„FBI a încurajat musulmani americani să devină terorişti”

FBI a „încurajat, a incitat şi uneori chiar a plătit” musulmani americani pentru a-i determina să comită atentate pe care altfel nu le-ar fi comis, în timpul operţiunilor de filare desfăşurate după 11 septembrie, arată un raport al Organizaţiei Human Rights Watch (HRW) publicat luni şi citat de AFP, transmite Mediafax.

Organizaţia acuză în raportul său forţele de ordine că „în unele cazuri au transformat în terorişti indivizi care respectau legea, sugerându-le comiterea unui act terorist”.

În documentul său de 214 pagini, HRW ajutată de experţi de la Universitatea din Columbia analizează „în profunzime” 27 de exemple concrete privind aproximativ 500 de cazuri de terorism instrumentate de tribunale americane de la atentatele din 11 septembrie.

Deşi susţin că nu vor să generalizeze, autorii raportului estimează că jumătate din condamnările teroriste rezultă din astfel de operaţiuni sub acoperire. În 30 la sută din cazuri, agentul infiltrat a jucat un rol activ în planificarea complotului.

„Li s-a spus americanilor că autorităţile federale le garantează securitatea împiedicând şi pedepsind terorismul în interiorul Statelor Unite”, a declarat Andrea Prasow, unul dintre autori.

„Dar uitaţi-vă mai îndeaproape şi veţi realiza că mulţi dintre aceşti indivizi nu ar fi comis niciodată fapta dacă forţele de ordine nu i-ar fi încurajat, împins şi uneori chiar plătit pentru a comite acte teroriste”.

Studiul citează cazul „celor patru de la Newburgh”, acuzaţi că au planificat atentate împotriva unor sinagogi şi a unei baze militare americane în 2009. Un judecător susţine că Guvernul a fost cel care le-a „furnizat ideea şi mijloacele (comiterii) infracţiunii şi le-a deschis calea”.

După ce a intervievat 215 persoane, inculpate sau condamnate, rudele lor, avocaţi, judecători sau procurori, HRW acuză autorităţile că au vizat în mod conştient comunitatea musulmană, având „un efect imediat asupra practicilor” credincioşilor care se simt urmăriţi, a explicat presei Tarek Ismail, consilier la Universitatea din Columbia.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Justiţiei, Marc Raimondi, s-a apărat subliniind că aceste operaţiuni, validate de Curtea Supremă, sunt un „instrument de mare valoare pentru protejarea ţării de terorism”.

Potrivit HRW, FBI vizează deseori persoane vulnerabile, care suferă de probleme mentale şi intelectuale.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.