Festivalul jocurilor tradiționale din Parcul etnografic Romulus Vuia

În data de 11 august, între orele 10.00 – 16.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează, în cadrul Parcului Etnografic Naţional Romulus Vuia, str. Tăietura Turcului f.n., prima ediţie a FESTIVALULUI JOCURILOR TRADIŢIONALE, eveniment care va oferi vizitatorilor şansa de învăţa şi de a participa la jocuri tradiţionale, simple, din diferite părţi ale lumii. Acţiunea este sprijinită de BRITISH COUNCIL ROMANIA, care participă cu jocuri de învăţare a limbilor străine, adresate copiilor, de CENTRUL DE VOLUNTARIAT CLUJ-NAPOCA, care organizează un atelier de jocuri de masă şi asigură implicarea voluntarilor în eveniment, şi de SC PITECHAPPS SRL, care asigură susţinerea materială a proiectului.

Practicarea sportului fără discriminări, pe fondul înţelegerii reciproce, în spiritul prieteniei, solidarităţii şi corectitudinii este adevăratul sens al spiritului olimpic. Festivalul Jocurilor Tradiţionale îşi propune transmiterea acestui spirit către vizitatorii săi de toate vârstele, în perioada desfăşurării Jocurilor Olimpice de la Londra.

Coordonatoarea evenimentului, CAMILLA ROONEY (ANGLIA), a organizat un mare număr de proiecte de volutariat pentru Universitatea din Liverpool, Young Tate Liverpool, Centrul Cultural Trafo şi Teatrul Merlin din Budapesta, Muzeul de Etnologie din Hanoi (Vietnam) şi Muzeul Femeilor Vietnameze din Hanoi, şi, cu începere din acest an, organizează proiecte culturale în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Festivalul se adresează copiilor şi adulţilor de toate vârstele şi ne aşteptăm la participarea unui număr mare de familii.

Jocurile de mişcare sunt jocuri individuale, cu reguli foarte simple, la care pot participa copii şi adulţi.

Aceste jocuri sunt specifice unor ţări diferite. Totuşi, aşa cum spiritul sportiv se regăseşte în toate ţările lumii, la fel şi jocurile “copilăriei” sunt jucate peste tot în lume, căci ele sunt create de imaginaţia copiilor şi de dorinţa tuturor, a copiilor şi a adulţilor, de amuzament şi de întrecere.

Astfel, de exemplu, participanţii vor avea surpriza să descopere că jocul specific Indoneziei, „Lompat Tali”, este identic cu „Elasticul” românesc.

Se vor desfăşura simultan jocuri din: India, Indonezia, Malaezia, Brazilia, Coreea, Trinidad şi Tobago, Cambodgia, Anglia şi România.

Jocurile vor fi coordonate de către voluntarii Centrului de voluntariat, care vor explica regulile şi vor ţine scorul, iar participanţii vor resimţi atât spiritul de competiţie si de fair play caracteristic Olimpiadei cât şi atmosfera de sărbatoare între prieteni, în cadrul natural plăcut al Parcului Etnografic.

Acţiunea va avea loc intr-un spaţiu special amenajat din secţia în aer liber a Muzeului Etnografic. Invităm la jocuri pe toţi cei doritori de amuzament şi competiţie, sâmbătă, 11 august, între orele 10.00 – 16.00, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj, str. Tăietura Turcului FN .

LISTA JOCURILOR PROPUSE:

1. Ţara: India
Numele jocului: Insuknawr (Impinge adversarul afară din cerc)

Jucători:2
Materiale necesare: O baghetă lungă de aprox. 2 m, cronometru

Prezentare: Insuknawr este un joc tradiţional din Mizoram, India. Este un test de forţă şi rezistenţă. Jocul se joacă într-un cerc şi singurul instrument folosit este o baghetă mai groasă, rotunjită. Scopul jocului este scoaterea adversarului din cerc.
Regulile jocului:
1. Inainte de începerea jocului, fiecare jucător ia sub braţ un capăt al baghetei. Centrul baghetei trebuie sa fie aliniat cu centrul cercului.
2. Câştigă jucătorul care îl impinge pe adversar afară din cerc folosind doar bagheta . Bagheta nu are voie să atingă pământul.

