Fenomenul Godină

Până în urmă cu câteva zile nu auzisem nimic despre acest tânăr poliţist (n 1986) din Braşov. Nu i-am urmărit blogul şi nici tracasările deja folclorice din partea autorităţilor locale. M-am mirat când a apărut în atenţia mass-media. Că a devenit o preocupare pentru foarte mulţi oameni până acolo încât premierul s-a simţit obligat să participe la lansarea cărţii lui, din varii motive. Sociologic e aproape inexplicabil ce se întâmplă în jurul şi cu acest poliţist necontingent. Asta cu toate că există destui specialişti prin televiziuni – capabili să-ţi explice contra cost tot ce nu ştiu, de la căderea unui meteorit la comportamentul poliţiei rutiere, de la curentul El Nino la bolile copiilor etc. cu aceeaşi relaxare doctă în numai câteva cuvinte, cât ţine emisia. Cum avem şi experţi în comunicare şi imagine aciuaţi prin multe instituţii ale statului. Aşa că nu îmi propun să găsesc cauzele, nu am datele necesare. În plus, povestea este în derulare. Nici nu doresc să încerc să deduc ce se ascunde în spatele acestui succes apărut de nicăieri, o reală surpriză, ca să nu dau de lucru practicanţilor teoriei conspiraţiei.

Constat numai că Marian Godină a publicat o carte, ca poliţist, „Flash-uri din sens opus”. Că o editură cu simţ comercial, Curtea Veche, a tipărit-o şi i-a organizat o lansare di granda (alte edituri refuză să organizeze pentru autorii lor asemenea evenimente ca să reducă cheltuielile, presupunând că azi cărţile se vând singure). Editura a făcut încă un pas, l-a invitat pe premier, ca să dea lovitura. Fireşte, lumea s-a înghesuit ca la urs! Televiziunile prezente. Succesul cărţii este asigurat. Deja – am aflat – s-au vândut 20.000 de exemplare. O afacere. Iată suficiente date pentru a atrage atenţia. Aşa că am urmărit pe o televiziune de ştiri imaginile de la fostele Fundaţii Regale Carol l, la coada calului lui Codre. Am văzut şi mi-a plăcut. Poliţistul mi-a convenit ca ton şi modestie. A părut surprins de ce i se întâmplă. Mi-a plăcut mai ales când a zis că scrie o carte pentru copii. Iată un om normal şi cam naiv. Godină a apărut într-una dintre cele mai criticate şi hulite instituţii din România. E clar că suntem plini de prejudecăţi, mi-am zis, şi acolo sunt oameni. Prejudecăţile cu care taxăm pe oricine înaintea unei judecăţi ne ajută să supravieţuim, ce e drept, pentru că nu avem timp să ne formăm propria opinie. Prejudecata e un fast-food în care intri să te hrăneşti, într-o pauză, cu ochii pe ceas. Prejudecăţile au acest avantaj – că îţi oferă păreri rapide cu care poţi opera în orice împrejurare fără să îţi baţi capul şi să pari şi bine informat, om cu opinii.

Nu ştiu cum va reacţiona acest om de 30 de ani la succes, la glorie, la interviuri şi atenţia opiniei publice. Ce va face pe şosea de acum încolo acest agent rutier!? Evident nu e iubit de şefi, a avut de tras ponoase şi va mai avea. Protecţia din Palatul Victoria şi mai ales interesul mass-media îl vor feri măcar de loviturile pe faţă. De cele pe la spate (una din specialităţile instituţiei, cu generali care intrigă continuu unii împotriva altora) – habar nu am. Dar pot să presupun consecinţele. Corpul poliţienesc nu va rămâne în expectativă, va reacţiona. Godină pare în context un corp străin. Unii dintre şefi şi colegi sunt deja vexaţi din pură invidie. Alţii consideră că sinceritatea lui face rău Poliţiei. Îl văd ca pe un trădător al secretelor Poliţiei şi îi reproşează faptul că a încălcat Omerta… Prevăd că dl Marian Godină mai devreme sau mai târziu se va retrage din Poliţie. Dacă nu de bunăvoie, îl vor împinge alţii. Ce am văzut aseară la lansarea cărţii lui nu este doar un happy-end pentru acest succesfull story, ci şi începutul alteia. Dacă are talent la scris, să treacă în branşa scriitoricească. Singurul inconvenient ar fi că nu va avea cu ce să îşi achite facturile şi că vor cădea în sarcina unei soţii… Alt impediment – atmosfera dintre intelectuali, scriitori în cazul de faţă, e la fel de dură şi tensionată ca şi cea din Poliţie. Dar dl Marian Godină este antrenat şi cred că va face faţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.