FED a tipărit în secret 16 trilioane de dolari

Banca centrală a SUA, sistemul Rezervei Federale (FED) a împrumutat, între 2007 şi 2010, aproape fără dobândă, 16.100 miliarde de dolari băncilor „prea mari ca să fie lăsate să dea faliment”, potrivit dezvăluirilor unor congresmeni americani. La această sumă se adaugă banii „tipăriţi” netransparent în acest an şi finanţările cunoscute.

Împrumuturile secrete de peste 16,1 trilioane de dolari au fost acordate de FED între 1 decembrie 2007 şi 21 iulie 2010, potrivit unui raport al Biroului Guvernamental de Contabilitate (GAO, Government Accountability Office), distribuit membrilor Congresului SUA și citat de portalul de investiții Gold Stock Bull și de alte medii de informare.

Pentru comparație, produsul intern brut la SUA a fost de 14,5 trilioane (14.580 miliarde) de dolari. Datoria națională a SUA este de peste 15.000 de miliarde.

Cel mai mare beneficiar al finanțărilor secrete ale FED ar fi fost Citigroup cu 2,513 trilioane de dolari, urmată de Morgan Stanley (2,041 trilioane), Merrill Lynch (1,949 trilioane) și Bank of America (1,344 trillion), scrie money.ro

Alte cinci mari grupuri financiare ar fi beneficiat de peste 500 de miliarde de dolari: Barclays PLC, Bear Sterns, Goldman Sachs și Royal Bank of Scotland.

Nici una dintre marile case financiare ale lumii nu a fost ignorată. Spre 12 mari grupuri financiare s-ar fi îndreptat credite aproape gratis de peste 100 de miliarde de dolari fiecare: JP Morgan Chase, Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse, Bank of Scotland, BNP Paribas, Wells Fargo, Dexia, Wachovia, Dresdner Bank, Societe Generale și desigur, Lehman Brothers.

Deși, de obicei FED taxează cu rate ale dobânzi peste media pieței programele de creditare de ultimă instanță, pentru a nu învăța băncile cu nărav, în 20 octombrie 2008, de pildă, banca centrală a SUA a dat cu o dobândă de 1,1%, peste 113 mld. dolari printr-una din „facilitățile” sale, atunci când dobânda pe piața interbancară era de 3,8%.

Astăzi, băncile „prea mari pentru a eşua” sunt mai mari decât oricând. Activele totale ale celor mai mari şase bănci din SUA au crescut cu 39 % între 30 septembrie 2006 şi 30 septembrie 2011, potrivit Gold Stock Bull.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.