FC Liverpool a stricat „poker”-ul spaniol

Cormoranii au înscris în urma propriilor greşeli. Mircea Lucescu nu a mai dat vina pe arbitraj. Ce a declarat antrenorul român.

Finală pentru trofeu şi prezenţă în grupele Ligii Campionilor

FC Liverpool (3-0 cu Villarreal, în tur 0-1) şi FC Sevilla (3-1 cu Shakhtar Donetsk, în tur 2-2) vor juca pe 21 mai, la Basel, finala cu numărul 58 a Europa League/Cupa UEFA/Cupa Oraşelor Târguri. FC Sevilla este la a treia finală consecutivă în Europa League şi deţine recordul în ceea ce priveşte trofeele, pe care le-a câştigat în anii 2006, 2007, 2014 şi 2015. FC Liverpool, revine după 9 ani într-o finală europeană, în 2007 a pierdut cu Milan, 1-2 în Liga Campionilor, dar are trei trofee în Cupa UEFA: 1973, 1976 şi 2001. Câştigătoarea finalei din acest an, va juca în toamnă direct în grupele Ligii Campionilor. În propriile campionate, niciuna dintre finaliste nu mai are şanse să prindă un loc de Liga Campionilor. Este deci posibil ca Anglia sau Spania să aibă la toamnă 5 echipe în grupele Ligii Campionilor, aşa cum s-a întâmplat în toamna trecută, când Spania a avut 5 echipe (3 calificate de drept, una venită din play-off şi FC Sevilla, în calitate de câştigătoare a Europa League

Goluri marcate în urma propriilor erori

„Cormoranii” deşi s-au calificat cu un scor confortabil, au avut mari emoţii. În primele 6 minute, oaspeţii au avut două situaţii mari de gol, dar portarul Mignolet a scos în extremis. La 2-0, în minutul 78, spaniolii au avut un penalty clar (Denis Suarez a fost împins în careu de Moreno), dar arbitrul maghiar Kassay Viktor, nu a acordat nimic. Dar trebuie să arătăm că Suarez nu prea mai avea ce căuta în teren, un alt arbitru l-ar fi eliminat de mult, pentru joc violent. Foarte interesant este şi faptul că 2 din cele 3 goluri s-au marcat în urma unor erori ale…lui Sturridge, vârful de atac al gazdelor. Şi tot la 2 goluri, apărătorii „submarinului galben”, i-au scos milimetric din offside pe marcatori. La primul gol, Sturridge a luftat şi mingea l-a lovit pe căpitanul oaspeţilor, Soriano, şi a ricoşat în plasă. Din poziţia în care se afla, vârful englezilor ar fi avut şanse mici să înscrie. La golul 2, Sturridge primeşte o minge la limita offside-ului (un călcâi al unui apărător l-a ţinut în joc), este singur cu portarul, trage prost, mingea loveşte bara, se prelinge 6,5 metri pe linia porţii !!! şi intră în sfârşit în poartă. La golul 3, Sturridge aflat în 7 metri de poartă primeşte o pasă de gol, luftează din nou, mingea ajunge la Lallana şi acesta înscrie din 2 metri. Oaspeţii au reclamat offside, dar, ghinion, un apărător care se afla dincolo de linia de fund, avea palma mâinii drepte în teren şi astfel a anulat o poziţie afară din joc a marcatorului. De la englezi s-au remarcat: publicul – fantastic, ca de obicei, fapt recunoscut şi de presa spaniolă – brazilianul Firmino, turco-germanul Emre Can şi portarul belgian Mignolet. De la oaspeţi, chiar dacă a primit 3 goluri, cel mai bun a fost portarul francez Areola.

În sfârşit, Lucescu nu a mai găsit pe alţii vinovaţi de înfrângere

La adăpostul unui 2-2 liniştitor obţinut (norocos) în deplasare, FC Sevilla a început relaxat meciul cu „minerii” lui Mircea Lucescu. Scorul a fost deschis repede de gazde (Gameiro – min.9) la o mare greşelă a închizătorului Malyshev. Oaspeţii au egalat după un contratac, dar 1-1 nu le era suficient. În partea a doua au urcat în atac, s-au deschis în apărare şi au fost taxaţi de Gameiro (min.47) şi Mariano (min.59). După meci, Mircea Lucescu nu a mai dat vina pe arbitraj sau pe alţi factori externi, pentru înfrângere. A recunoscut că FC Sevilla a fost mai bună şi că are jucători cu multă experienţă. „Nu a fost un parcurs peste așteptări, pentru că am învins echipe importante: Schalke, Anderlecht, Braga. Dacă luăm în calcul condițiile, că stăm mai mult prin avioane, aeroporturi, am făcut multe. Sevilla e o echipă extrem de norocoasă. Cred că din cauza presiunii publicului, Malișev a greșit grav la primul gol. Sevilla e o echipă bună cu jucători care au experiență. Nu au tineri. Am mai primit două goluri pe contraatac. Nu e în regulă, având în vedere jocul pe care noi îl avem. La pauză le-am spus jucătorilor să nu se arunce în atac, să aştepte, dar ei din primul minut s-au avântat în faţă. Nu au respectat indicaţiile. Cu mai multă încredere, ne puteam califica din tur”, a declarat Lucescu pentru Dolce TV.

N-a fost să fie, finale 100% spaniole

Înainte de disputarea semifinalelor de joi noaptea, presa spaniolă, şi nu numai, avansa ipoteza, deloc exagerată, ca şi finala din Europa League să fie una 100% spaniolă. Ar fi fost o lovitură de proporţii dată de „La Liga” şi totodată o premieră în fotbalul european. Cum FC Liverpool a eliminat „submarinul”, Spania trebuie să se mulţumească cu 3 din cele 4 finaliste în 2016. Este pentru a treia oară când Spania are 3 finaliste în cupele europene. În 1966, Real Madrid a jucat finala CCE (2-1 cu Partizan Belgrad), FC Barcelona şi Real Zaragoza au jucat finala Cupei Oraşelor Târguri. În 2014, am avut finala LC, Real Madrid-Atletico Madrid, iar FC Sevilla a jucat finala Europa League cu Benfica Lisabona. Acum în 2016, tot cele 3 echipe spaniole sunt în finale, numai că a patra finalistă este FC Liverpool.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.