Festivalul de film de la Sarajevo explicat de Maria Dinulescu

Cel mai mare festival de film din sud-estul Europei debutează vineri, 12 august, la Sarajevo. Robert De Niro va deschide a 22-a ediție a manifestării din capitala Bosniei-Herțegovina, actorul american urmând să primească și Prima Inimă Onorifică a Orașului Sarajevo. Maria Dinulescu și Vlad Udrescu sunt singurii români care se numără printre cei 17 actori selecționați din această parte a Europei pentru cele 6 zile de ateliere și întâlniri dedicate Talentelor în festival.

Am stat de vorbă cu actrița Maria Dinulescu. Ea a fost invitată, cu ani în urmă, și la manifestarea similară organizată la Festivalul Internațional de film de la Berlin: „Pe lângă masterclass-urile susținute de Andrzej Wajda și Mike Leigh îmi aduc aminte că m-a impresionat un curs unde trebuia să interpretăm personajele nefinalizate ale unor scenariști din campus. Mi-aduc aminte că am interpretat un personaj care avea text și un altul care nu spunea nimic, dar era martorul unei povești de dragoste care se înfiripa chiar în fața personajului meu. Am ales ca fiecare cuvânt de dragoste pe care îl auzeam să fie o amintire a exact acelorași cuvinte pe care personajul meu le auzise de la cel care de fapt o violase. Deci puteai vedea în prim-plan două persoanje care se îndrăgosteau, iar în cel de-al doilea personajul interpretat de mine care era rănit de tot ce pentru public la prima mână parea a fi cea mai frumoasă poveste de dragoste. Am încercat să nuanțez valoarea a ceea ce publicul experimenta în acel moment. După această clasă, scenaristul a decis să scrie scenariul din punctul de vedere al personajului propus de mine. Îmi aduc aminte că la Berlin simțeam că sunt overqualified pentru secțiunea de talent campus pentru că aveam deja foarte multă experiență de platou. Campusul era gândit mai mult pentru începători, dar șansa de a cunoaște noi talente și a participa la noi masterclass-uri au fost suficiente motive pentru a merge”.

foto: Adelina Dinulescu

„Talentul însetat de nevoia de exprimare”
Actrița explică importanța pe care o are participarea la secțiunea talente săptămâna viitoare la Sarajevo: „de această dată merg să descopăr o zonă diferită. Balcanii. Scriitoarea bosniacă Adisa Bašić spunea Când războiul era peste tot în jurul meu căutam un mod de exprimare, o formă de artă care să‑mi permită să îmi exprim sentimentele. Aveam nevoie de poezie, fiind ceva scurt, direct şi concentrat, aşa cum este şi viaţa, uneori; mai ales în perioadele de război… Acest tip de talent îmi doresc să-l întâlnesc. Unul însetat de nevoia de exprimare, unul care trăiește lucruri puternice și valoroase. În workshop-urile sau școlile din America am învățat foarte mult despre structuri sau cum se construiește și vinde un personaj. Am fost învățată să caut mereu originalitatea și unicitatea, iar experiența din Sarajevo sunt sigură că îmi va aduce contactul cu artiști valoroși. Desigur că este foarte important să dezvoltăm contacte cu producători, scenariști, regizori care cunosc mai multe despre istoria noastră și împreună cu care putem crea povești posibile. Coproducțiile între cei din Balcani mi se par mai posibile decât cele româno-americane”.

„Nu las să treacă pe lângă mine nicio șansă”
Organizatorii de la Sarajevo își descriu invitații din secțiunea talente ca up and coming (asta s-ar traduce prin consacrați și debutanți). Maria Dinulescu nu mai este de multă vreme la început, e o actriță cunoscută care însă muncește în continuare să își crească talentul: „încerc continuu să învăț de la cei mai buni oameni ai momentului sau mai bine zis ai fiecarui nou moment, mă expun multor experiențe cât mai diverse, sunt însetată să înțeleg tot ce se întâmplă nou și nu las să treacă pe lângă mine nicio șansă”.

Pentru Maria Dinulescu pericolele care pândesc cariera unui actor depind „de fiecare actor și de slăbiciunile pe care le are. Depinde de ce s-a făcut actor și de ce își dorește să rămână actor. În ceea ce mă privește cred că mă simt în pericol când obosesc să primesc casting-uri pentru personaje de origine română care sunt puscăriașa, prostituata, baby-sitter.. la modul general un personaj cu o viața mizeră, chinuit și care mereu încearcă să supraviețuiască. Desigur ca sunt personaje cu carne, dar există mai multe realități posibile și mi-ar plăcea să le încerc și pe acelea”.

foto: Adelina Dinulescu

„Din fericire, în România nu există o industrie de film”
Când industria pare să reducă demersul creativ la procese și produse adresate exclusiv specialiștilor, carențele domeniului ajung să fie șanse pentru actriță: „Din fericire în România nu există o industrie de film și majoritatea realizatorii noștrii creează filme din pasiune sau pentru că nu pot trăi altfel decât exprimând prin cinema ceea ce trăiesc. Viața reală se întâmplă oricum și te trezește constat. Datorita faptului ca profesia mea mă obligă să experimentez realități cât mai diferite pentru că nu știi niciodată când ar trebui să interpretezi un personaj din domenii din cele mai neașteptate, mă simt obligată mereu să nu spun nu la ce este diferit. De fapt, a devenit normalitatea mea de a încerca să înțeleg exact lucrurile pe care le cunosc cel mai puțin. Este foarte interesant să te pui în pielea fiecărui om pe care îl întâlnești și să îl tratezi ca și cum ai fi unul de-al lui. Imediat se deschide și descoperi că puteai să vezi lucrurile din perspectiva lui și înainte, dar aveai nevoie de contextul potrivit. Exersezi să comunici la nivel uman, dar îți și nuanțezi capacitățile de a experimenta viața pe mai departe”.

În competiția oficială de la Sarajevo intră și două pelicule semnate de realizatori din România: „Câini’”, în regia lui Bogdan Mirică, și „Inimi cicatrizate”, al lui Radu Jude.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.