Federația Editorilor: Licitația pentru manuale a fost fraudată

Federația Editorilor din România (FER) acuză Ministerul Educației Naționale în problema manualelor școlare, susținând că oferte valabile au fost eliminate în mod ilegal în timpul procedurii de licitație prin interpretarea legislației, ministerul favorizând în același timp companiile declarate câștigătoare.

„Consiliul Național al Cercetării Științifice constată că Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare, a folosit în mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile și a favorizat companiile declarate câștigătoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau funcționalitatea aplicației digitale, au fost folosite drept pretext pentru respingerea majorității ofertelor. Se constată însă că, în aceleași proporții, aceste abateri s-au regăsit și în cazul ofertelor declarate câștigătoare. FER consideră acest fapt o dovadă evidentă de fraudare a licitației prin favorizarea companiilor declarate câștigătoare și poate pune la dispoziția presei rapoartele de evaluare care demonstrează acest fapt”, afirmă Federația într-un comunicat de presă.

FER solicită descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera și, respectiv, CD Press, declarate inițial câștigătoare, motivând că acestea ar fi fost „desecretizate” și deja prezentate publicului larg.

„În aceste condiții, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluări obiective în condiții egale cu celelalte oferte. FER constată că cei doi ofertanți au furat startul unei competiții corecte, inundând piața cu publicitate și oferte și prezentându-se școlilor și publicului larg înaintea finalizării procedurilor de licitație drept câștigători”, mai susțin reprezentanții FER.

Conform Federației, anual, editurile de profil furnizează școlii românești milioane de exemplare de manuale la un preț mediu de 2,35 lei pe exemplar, acoperind peste 1.500 de titluri.

„Acest preț derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acoperă cu greu costurile de tipar, de transport și de drepturi de autori și în niciun caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renunțat la a mai onora contractele de retipăriri. Cele care continuă o fac din respect pentru școala românească, pentru specialiștii din edituri și pentru autorii care prin eforturile lor au făcut posibilă producerea acestor mii de titluri”, afirmă editorii de carte școlară.

De asemenea, FER respinge acuzațiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tipărită sau digitală.

„O asemenea afirmație este lipsită de sens. Deschiderea pieței de manuale școlare înseamnă o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi făcută la inițiativa editurilor din motive legislative”, adăugă editorii.

Potrivit legislației în vigoare, se arată în comunicat, numai Ministerul Educației „are dreptul și obligația să declanșeze acțiunea” de selectare a unor noi manuale.

„FER nu solicită decât ca aceste selecții să aibă loc după un program rezonabil în privința timpului de elaborare a unui manual și în condiții de transparență și corectitudine”, se mai arată în comunicatul federației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.