Festivalul RadiRo: 5 orchestre europene, solişti şi dirijori de renume

Orchestra Radio din Stuttgart şi mezzosoprana Ruxandra Donose

Ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, se desfăşoară în perioada 20 – 27 septembrie şi aduce în premieră în România 5 orchestre radio europene, solişti şi dirijori de renume din Europa şi SUA. Directorul de onoare al Festivalului este dirijorul Cristian Mandeal.

Ediţia din 2014 a Festivalului RadiRo este dedicată compozitorului german Richard Strauss, de la a cărui naştere s-au împlinit recent 150 de ani.

Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart

Festivalul RadiRo programează miercuri, 24 septembrie, şi joi, 25 septembrie, la Sala Radio, două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, care vine la Bucureşti însoţită de dirijorul său principal, Stéphane Denève!

Mezzosoprana Ruxandra Donose va fi protagonista primei seri a orchestrei germane la RadiRo, într-un program dinamic şi dens Ravel – Strauss!

Al doilea concert al Ansamblului Simfonic din Stuttgart îl prezintă în postură de violonist pe muzicianul de origine israeliană Nikolaj Znaider, nume de referinţă al scenei muzicale internaţionale!

Dirijorul Stephane Deneve

O „orchestră a libertăţii”, fondată de guvernul forţelor armate americane în 1945, imediat după război, ansamblul simfonic al Radiodifuziunii germane din Stuttgart este celebru în Europa pentru sonoritatea muzicală de excepţie a concertelor pe care le susţine, recunoscută ca „Stuttgart Sound”. A devenit o orchestră de prestigiu în Germania sub conducerea lui Sergiu Celibidache, în anii ’70, iar astăzi susţine concerte şi participă la festivaluri cu un program care alătură muzica contemporană şi repertoriul clasic.

Ambele concerte ale Ansamblului Simfonic Radio din Stuttgart vor fi dirijate de Stéphane Denève, un muzician de vocaţie care se simte în largul său într-un repertoriu foarte vast, fiind un cunoscător rafinat al muzicii noi. Dirijor şef şi director muzical al Orchestrei Radio din Stuttgart, Denève va fi din septembrie 2014 dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, iar din 2015 va lucra ca dirijor şef al Filarmonicii din Bruxelles.

Violonistul Nikolaj Znaider

Mezzosoprana Ruxandra Donose este o prezenţă mult apreciată de publicul bucureştean la Sala Radio. Cu un timbru vocal de o coloratură şi o sensibilitate care conferă unicitate interpretărilor sale, Ruxandra Donose susţine concerte şi spectacole de operă pe importante scene ale vieţii muzicale din Europa şi SUA.

În 2014, mezzosoprana a primit premiul Editor’s Choice acordat de revista Gramophone pentru înregistrarea pe DVD a spectacolului Tamerlano, de Händel, alături de ansamblul Il Pomo d’Oro.

Violonistul Nikolaj Znaider, unul dintre tinerii muzicieni de extraordinară deschidere şi flexibilitate, este în acelaşi timp violonist, dirijor şi muzician de cameră. A fost invitat de Valery Gergiev ca dirijor principal al Orchestrei Mariinsky din Sankt Petersburg, dirijează concerte simfonice şi spectacole de operă, iar ca violonist colaborează permanent cu mari orchestre ale lumii. A înregistrat concerte sub bagheta unor dirijori ca Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Valery Gergiev şi Mariss Jansons.

Orchestre National de France a făcut istorie!

Orchestre National de France

Sâmbătă, 27 septembrie, Festivalul RadiRo prezintă, în evenimentul de închidere a ediţiei 2014, concertul extraordinar al Orchestre National de France, sub bagheta dirijorului Vassily Sinaisky, cu participarea violonistului Vadim Gluzman, o companie de excepţie, într-un program Strauss – Glazunov – Rachmaninov!

Publicul din România are un prilej unic să asculte live, la Sala Radio, o orchestră care a făcut istorie!

Dirijorul Vassily Sinaisky

Prima ediţie a RadiRo a adus la Bucureşti, în 2011, Orchestre Philharmonique de Radio France, iar în acest an invitatul special al Festivalului este Orchestre National de France, ansamblul simfonic principal al postului public de radio din Franţa. Fiind prima orchestră simfonică fondată în capitala franceză, în 1934, Orchestre National de France a realizat de-a lungul timpului interpretări în premieră absolută ale unor lucrări care au devenit legendare pentru istoria muzicală a ultimului secol, sub conducerea unor dirijori ca Sergiu Celibidache, Lorin Maazel, Kurt Masur sau Charles Dutoit.

Orchestra a aniversat recent 80 de ani de existenţă şi este una dintre cele mai active orchestre radio europene, continuând să abordeze un vast repertoriu simfonic, de la marii compozitori francezi la muzică contemporană.

Violonistul Vadim Gluzman

La pupitrul Orchestre National de France se va afla dirijorul Vassily Sinaisky, care a condus orchestra Teatrului Balşoi din Moscova până în 2013. Excelenta reputaţie de care se bucură Vassily Sinaisky în peisajul muzical internaţional este legată de contribuţia sa la relansarea celebrei orchestre a Teatrului Balşoi, în 2010, după 5 ani de pauză a acesteia. Sinaisky este şi un dirijor de operă de mare vocaţie, apreciat pentru elasticitatea, precizia şi profunzimea interpretărilor sale muzicale.

Violonistul Vadim Gluzman este solistul ultimei seri RadiRo 2014, un muzician despre care specialiştii spun că readuce la viaţă tradiţia violonistică a secolelor XIX şi XX. Vadim Gluzman cântă pe o vioară Stradivarius Leopold – Auer din 1690, a fost susţinut de Isaac Stern la începuturile carierei sale muzicale şi este în prezent un violonist foarte solicitat în Statele Unite şi Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.