Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław

Astăzi începe la Wrocław Festivalul Internaţional de Film Nowe Horyzonty, cel mai bun eveniment cinematografic polonez, cu participare internaţională, care se desfăşoară până în 31 iulie.

Festivalul este unul dintre punctele importante ale Programului de manifestări Wrocław – Capitală Culturală Europeană 2016, fapt care aduce un plus de însemnătate amplei prezenţe româneşti la manifestare.

România va avea o prezenţă puternică, prin filme, regizori invitaţi, membri în juriu, participanţi la atelierele Studio Nowe Horyzonty, dedicate tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, şi întâlnirile A Sunday in the Country, dedicate tinerilor critici de film.

Arian Titieni şi Maria Drăguş în Bacalaureat

Filmele lui Cristian Mungiu (Bacalaureat), Cristi Puiu (Sieranevada) şi Adrian Sitaru (Ilegitim) îşi vor avea premierele la Festivalul de la Wrocław, în prezenţa regizorilor.

Cristian Mungiu este, totodată, invitat al Festivalului în secţiunea Maeştrii Cinematografiei Europene (în data de 26 iulie va susţine Lecţia de măiestrie cinematografică, într-o întâlnire moderată de criticul de film Dan Făinaru), iar Adrian Sitaru va fi membru al Juriului Concursului internaţional.

ICR Varşovia susţine participarea românească la alte două secţiuni ale Festivalului: atelierele Studio Nowe Horyzonty (24-27 iulie), o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.). Invitatul român din acest an este producătoarea Ana Maria Pîrvan. Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Un rol important şi activ în organizarea atelierelor îl are London Film Academy, coorganizator, alături de Creative Europe Desk Polska, al evenimentului.

Secvenţă din filmul Ilegitim de Adrian Sitaru

A doua secţiune cu participare românească sunt întâlnirile A Sunday in the Country, dedicate tinerilor critici de film. România va fi reprezentată de criticul Andreea Mihalcea. Va fi o primă prezenţă românească la acest eveniment, a cărui a cincea ediţie se desfăşoară cu participarea unor tineri critici de film din Austria, Cehia, Danemarca, Germania, Israel, Olanda, Polonia, România, Ţara Bascilor şi Ungaria.

Desfăşurat în fiecare an la Wrocław, Festivalul Internaţional de Film Nowe Horyzonty prezintă filme care depăşesc cadrul cinematografiei convenţionale. Având în paralel mai multe secţiuni – concurs, retrospective, proiecţii speciale, completate de concerte, proiecţii cu muzică live, proiecţii în aer liber –, evenimentul aduce în prim plan regizori care merg contra curentului şi modelor, creatori cu stil propriu, inimitabil. Organizatorii îl numesc un festival al vizionarilor cinematografiei, al artiştilor fără compromisuri. În ultimii ani, programul fiecărei ediţii include filme româneşti şi invitaţi din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.