2. Ţara: Indonezia
Numele jocului: Lompat Tali (săritura elasticului)

Jucători: 1 (este nevoie de încă 2 persoane care sa ţină banda elastică în jurul picioarelor)

Materiale necesare: O bandă elastică (de 2 -3 m lungime), ruletă

Prezentare: Lompat tali este un joc pe care îl joacă în special fetele. Jucătorii experimentaţi pot ajunge uneori să sară peste elasticul care este ţinut la înălţimea gâtului!

Regulile jocului:
1. Două (2) persoane îşi trec banda elastică în jurul. Se formează astfel un dreptunghi lung.

2. La început, jucătorul se află în mijlocul dreptunghiului. El trebuie sa sară afară din dreptunghi, în dreapta elasticului. Apoi jucătorul sare înapoi în mijloc. Din această poziţie, va sări iarăşi afară din dreptunghi, dar în partea stangă. Apoi va sări din nou in mijloc.

3. Dacă jucătorul reuşeşte sa facă săriturile, în următoarea etapă banda elastică va fi ridicată cu câţiva centimetri. Elasticul va fi ridicat, dupa fiecare etapă, tot mai sus, până la o înălţime la care jucătorul nu mai poate sări peste elastic.

3. Ţara: Trinidad şi Tobago
Numele jocului: Moral(săritura cu mingea în pătrat)

Jucători: 1
Materiale necesare: 1 x minge (mare, care sare bine), cronometru
Prezentare: Moral este un joc care, în Trinidad şi Tobago, se joacă de obicei în curtea şcolii. De regulă, prietenii jucătorilor “fac galerie”, cântând şi bătând din palme. Jocul testează echilibrul jucătorului.

Regulile jocului:
1. Se desenează un dreptunghi mare, împărţit în 8 părţi egale. În fiecare pătrat este scrisă o cifră de la 1 la 8.

2. Jucătorul stă într-un picior, bate 1 dată mingea în pătratul cu numărul 1 şi sare într-un picior în pătratul 1. Apoi bate mingea de 2 ori în pătratul cu numărul 2 şi sare într-un picior în pătratul 2. Jucătorul continuă să sară într-un picior în fiecare pătrat, până se termină pătratele.

3. Jucătorul este descalificat dacă stă cu amândouă picioarele pe pământ sau în cazul în care calcă pe liniile de delimitare a pătratelor.

4. Ţara: Malaezia
Numele jocului: Main Lereng (învârtirea cercului)

Jucători: 1
Materiale necesare: cerc (sau roată de bicicletă), băţ (40-50 cm lungime), cronometru
Prezentare: Acest joc a fost inventat de copii la sfârşitul anilor ’50. Având multă energie şi neavând jocuri pe calculator care sa-i distreze, copiii din acea perioadă erau foarte inventivi şi au găsit multe feluri de a se distra folosind obiecte vechi.
Regulile jocului

1. Jucătorul primeşte o roată (de bicicletă) sau un cerc şi un băţ.

2. Jucătorul trebuie să alerge înainte, învârtind cercul cu ajutorul băţului.

3. Jucătorul aleargă până când scapă cercul pe pământ.

5. Ţara: Brazilia
Numele jocului: Bateu a Moeda (joc de aruncare şi precizie)

Jucători: 1
Materiale necesare: o baghetă lungă, o minge mică (ca o minge de tenis), obiect de pus în vârful baghetei, ruletă de măsurat
Prezentare: Bateu a Moeda este un joc bine cunoscut de copiii din Brazilia; acest joc cere multă concentrare.
Regulile jocului:

1. Se pune un băţ în pământ şi se aşează deasupra, în echilibru, un obiect (de exemplu: piatră, jucărie, monedă etc)

2. Jucătorul trebuie să stea la 5-15 m (în funcţie de vârstă) depărtare de băţ. Jucătorul aruncă mingea spre băţ şi încearcă să dea jos obiectul aşezat pe el.

