„Feminitate şi împodobire”

Sâmbătă, 30 ianuarie, la ora 16.00, în Galeria Telecom Future Centre din Veneţia, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti şi VELA Spa, în parteneriat cu Telecom Future Centre, organizează în cadrul ediţiei din acest an a Carnavalului de la Veneţia expoziţia etnografică Feminitate şi împodobire din colecţiile Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Cu ocazia inaugurării expoziţiei va avea loc un concert de muzică tradiţională românească susţinut de Gelu Voicu & Taraful.

Costum din Bistriţa-Năsăud

Expoziţia, organizată cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la fondarea muzeului, aduce în prim-plan femeia şi scoate în evidenţă faptul că, preocupată fiind întotdeauna de frumos, a acordat o atenţie deosebită vestimentaţiei, pieptănăturii, podoabelor, gătelii în general. Creativitatea şi grija cu care femeia îşi împodobea casa şi pe ea însăşi reies din frumuseţea şi originalitatea pieselor care vor fi expuse. Ornamentica bogată, armonia cromatică a ansamblurilor vestimentare, compuse în manieră autentică, sunt completate de marea varietate a pieptănăturilor, gătelilor capului şi podoabelor, specifice fiecărei zone.

Costum din Teleorman

Ie şi maramă din Vrancea

Expoziţia prezintă o selecţie a celor mai frumoase şi reprezentative obiecte de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti: costume populare femeieşti din cele mai reprezentative zone etnografice ale ţării, costume femeieşti ale minorităţilor, învelitori de cap, pălării, marame, chindee, cepse, năframe, pomeselnice, câteva piese destinate amenajării interiorului casei, ţesături, mobilier pictat şi podoabe.

Costum din Banatul de munte

În cadrul acestei expoziţii vor fi expuse şi podoabele din colecţia Pavel Şuşară, piesele de rezistenţă fiind două costume care au aparţinut Reginei Maria a României.

Fotografii color, copii după planşele Alexandrinei Enăchescu-Cantemir şi copii alb-negru din arhiva muzeului reprezentând portul popular tradiţional vor completa expoziţia.

Bulgăroaică

Expoziţia, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată în perioada 30 ianuarie – 21 februarie 2016, de marţi până duminică, în intervalul orar 10‒18.

Evenimentul face parte din programul oficial al Carnavalului de la Veneţia 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.