Fețele folclorului

Între 5 și 9 iulie 2017, de la ora 19.30, la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor are loc o nouă ediție a manifestării care își propune să funcționeze ca o sărbătoare internațională a folclorului. „Desfășurat sub semnul prieteniei și al păcii, regalul folclorului mondial va fi adus pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor de artiști de pe întreg mapamondul, spectatorii fiind invitați să descopere prin dans, muzică şi porturi tradiționale o mică parte a Patrimoniului Cultural Internaţional“, promit organizatorii.

Ediția din acest an aduce pe scena din Timișoara artiști care reprezintă Argentina, Bulgaria, Columbia, Georgia, Polonia, Portugalia, Puerto Rico, Republica Belarus, Serbia, Spania și Turcia. Nici diversitatea folclorică a României nu va fi ignorată, printre invitații acestor zile numărânduse ansambluri ca „Mureșul“ din Târgu Mureș, „Cindrelul–Junii Sibiului“ din Sibiu, ,,Doina Gorjului“ din Târgu Jiu, „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, „Dor Transilvan“ din Cluj-Napoca , „Transilvania“ din Baia Mare şi „Bihorul“ din Oradea. Nu vor lipsi nici ansamblurile timişorene „Banatul“, „Doina Timișului“ şi „Timișul“, formațiile ce reprezintă minorități „Eszterlanc“ și „Mladost“, precum și formații ale așezămintelor culturale din județele Caraș-Severin, Arad și Timiș.

O rețea internațională dedicată tradițiilor

„Timp de cinci zile, muzica și dansul de pretutindeni vor purta publicul prezent în Parcul Rozelor spre noi culturi, pentru a descoperi și înțelege mai bine tradițiile și obiceiurile specifice fiecărei ţări invitate“, anunță timișorenii. Festivalului Inimilor este primul eveniment românesc înscris în calendarul CIOFF (Comitetului Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice), aflat sub patronaj UNESCO. Ediția din acest an debutează astă seară, cu un spectacol al Ansamblului folcloric „Timișul“, gazda festivalului, alături de „Zestrea Gugulanilor“ – Caransebeș, „Armenișana“ – Armeniș“, „Banatul“ – Timișoara, Grupo „Francisco de Goya“ – Spania, „Gíbaro de Puerto Rico“ – Puerto Rico, Folk Dance Ensemble „University 2“ – Georgia și „Doina Gorjului“ – Târgu Jiu.

Mâine, festivalul își inaugurează ziua de celebrări la ora 18.30, la Catedrala Ortodoxă Mitropolitană. Aici va avea loc depunerea unei coroane de flori la Monumentul Crucificării, în memoria eroilor Timișoarei, urmată de Parada Portului Popular, care se va desfăşura pe traseul Catedrală – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor.

Iuliana Tudor va prezenta spectacolele care vor continua pe scena timișoreană până duminică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.