3. Cu ajutorul ruletei, se măsoară la ce distanţă faţă de băţ a căzut obiectul.

6. Ţara: Coreea
Numele jocului: Jegichagi (joc de tipul “nu lăsa să cadă!”)

Jucători:1
Materiale necesare: O minge ‘jegi’ (foarte asemănătoare cu mingea/fluturaşul de badminton)

Prezentare: Jegichagi este un joc tradiţional din Coreea, care se joacă în spaţiu deschis. Se juca în special iarna (mai ales în jurul Anului Nou lunar), dar în ultimii ani s-a jucat pe parcursul întregului an.

Regulile jocului:

1. Jucătorul aruncă în aer mingea “jegi” (care este asemănătoare cu “fluturaşul” de badminton) şi încearcă să o ţină în aer lovind-o cu palmele, braţele, picioarele, capul etc

2. Jocul se termină când “jegi” cade pe pământ.

3. Jocul poate avea 2 niveluri de dificultate: copiii mai mici îsi pot folosi tot corpul, dar copiii mai mari şi adulţii pot lovi mingea doar cu piciorul.

7. Ţara: Cambodgia

Numele jocului: Tres (joc de “cules”)

Jucători:1

Materiale necesare: Pietre, bol

Prezentare: După îndeplinirea tuturor ritualurilor dinaintea Anului Nou, este momentul pentru puţină distracţie. Pentru copiii din Cambodgia, Tres a devenit o parte din obiceiurile de Anul Nou

Regulile jocului:

1. Se pun pietrele în bol

2. Jucătorul aruncă o piatră în aer, ia o piatră din bol şi prinde piatra aruncată.

3. Jucătorul aruncă o piatră în aer, ia 2 pietre din vas şi prinde piatra aruncată

4. Se continuă jocul (crescând, de fiecare dată, numărul de pietre care trebuie luate din bol) până ce jucătorul nu mai poate prinde piatra aruncată sau nu poate să ia toate pietrele înainte să prindă piatra aruncată.

8. Ţara: Anglia
Numele jocului : Cursa cu oul şi lingura (joc de echilibru şi agilitate)
Jucători: 1

Prezentare: Acest joc a început să fie jucat de copiii englezi în epoca Victoriană şi este jucat şi în prezent. Este practicat la evenimentele sportive pentru copii, la petrecerile de stradă şi la zile de sărbătoare naţională.
Materiale necesare: Ouă fierte tari, linguri, cronometru
Regulile jocului:
1. Jucătorul ţine oul pe o lingură (lingură mare pentru copii, linguriţă pentru adulţi)
2. Jucătorul trebuie să alerge 100 m cu oul, fără să îl scape.

3. Dacă oul cade, jucătorul începe jocul din nou.

9. Ţara: România

Numele jocului: Ţurca (joc de tehnică, atenţie şi forţă)

Jucători:1

Prezentare: Varianta scurtă a jocului de Ţurcă. Acest joc se juca în toate regiunile ţării şi a fost creat de copii, care îşi puteau confecţiona singuri materialele de joc de care aveau nevoie.
Materiale necesare: 1 nuia , 1 băţ ascuţit la capete, o groapă mică în pământ
Regulile jocului:

1. Bucata mica de lemn se asează oblic pe una din laturile gropii, astfel incat jumatate din bat sa fie in groapa, jumatate in afara.

2. Jucătorul loveste cu nuiaua partea de sus a băţului. Acesta va sări din groapă şi, cât se află încă în aer, trebuie lovit cu nuiaua încă o dată, pentru a ajunge cât mai departe.

3. Traditional, distanta de la groapă pana la locul unde a căzut băţul se măsoară cu nuiaua

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.