Fenechiu trage sforile PNL din pușcărie

Alegerile din organizațiile PNL au stârnit scandaluri peste scandaluri, au scos la iveală prietenii sau rivalități mai vechi, dar și tot ceea ce este mai rău în unii dintre candidați.

Lupta pentru putere în filialele municipale și județene antrenează cele mai ciudate sau chiar ilegale metode de înfrângere a colegilor contracandidați, dar și strategii subterane de control al resurselor financiare ale PNL, după cum se plânge, pe la colțuri, o parte din generația tânără a partidului. Senatorii și deputații din gruparea „The New PNL“, după cum le place să-și spună, se tem ca de moarte ca nu cumva vechile cadre ale partidului să taie și să spânzure după congresul din iunie, iar ei să rămână nebăgați deloc în seamă. Cea mai mare supărare, la ora actuală, pentru aceștia este faptul că o parte din parlamentarii tineri conlucrează cu cei care au tras sforile în partid în ultimii zeci de ani. Culmea, nu Ludovic Orban este „sperietoarea“ numărul 1, ci Relu Fenechiu, aflat încă după gratii.

Noua conducere, stabilită din pușcărie

Conform unor surse din interiorul facțiunii „The New PNL“, imediat ce va ieși din pușcărie, Relu Fenechiu va reveni, într-o formă sau alta, în conducerea filialei ieșene a PNL. Se pare că vizita pe care deputatul Marius Bodea i-a făcut-o lui Fenechiu în Penitenciarul Vaslui a dat apă la moară speculațiilor. La fel și recenta punere în libertate a fratelui lui Relu Fenechiu. La urechile șefei liberale interimare Raluca Turcan a ajuns zvonul că Relu Fenechiu este cel care a bătut în cuie noua conducere a organizației județene a PNL. Astfel, deputatul Costel Alexe va fi noul președinte al Organizației Județene, în timp ce deputatul Marius Bodea va fi președinte al Organizației Municipale a PNL. Despre Bodea și Alexe se știe dintotdeauna că au fost oamenii cultivați din punct de vedere politic de fostul ministru condamnat cu executare. Deja mai mulți aleși locali, ajunși în funcții de-a lungul timpului doar cu sprijinul lui Fenechiu, până la diverse personaje mai puțin vizibile din organizația ieșeană au pactizat și urmăresc să acapareze partidul, dar și să scape de oamenii incomozi.

El candidează, el numără voturile

Modul prin care Marius Bodea caută să-și facă loc printre liberali este unul care contrazice flagrant afirmațiile privind repunerea în toate drepturile a democrației în formațiunea Brătienilor. Deputatul a dat din coate și s-a infiltrat în Comitetul de Organizare și Desfășurare a Alegerilor, cu toate că este și candidat pentru poziția de președinte al Organizației Municipale a PNL Iași. Cu alte cuvinte, tocmai acesta va gestiona alegerile în care va și candida. Și asta, în condițiile în care alte persoane care vor să candideze se simt date la o parte. Mai mult, acestea ar fi încercat să transmită Bucureștiului problemele pe care le au cu colegii lor ieșeni, însă se pare că s-au plâns degeaba. Nimeni nu a reverberat la chestiunile lor punctuale, nici măcar la acuzația că deputatul Bodea a „furat“ baza de date a partidului și o folosește strict în interes personal. De baza de date a liberalilor, făcută în campania de la alegerile locale, au beneficiat, până de curând, toți membrii partidului. Dacă nimeni din conducerea centrală interimară a PNL nu a catadicsit să le răspundă colegilor ieșeni privind abuzul girat tacit, aceștia i-au cerut socoteală direct deputatului acuzat de furt și ocultare. „Competiția este răspunsul normal. Dar competiția trebuie să fie corectă pentru ca rezultatele să fie cele așteptate. Până
una-alta, avem un candidat care face și regulile, utilizând resurse ale partidului și interzicând celorlalți competitori același acces“, afirmă fostul viceprimar al Iașului Marius Danga.

Țara arde și baba se piaptănă… ideologic

În timp ce prin organizații se duc lupte crâncene, conducerea centrală a PNL pare că și-a rezolvat toate problemele, mai puțin pe cele ideologice. Și cum propaganda a devenit literă de lege în rândul liberalilor care au uitat cu totul că trebuie să mai facă și opoziție, liberalismul pur și liberalismul conservator au monopolizat agenda urmașilor Brătienilor. Prim-vicele PNL Cătălin Predoiu consideră că singura variantă de menținere a partidului unit este reorganizarea lui „pe bază de curente ideologice, de facțiuni de centru dreapta, conservator populare, liberale de centru sau chiar centru stânga“. Și „The New PNL“ are solicitări similare cu cele ale lui Predoiu. Însă liderul interimar Raluca Turcan spune că ea este „foarte clarificată ideologic“ și că, indiferent de nuanțarea poziționării, mai de dreapta sau mai de stânga, în partid, trebuie avută în vedere doar respectarea ad litteram a Constituției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.