Fenomenul Prislop copleşeşte autorităţile județului Hunedoara

În minivacanţa de 1 mai la Prislop au ajuns aproape tot atâţia pelerini câţi turişti a avut în perioada similară Litoralul (95.000, conform Jandarmeriei Române – la Prislop, respectiv 100.000 la malul mării, conform hotelierilor din judeţul Constanţa). Deşi au existat semnale clare încă de acum cinci-şase ani că fenomenul ia amploare, autorităţile locale se gândesc abia acum la soluţii, , scrie glasul-hd.ro . Nici acum nu se ştie exact cum se va rezolva problema zonei comerciale.

Decizii întârziate nepermis

Încă din 2009 au apărut situaţii în care, într-o zi sau două, la Prislop se adunau între 20.000 şi 40.000 de credincioşi. Din acelaşi an a fost evident faptul că e nevoie de un drum lărgit şi de măsuri drastice privind amplasarea spaţiilor de comerţ în zonă. Apoi, an de an, mai ales la sărbătorile importante, pelerinii au fost nevoiţi ori să parcurgă 14 kilometri pe jos până la mănăstire, dus-întors, ori să aştepte ore întregi blocaţi în ambuteiajele ce se produc pe drumul nu mai lat de doi metri, în unele porţiuni, deşi este drum judeţean, scrie site-ul citat. Abia anul acesta Consiliul Judeţean a găsit de cuviinţă să aloce banii necesari lărgirii drumului. Primăria oraşului Haţeg, cea de care aparţine administrativ şi zona ce include mănăstirea, nu are încă o soluţie clară pentru rezolvarea problemei chioşcurilor, rulotelor şi corturilor care continuă să apară, fără nicio autorizaţie, aproape de mănăstire, scrie site-ul citat. Cu un an în urmă acestea erau amplasate la 150 de metri de intrarea în lăcaşul de cult, încurcând şi circulaţia, dar şi constructorii care lucrau la noi parcări în zonă. La insistenţele măicuţelor de la Prislop, comercianţii au fost mutaţi mai în jos, pe drum, la circa un kilometru.

„Ori noi, ori ei”

Primarul oraşului Haţeg, Marcel Goia, spune că toate unităţile comerciale existente aproape de Prislop nu au nicio autorizaţie emisă de Primărie, iar zecile de amenzi aplicate în ultimele săptămâni nu schimbă cu mare lucru situaţia de ansamblu. „Unii au plătit, alţii le contestă. Primăria nu are cum să autorizeze acele construcţii pentru simplul motiv că terenul este al unui composesorat din zonă, suprafeţele nu sunt toate întabulate şi nu există Plan Urbanistic Zonal. Am dispus composesoratului în cauză să rezolve problema în termen de două luni. Sunt două variante: ori facem noi o zonă comercială acolo, ori o fac ei, cei de la composesorat. Dacă ni se concesionează nouă două hectare de teren, în stânga şi în dreapta drumului, am putea amenaja două parcări cu câteva sute de locuri, dar şi cu căsuţe de lemn care să arate la fel pentru comercianţii interesaţi. Dacă mâine am avea terenul, o parcare ar putea fi construită anul acesta, cealaltă în 2016”, a declarat edilul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.