Fenomenul Ponta

Avid de putere ca nimeni altul, Victor Ponta a răsărit din spuma tulbure a PSD mai vioi ca niciodată.

Nou-nouţ şi în aplauze frenetice, Ponta îşi vinde în aceste zile reţeta care i-a asigurat cândva succes: limbaj de băiat de cartier cât cuprinde şi-o continuă – şi ridicolă – laudă de sine.

Fostul premier al României pare să fi scăpat de adevăratul decont. Ponta nu a dat nici până azi socoteală despre cum s-a îmbuibat amicul Sebastian Ghiţă din bani publici în timpul guvernării sale.

Fostul prim-ministru nu a răspuns pentru Hotărârea privind memorandumul cu Rompetrol aprobată în 2014, care a văduvit statul român de o sumă importantă de bani în schimbul unor iluzorii investiții care nu au mai venit. Niciun decont (încă), altul decât cel electoral, pentru organizarea votului din diaspora de la prezidențiale.

Nici azi nu se ştie ce-l mâna în luptă pe fostul premier când dorea cu orice preţ să „amaneteze” aurul de la Roşia Montană, scoțând în stradă mii de oameni.

Ponta n-a explicat convingător nici gestionarea crizei răniţilor de la Colectiv, când victimele au fost transferate cu întârziere în străinătate. În ce priveşte pomenile electorale cu duiumul care au împovărat bugetul de stat, nici atât. Iar lista explicațiilor pe care Victor Ponta ar avea să le dea – când nu „moare” de râs pe Facebook – este lungă.

Susţinut de o cohortă de teapa sa, fostul premier se iveşte azi ca soluţie salvatoare pentru PSD în deriva de pe scena politică.

Aplauzele publicului pentru stilul politic găunos şi isteric atrag însă atenţia mai mult decât personajul însuşi. Comportamentul de maidan al unor inși politici şi manipulările în cascadă, brevetate de Traian Băsescu, cuceresc în continuare, și azi, o mare parte a societății.

Este tiparul de politician reciclat care ne învârte în acelaşi cerc vicios de 26 de ani. Ai stat o perioadă pe bară, nu mai contează greșelile făcute, hocus-pocus, eşti numai bun de vândut din nou ca soluţie. Iar o parte semnificativă a publicului aplaudă de pe margine.

„Fenomenul” Ponta, departe de a fi singular, ilustrează din plin în ce ape ne scăldăm ca societate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.