluri complexe şi solicitante precum Regina Nopţii, Lucia, Gilda şi Violetta. În 1990 (anul în care a fost admisă la Conservator), ea a câştigat Premiul I la exigentul concurs muzical internaţional ARD organizat la München, iar în anul următor a triumfat şi în competiţia de la Monte Carlo.

În Lucia di Lammermoor la Teatro alla Scala

La începutul carierei, Elena Moşuc a fost foarte ataşată Operei din Zürich, unde şi-a dat întreaga măsură a talentului şi a dăruirii către scenă în roluri diverse, de la Regina Nopţii, Konstanze, Donna Anna, Lucia di Lammermoor, Linda di Chamounix, Gilda, Elvira, Violetta Valéry, Luisa Miller, Sophie, Zerbinetta, până la Aminta/Timidia, Musetta, Antonida, Micaëla, Olympia, Antonia ori Giulietta, sub conducerea muzicală a unor personalităţi de primă mărime precum Nikolaus Harnoncourt, Franz Welser-Moest, Christoph von Dohnányi, Placido Domingo, Vladimir Fedoseyev, Ralf Weikert, Adam Fischer, Marc Minkowski, Marco Armiliato, Paolo Carignani, Michel Plasson, Patrick Fournillier, Nello Santi, Marcello Viotti.

Elena Moşuc şi Leo Nucci

Elena Moşuc a fost invitată să cânte pe unele dintre cele mai faimoase scene de operă europene (München, Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Luxemburg, Paris, Amsterdam), dar şi din Japonia şi China. Totodată, a apărut constant în concerte lirice, sub bagheta unor dirijori ca Sir Colin Davis, David Zinman, Michael Gielen, Fabio Luisi, Bruno Campanella, Bertrand de Billy, Daniel Oren, Stefan Soltesz, Leopold Hager. De asemenea, a continuat să dea concerte şi să apară în spectacole de operă organizate în România.

Elena Moşuc are şi o importanţă discografie

În ultimii ani, Elena Moşuc s-a dovedit a fi o soprană de excepţie, una dintre cele mai versatile şi mai expresive din lume. Prestaţii de senzaţie în rolul Reginei Nopţii la Amsterdam, Berlin, Londra, Paris, Roma, Tokio şi Shanghai au fost urmate de succese răsunătoare la Opera Bavareză de Stat din München cu rolurile titulare din Lucia di Lammermoor, La Traviata, Răpirea din Serai. La Teatrul Aalto din Essen, ea şi-a cucerit publicul cu interpretarea absolut memorabilă a eroinelor cu aură tragică din Luisa Miller şi I Puritani. Debutul în rolurile Gilda şi Violetta în spaţiul magic al celebrei Arene din Verona a fost salutat cu mare entuziasm şi de spectatori, şi de critica de specialitate, obţinând premiul pentru cel mai triumfător debut în 2001 pe imensa scenă italiană. Alte angajamente remarcabile care s-au soldat cu succese de proporţii i-au fost oferite de Deutsche Oper din Berlin (unde a interpretat toate cele patru roluri feminine principale din Povestirile lui Hoffmann – Olympia, Antonia, Giulietta şi Stella -, Regina Nopţii, Violetta), Opera de Stat din Berlin (Zerbinetta, Regina Nopţii), Il Teatro Filarmonico din Verona (Donna Anna din Don Giovanni şi Violetta din La Traviata), miticul Teatro La Fenice (Violetta).

Cu Vittorio Grigolo pe scena Teatrului alla Scala

De asemenea, a avut interpretări remarcabile în rolul Violetta din La Traviata (regia Franco Zeffirelli, New Israeli Opera), în rolul titular din Lucia di Lammermoor la Thessaloniki (regia Renata Scotto) şi Théâtre Capitole din Toulouse, în rolurile Elvira (Wiener Staatsoper), Micaëla (Arena din Verona), Gilda (Teatro Regio din Parma, Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper München, Teatro Verdi Trieste), Zerbinetta, Regina Nopţii (în noi montări la Opera din Zürich), Medora din Il Corsaro, Donna Anna din Don Giovanni la New National Theatre Tokyo etc.

În mod cu totul special se cuvine să fie evidenţiat debutul său strălucitor, încununat de un succes de mari proporţii în rolul Violetta Valéry, la pretenţiosul şi faimosul Teatro alla Scala din Milano.

În Povestirile lui Hoffmann, la MET

În discografia Elenei Moşuc se regăsesc albumele solo Au jardin de mon Coeur, Mozart Portrait şi Notre Amour (cu partituri mai puţin cunoscute, inspirate din folclorul muzical românesc), dar şi CD-uri precum Stabat Mater de Gualberto Brunetti (prima înregistrare mondială), With Compliments (arii din Händel, cu Orchestra de Cameră din Zürich). Cele mai noi discuri sunt înregistrările integrale Schön ist die Welt (de Léhar) şi Flautul fermecat. Elena Moşuc este prezentă şi într-o serie de DVD-uri, printre care La Bohème (Musetta), Rigoletto (Gilda – alături de Leo Nucci), Ariadne auf Naxos (Zerbinetta) şi Flautul fermecat (Regina Nopţii).

Leo Nucci şi Elena Moşuc în Luisa Miller

Printre numeroasele apariţii la televiziune ale Elenei Moşuc, se distinge participarea ei la luxurianta gală centenară FIFA din 2004 desfăşurată sub bagheta lui Valery Gergiev, care a fost difuzată live în peste 120 de ţări din întreaga lume, precum şi la cea din 2006 sub bagheta lui Vladimir Fedoseyev. În sfîrşit, dar deloc în cele din urmă, trebuie amintită prima ei prestaţie într-un film de televiziune – The Genius of Mozart, realizat de BBC.

Leo Nucci, Elena Moşuc şi Marcello Giordani în Rigoletto la Parma

A primit, de-a lungul timpului, numeroase distincţii, dintre care amintim Premiul I la Concursul Internaţional ARD organizat la München, 1990, Premiul I la Concursul Internaţional de la Monte Carlo, 1991, Europäische Förderpreis für Musik (noiembrie 1993); Premiul Bellini d’Oro (Catania, sfârşitul anului 1995); Premio Zenatello di Verona (2002); Premio Verdi di Modena şi Premio Verdi di Verona (2004). În anul 2005, ca recunoaştere a meritelor sale excepţionale, i-a fost acordat în România titlul de Ofiţer al Artelor, iar în 2009 i s-a decernat Premiul Lina Pagliughi: Siola d’oro, oferit de asociaţia criticilor din Italia, fiind prima artistă de origine română laureată a acestui premiu. Tot în2009 a obţinut titlul de Doctor în muzică la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Simon Orfila, Juan Diego Florez, Elena Moşuc, Marco Caria în Lucia di Lammermoor la Gran Teatro del Liceu

Opera în patru acte La Bohème, pe un libret semnat de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica după romanul Scènes de la vie de bohème de Henri Murger, este pusă în scenă de Ionel Pantea.

Dirijor: Vlad Conta

Decoruri: Ştefan Caragiu. Costume: Liliana Cenean

Maestru de cor: Stelian Olariu. Maestru cor de copii: Smaranda Morgovan.

Distribuţia reprezentaţiei din data de 3 martie: Elena Moşuc (invitată), Daniel Magdal (invitat), Simonida Luţescu, Florin Simionca, Valentin Vasiliu, Marius Boloş, Mihnea Lamatic, Adrian Ionescu, Constantin Negru

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.