Federația Rusă pune condiţii ca să reia importul de fructe și legume din R. Moldova

Rusia este gata să permită importul de fructe și legume din Republica Moldova, cu condiția ca acestea să fie de producție autohtonă, a declarat vineri jurnaliștilor șeful Serviciului federal rus de supraveghere fitosanitară Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, citat de TASS, potrivit independent.md.

”Moldova dorește ca piața rusă să se deschidă imediat. Noi am deschis-o destul, însă pentru a lua unele decizii, ar trebui să vedem dacă există stocuri de fructe. Vreau să văd unde sînt și cîte tone sînt depozitate”, a spus șeful Serviciului fitosanitar rus, potrivit Moldpres.

La sfîrșitul lunii noiembrie, în timpul întrevederii la Moscova a vicepremierului, ministrului Economiei, Octavian Calmîc, cu vice-premierul rus, Dmitri Rogozin, acesta a anunțat că Federația Rusă este gata să anuleze interdicția de import a unor produse fitosanitare din Republica Moldova.

În luna iulie Agenția Națională pentru Securitate Alimentelor (ANSA) ”a prezentat inspecției ruse date concrete privind suprafeţele de livadă, volumul estimativ al producţiei propuse spre export a circa 100 de producători, eventualii exportatori de fructe”. Autoritățile ruse au fost informate, de asemenea, despre măsurile întreprinse de către pomicultorii moldoveni în aspect de asigurare a calităţii şi inofensivităţii producţiei.

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 21 iunie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerinţele fitosanitare. După semnarea de către R. Moldova a Acordului de asociere cu UE, Moscova a introdus taxe la importul mai multor produse din Moldova. Chișinăul a calificat această decizie drept una politică. La mijlocul anului 2015 exporturile au fost reluate cu titlu de experiment, iar numărul companiilor autorizate să facă livrări pe piața rusă a crescut treptat. La sfîrșitul lunii iulie peste 40 de companii din Republica Moldova aveau dreptul de a efectua exportul de fructe și pomușoare pe piaţa rusă, majoritatea acestor întreprinderi însă erau din UTA Găgăuzia şi regiunea transnistreană.

Anterior, aproximativ 93 la sută din exporturile de mere, estimate la 43,7 milioane dolari SUA și 80 la sută din exporturile de prune, estimate la 21,1 milioane dolari SUA, erau direcționate spre Federația Rusă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.