Festivalul de la Bayreuth, fără Angela Merkel

Între 25 iulie şi 28 august, Bayreuth este gazda bine-cunoscutului Festival din Bavaria, dedicat operei lui Wagner, ajuns anul acesta la a 103-a ediţie. Festival la care participă în fiecare an peste 2.000 de pasionaţi ai muzicii marelui compozitor. Richard Wagner a fondat Festivalul de la Bayreuth nu numai pentru a prezenta propriile opere, dar şi pentru a crea un fel de “religie a artei” care să se opună laturii mercantile a programării repertoriilor.

După cum anunţă ziarul “Le Figaro”, pentru prima dată în ultimii 10 ani, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu va asista la Gala de Deschidere, anunţând că agenda nu-i permite să fie prezentă. Circulă însă zvonul că motivul real ar fi programarea în deschidere a operei “Tannhäuser”, în regia lui Sebastian Baumgarten, producţie care a agitat spiritele încă de la realizarea ei, în 2011. O regie prezentând o lume fără concesii, în culori violene, cu o Venus urâţită, cu monştri, cu containere în care intră pelerini, amintind vagoanele pline cu fiinţe umane din cel de al Doilea Război Mondial. Într-un cuvânt, cu un refuz al oricărui estetism. Alegerea regizorilor este un motiv de serioase controverse în ultimii ani, de când Katharina Wagner invită personalităţi nu foarte populare pentru punerea în scenă a capodoperelor wagneriene. Anul trecut, reputatul Frank Castorf, desemnat târziu pentru punerea în scenă a “Tetralogiei”, după ce Wim Wenders declinase prpunerea, anunţând că nu are suficient timp ca să lucreze, a marcat Festivalul cu montarea sa controversată, prezentată cu ocazia Bicentenarului naşterii compozitorului, într-o viziune modernă, cu kalaşnikovuri şi prostituate.

Scenă din Tannhauser

În al doilea act al operei “Siegfried”, de exemplu, eroul omoară dragonul Fafner, devenit un caid al vieţii de noapte berlineze, cu o rafală de mitralieră atât de zgomotoasă încât unui spectator i s-a făcut rău. Ca să nu mai vorbim de apariţia figurilor gigantice săpate în piatră, care îi prezentau pe Marx, Lenin, Stalin şi Mao.
Castorf, originar din fosta Republică Democrată Germană, este o adevărată instituţie a regiei de teatru germane, care conduce de peste 20 de ani Volksbühne din Berlin. Spectacolele lui sunt foarte apeciate de publicul tânăr, mult mai puţin tradiţionalist decât cel de Operă. De altfel, critica a fost mult mai indulgentă cu producţia lui de la Bayreuth, Manuel Brug de la “Berliner Morgenpost” calificând punerea în scenă drept “hipnoică şi deranjantă”. Publicul însă a huiduit copios.

Deşi nu este prima dată când publicul fluieră la premieră penru a admira apoi o producţie, ca în cazul lui Patrice Chereau, care a primit ameninţări cu moartea în 1976, pentru regia la “Inelul Nibelungilor”, în timp ce în 1980 a fost rechemat la rampă.

Publicul mai curând conservator al Festivalului a fost nemulţumit, a huiduit producţia, iar poziţia lui se vedde şi în numărul de bilete vândute. Dacă până acum existau liste de aşteptare pentru mai mulţi ani, de data aceasta, mai sunt încă locuri libere pentru “Inelul Nibelungilor” de săptămâna viitoare.

Scenă din Tannhauser cu Venus însărcinată

Programul Festivalului cuprinde, până în 28 august, 30 de reprezentaţii cu şapte opere. “Tetralogiei” i se adaugă “Tannhäuser”, “Olandezul zburător” şi “Lohengrin”. Niciuna dintre ele nu este producţie nouă, ceea ce a determiant ziarul “Frankfurter Allgemeine Zeitung” să afirme că Festivalul ar suferi de “ateroscleroză artistică”.

„Tannhäuser” (programat şi în 2, 12, 18 şi 2 august) îi are în distribuţie la primul spectacol pe Camilla Nylund, Michelle Breedt, Markus Eiche, Kwangchul Youn, Lothar Odinius, Thomas Jesatko, Stefan Heibach, Rainer Zaun şi Katja Stuber. Al doilea spectacol va fi, 28 iulie, „Olandezul zburător”. Celelalte spectacole cu această operă pot fi vizionate în 4, 8, 16, 20 şi 24 august. Duminică, iubitorii muzicii lui Wagner se vor putea bucura de „Aurul Rhinului”, iar în 28 iulie, de „Walkiriile”, care îi aliniază la rampă pe Wolfgang Koch, Anja Kampe, Johan Botha, Claudia Mahnke.

În 30 iulie este rândul operei „Siegfried”, luna aceasta încheindu-se cu cu „Lohengrin”, ce beneficiază de prezenţa pe scenă a lui Wilhelm Schwinghammer, Klaus Florian Vogt, Annette Dasch, Thomas Johannes Mayer, Petra Lang, Stefan Heibach, Willem Van der Heyden, Rainer Zaun şi Christian Tschelebiew.
Seria spectacolelor din luna august este deschisă cu „Amurgul zeilor”, din a cărui distribuţie se remarcă Okka Von der Damerau, Catherine Foster sau Lance Ryan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.