Fetelor, fiţi şi voi mai prudente! Părinţi, fiţi şi voi mai responsabili!

Cazul violului de la Vaslui, dincolo de toate controversele generate şi de toate semnele de întrebare care planează asupra lui, a scos la iveală şi modul inconştient în care percepem deseori realitatea în care trăim. Parcă am fi nişte inocenţi, paraşutaţi ieri pe pămînt şi ne mirăm la fiecare pas de tot ceea ce ni se întîmplă.

Iată, după violul de la Vaslui, aflăm pe fluxul de ştiri că la Tg. Jiu o fată a fost violată duminică de trei bărbaţi. Fata are 17 ani, era noaptea într-o discotecă alături de „prietenul” ei, care a invitat-o la el acasă, împreună cu alţi doi amici ai băiatului. Acolo a fost obligată să facă sex cu toţi trei şi, astfel, violul e gata! Acum declară că nu dorea să facă sex decît cu prietenul ei, nu şi cu ceilalţi. La 17 ani.

Sigur, fapta celor trei băieţi este îngrozitoare şi vor plăti pentru gestul lor necugetat de a obţine cu forţa o plăcere efemeră, încălcînd o lege care-i poate trimite acum în puşcărie pentru mulţi ani. Acolo, desigur, vor avea ocazia să mediteze dacă a meritat să plătească atît de scump pentru că n-au putut să-şi ţină prohabul închis! Dar este, oare, aceasta singură problemă la care ar trebui să ne gîndim în faţa unor asemenea grozăvii?

În primul rînd, nu ar fi cazul ca fetele acestea abuzate să înţeleagă propria lor vinovăţie în legătură cu ceea ce li s-a întîmplat? Şi la Vaslui şi la Tg. Jiu este vorba despre două fete care au ignorat pericolele la care s-au expus în mod conştient.

Prima, cea din Vaslui, a preferat să meargă cu autoturismul unei cunoştinţe, deşi putea să meargă acasă, în siguranţă, cu autobuzul. Sigur, i s-a părut că este mai cool în limuzină şi să asculte muzică, în loc să stea în aglomeraţia dintr-un autobuz, dar nu era mai bine să se gîndească serios dacă tînărul care a invitat-o în maşină prezenta încredere? Acum vedem cu toţii că el este prezentat chiar de către familia fetei ca fiind un animal, şi poate că aşa şi este, dar crede cineva că atunci cînd a invitat-o pe fată să meargă împreună cu maşina s-a metamorfozat într-un înger păzitor, pe mîinile căruia poţi să te laşi cu încredere deplină? I-a spus mama acestei fete vreodată: „Mămică, să fii atentă, să vii cu autobuzul, să nu te urci în maşina cuiva că nu ştii ce se poate întîmpla” sau, din contră, o fi fost mîndră că fata ei atrage ca un magnet privirile?

Cea de-a doua fată, din Tg. Jiu, era noaptea într-o discotecă împreună cu „prietenul” ei, după care au plecat să facă o partidă de sex. La acea oră, oare ce făceau părinţii ei? Dormeau liniştiţi, ştiind că fata lor e pe mîini bune sau, la fel ca atîţia alţii, au zis că „aşa sînt tinerii”, „las-o, dragă, să-şi trăiască viaţa cît e tînără”? Să nu se fi uitat ei la TV, unde pe toate posturile se vorbea numai despre violul de la Vaslui, ori poate că aveau în piept cocarda lui Gâdea, dar au zis că fata lor e mai deşteaptă, mai descurcăreaţă şi ei nu i se poate întîmpla aşa ceva? Ei, uite că s-a întîmplat, în timp ce ei stau la TV şi comentau cazul de la Vaslui!

Ce nu pot eu să înţeleg în ruptul capului: de unde vine indiferenţa asta crasă a unor părinţi care văd cîte nenorociri se întîmplă în lumea asta în care şi ei trăiesc, însă ignoră pericolele la care se expun chiar copiii lor? Eu ştiam că atunci cînd se aude prin cartier că operează o bandă de hoţi, oamenii mai pun un lacăt pe uşă, nu le lasă deschise la perete; or, aceştia despre care vorbim parcă şi-au propus să-şi ofere fetele ca ofrandă acestor animale!

Nu sînt un pudic, am două fete şi am trăit, ca orice părinte, emoţiile specifice atunci cînd deveniseră adolescente. La fel ca şi alţi părinţi, poate că le-am supărat cu grija excesivă sau cu anumite interdicţii pe care le-am impus atunci cînd, fie şi pe nedrept, am considerat că un anumit mediu ar prezenta un risc la care nu doream să se expună. Dacă astăzi sînt mari, la casele lor şi au o viaţă liniştită, fiind respectate de cei din preajmă, îmi place să cred că un merit, cît de mic, acolo, om fi avut şi noi, părinţii lor, astfel încît să fim iertaţi pentru lacrimile cu care s-au dus uneori la culcare cînd erau mai mici, în timp ce alte colege ale lor erau în discoteci!

