Februarie 2011: avertismentul profetic al lui Gaddafi pentru Blair

Colonelul Muammar Gaddafi l-a avertizat pe Tony Blair că jihadiștii vor să pună stăpânire pe Mediterana și că vor ataca Europa, dacă regimul din Libia se va prăbuși. Afirmațiile au fost făcute într-o convorbire telefonică de pe 11 februarie 2011, al carei transcript a fost desecretizat. Se întâmpla cu trei săptămâni înainte de intervenția NATO în Libia, împotriva regimului Gaddafi.

”Nu îi atacăm noi, ei ne atacă pe noi. Trebuie să va spun adevărul. Nu e o situație deloc dificilă. Povestea e simplă: o organizație are celule în adormire în Africa de Nord. Este Organizația Al-Qaeda din Nordul Africii. Celulele sunt similare cu cele din America de dinainte de 9/11. Au reușit să obțină arme și îi terorizează pe oameni. Oamenii nu pot ieși din case”.

”Este o stare de jihad. Au arme și îi terorizează pe oamenii de pe străzi. Dacă îi ataci, fug. Nu aveți imaginea adevărată. Nu exista corespondenți străini aici. Am cerut să vină toți reporterii din lume și să spună adevarul. Sunt bande înarmate, au arme. Nu am hotărât să ripostăm cu forța, ci le-am cerut familiilor lor să-i convingă să lase armele. Nu poți să te înțelegi cu ei. Tot spun lucruri de genul Mohamed este singurul profet. La fel ca Bin Laden. Îi deschid calea către Africa de Nord. Îi deschid calea către Africa de Nord. Vor să se îndrepte spre Africa de Nord. Controlează Mediterana. Planifică să… în Marea Mediterană. Vapoare și ambarcațiuni cu necredincioși. La fel ca în timpul lui Barbarossa și în timpul Imperiului Otoman. Vor să controleze Mediterana și apoi vor ataca Europa. Trebuie să explicați comunității internaționale. Reporterii pot veni să vadă că ăsta este adevarul. Sunt bineveniți”.

Convorbirea a durat circa jumătate de ora și Gaddafi a insistat că încearcă să apere Libia în fața luptătorilor al-Qaeda.

Câteva ore mai târziu a urmat o nouă convorbire, de data aceasta mai scurtă. Gaddafi i-a spus lui Blair: ”Va trebui să înarmez lumea și să mă pregătesc de luptă. Vor muri libieni, vor fi probleme în Mediterana, în Europa și în restul lumii. Aceste grupări armate se folosesc de situația din Libia ca de o justificare și noi îi vom înfrunta”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.