De fiecare dată cînd aud de violul unei fete de 16-17 ani, primul lucru la care mă gîndesc nu este dacă violatorul sau violatorii vor fi arestaţi preventiv ori cîţi ani de puşcărie vor primi, ci cum s-a ajuns la acel viol. Nici la Vaslui şi nici la Tg. Jiu nu sîntem în faţa unor violatori care au intrat cu forţa peste fete sau le-au răpit de pe stradă, iar sărmanele n-au putut să se apere! În ambele cazuri, fetele s-au expus de bunăvoie unor riscuri pe care ar fi putut foarte uşor să le evite: prima urcîndu-se în autobuz, mulţumind pentru invitaţia de a urca în maşina consăteanului, iar cea de-a doua, stînd acasă şi amînînd discoteca pentru anul viitor cînd, majoră fiind, poate că ar fi putut mai bine să evalueze cu cine vrea să facă sex!

Din aceste motive, nu pot sub nici o formă să empatizez cu părinţii acestor fete care vin la televizor, ca nişte vedete, cerînd pedepsirea exemplară a violatorilor. Şi întreb: nu era mai bine ca toată vehemenţa aceasta arătată în faţa camerelor de filmat s-o fi folosit pentru a evita ca violul să se producă, adică educîndu-şi fetele, în aşa fel încît ele să nu se arunce cu voluptate în braţele pericolului?

Şi nu pot să fiu solidar nici cu victimele acestui gen de viol, întrucît cocarda din pieptul meu nu ar ajuta la nimic. N-are rost să mă prefac solidar cu ele, doar aşa, ca să vadă lumea ce spirit cetăţenesc am, din moment ce ştiu că alta este calea pentru evitarea unor astfel de întîmplări dramatice.

Lumea satului a fost abandonată de toţi guvernanţii acestui ultim sfert de secol. O şcoală bună la ţară este o întîmplare demnă de cartea recordurilor, astfel încît educaţia tinerilor în miile de localităţi rurale depinde doar de părinţi, iar proporţia celor care se simt depăşiţi de vremurile acestea, care s-au schimbat atît de mult în ultimii ani, este îngrijorătoare.

Nimănui nu-i pasă ce se întîmplă la ţară şi, oricîte cocarde şi-ar pune oamenii în piept ca să-şi arate solidaritatea cu o fată pe care o vor uita pînă la viitorul viol, este posibil ca lucrurile să scape şi mai mult de sub control dacă atenţia noastră se va îndrepta doar către pedeapsa vinovaţilor, în loc să meargă spre prevenirea unor astfel de evenimente!

Adevăratul motiv al infracţiunilor din lumea rurală, nu numai al violurilor, ci şi al furturilor, tîlhăriilor, crimelor, este în ceea ce Cornel Nistorescu a numit în editorialul de ieri „Criza satului românesc”! Acolo trebuie să se intervină dacă vrea cineva cu adevărat să schimbe viaţa acelor comunităţi, nu cu bolmojeala televizată sau cu valul de cocoarde (care nu are altă finalitate decît creşterea producţiei de bentiţe albe), ci proiecte concrete care să ofere şi altă perspectivă în viaţa acestor tinere frumoase, care ar vrea şi ele să fie ca Bianca Drăguşanu, Loredana Chivu sau Cruduţa!

Ne poate spune vreunul dintre aceşti solidari cu victimele violurilor ce aşteaptă de la aceste tinere? Să se ducă la prăşit, la semănat, cum se duceau acum cîteva decenii mamele noastre? Nu mai vrea nimeni să facă aceste munci la 17-18 ani, din moment ce viaţa oferă acum perpectiva unor cîştiguri fabuloase din exploatarea calităţilor fizice. Morala aceasta de tip solidar are o doză incredibilă de ipocrizie, din moment ce acelaşi trust care lansează moda cocardelor găzduieşte „Un show păcătos”, unde apar vedetele sexoase, cliente ale cluburilor din Bucureşti, care promovează viaţa luxoasă bazată pe atragerea în dormitor a bărbaţilor bogaţi, dispuşi să plătească pentru ceea ce am putea numi „violul voluntar”!

Să nu ne mire dacă într-o zi, după ce va fi epuizată emoţia violului de la Vaslui, vom auzi de fete care vor găsi calea de a scăpa de sărăcie, oferindu-se de bunăvoie plăcerilor, după care vor invoca violul pentru a obţine bani de la cei care n-ar vrea să se trezească în faţa procurorului! 20.000 de euro înseamnă un salariu de 200 euro timp de 10 ani! Nu e puţin lucru să-l iei pe tot odată, pentru o singură noapte!

Să ne pregătim de pe acum nişte cocarde albastre, în semn de solidaritate cu bărbaţii care vor cădea în asemenea capcane! Nu uitaţi că fata violată la Vaslui şi-a retras plîngerea faţă de cel care a acceptat să plătească daunele! Aşa se spune şi în popor: violatorii să plătească, nu să fie pedepsiţi! Cam asta înseamnă „ce-o vrea legea”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.