Fetiţe dulci prin Parlament

În lumea civilizată, din care şi România face parte, este de la sine înţeleasă prezenţa doamnelor în viaţa politică, inclusiv în Parlament. Sunt doamne care, odată ajunse în vârful elitei politice, devin foarte puternice. Atât de puternice încât ajung să decidă soarta multor altor oameni. Oameni care, de cele mai multe ori, habar nu au despre cine este vorba.

Se spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie cel puţin la fel de puternică. Da, dar cine stă în spatele unei femei puternice? Bineînţeles că… un bărbat puternic! Excluzând orice urmă de misoginism, observăm că exact aşa se întâmplă şi pe meleagurile mioritice. În foarte multe cazuri, doamnele îşi fac intrarea în politică pe vremea când sunt doar nişte tinere fâşneţe, apoi, cu timpul, capătă experienţă şi odată ajunse la apogeul carierei, lasă loc liber pentru alte tinere aspirante la rangul de politician.

Politician de mare succes, Corina Creţu este comisar european, iar în perioada iunie-octombrie 2014, a fost chiar şi vicepreşedinte al Parlamentului European. Dar nu a fost întotdeauna aşa. Între anii 1992-1996 şi 2000-2004 a fost consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt al lui Ion Iliescu, pe vremea când acesta era preşedintele României. Ei, vremuri îndepărtate în care şi scriitorul Eugen Mihăiescu se învârtea prin cercurile de vârf ale puterii din România.

Retras din viaţa publică şi ajuns la vârsta la care poţi să-ţi scrii memoriile, acesta a publicat, cu vreo câţiva ani în urmă, cartea memorialistică “Între linii” în care, pe lângă multe alte personaje, o menţionează şi pe juna Corină. Și o descrie ca pe „o curtezană versată”, care ,,şi-a construit cariera cocoţându-se pe umerii bărbaţilor”. Sau, mai pe larg: ,,Corina Creţu îl avea pe «vino- ncoace»! Înaltă şi nu prea slabă, cu pulpele pietroase dezgolite de fusta prea scurtă şi tricoul subţire, prin care se ghiceau sânii fără sutien, Corina îţi arunca o privire uşor saşie şi asimetrică, dar impertinentă, cu care parcă te deschidea la prohap. Nimic din politiciana de azi nu mai aminteşte de fata de cartier băgăcioasă, lipicioasă ca o gumă de mestecat, care ţi se lipeşte de deget, o scuturi şi ţi se lipeşte de toată mâna. Corina Creţu, euro-deputata, s-a transformat într-o tanti cu mărgele şi şi-a pierdut tot hazul. Atunci când am cunoscut-o, în 1993, era ca un măr domnesc. E drept că înăuntru avea un vierme…”. Ei, un bărbat răutăcios, mai că ai zice că pare a fi vulpea care n-a ajuns la struguri. Sau poate că nu?

Partidul Naţional Liberal a anunţat că Roberta Alma Anastase va candida la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an, pentru Camera Deputaţilor, de pe locul treilea al listei de candidaţi a PNL Prahova. Nimic nou sub soare. Distinsa doamnă a mai fost pe acolo. În tinereţile ei, Roberta Alma a câştigat concursul Miss România, iar mai apoi a participat şi la Miss Univers. Titluri glorioase numai bune să o lanseze în politică. Și nu oricum, ci chiar la vârf: în legislatura 2006-2008 a fost deputat în Parlamentul European, iar de acolo, direct în vârful Parlamentului României, unde între 2008 şi 2012 a fost preşedintele Camerei Deputaţilor. Funcţie de înaltă răspundere politică, unde s-a făcut remarcată prin faptul că are probleme cu aritmetica, concret, cu numărătoarea. Este vorba despre episodul legat de Legea pensiilor unitare când, cu toate că la Cameră mai erau doar circa o sută de deputaţi, ea a socotit 170. A, da, şi a mai avut o contribuţie majoră la politica românească: în aprilie 2001, a fost surprinsă de nişte paparazzi în timp ce mergea la coafor, însoţită de o coloană oficială. Ei… alte vremuri: pentru o chestie asemănătoare Gabriel Oprea este anchetat pentru abuz în serviciu. În schimb, Roberta Alma Anastase este numai bună pentru a ocupa din nou un loc în Camera Deputaţilor. Iar cu puţin ghinion, o vom vedea, din nou, preşedintă.

Elena Udrea este o altă distinsă doamnă care şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de parlamentar. Dar de astă dată din postura de candidat independent. Despre ,,Elena of Pleşcoi” s-au spus atâtea încât s-ar putea umple un cărţoi mai mare decât Șogunul. Dar probabil că nimeni nu va uita că, atunci când a fost ,,cazată” în arestul de pe ,,tubulatura” de la Rahova, a fost scandalizată mai ales pentru că i-a fost confiscat sutienul. Probabil că acum şi l-a recuperat, motiv pentru care consideră că este numai bună să combată ,,cu pieptul înainte” în viitorul Parlament.

Vocea şi talentul!

În urmă cu vreo trei ani, fosta alianţă USL a anunţat că Departamentul de Combatere a Corupţiei din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale va fi coordonat de către Ioana Maria Ardelean, solistă de muzică populară care, la cei 29 de ani ai săi, acumulase, desigur, deosebit de multă experienţă în lupta ,,corp la corp” cu subtila corupţie din acel minister. Întrebat ce anume o recomandă pentru ocuparea acelui post deosebit de important, Livio Dragnea, cel care a promovat-o, a răspuns mustăcind cu tâlc: ,,vocea şi talentul”.

În schimb, nimeni nu ştie de ce, tot neica Dragnea a pricopsit Camera Deputaţilor cu juna Cătălina Ștefănescu, cea care la doar 24 de ani a devenit mare deputat. Ce o fi făcut pe acolo? Nimeni n-are habar. Dar, la un moment dat, presa a surprins un schimb de SMS-uri în care ea, în calitate de deputat PSD, l-a întrebat pe Dragnea: „Vreau să vă cer sfatul! Vreau să fac un discurs despre Tom şi Jerry”. La care mentorul ei spiritual i-ar fi răspuns: „Sigur, la ce se întâmplă pe aici este exact ce lipseşte”. Acum, tot ceea ce se mai ştie despre fosta ,,fată a lui Dragnea” este că a pus ochii pe Dan Șova, căruia se pare că este pe cale să-i dăruiască un copil.

Un capitol separat l-ar putea constitui tinerele care, intrate în politică foarte tinere, au urcat treptele ierarhice, pas cu pas: şefe de cabinet, consilieri, până hăăt… sus, în poziţia de şefi de partid. Una dintre acestea ar fi Alina Gorghiu, actuala şefă a PNL, despre care ziarele tabloide au descoperit că a avut o relaţie amoroasă cu Bogdan Olteanu, pe vremea când acesta era mare mahăr prin PNL. De fapt, despre acesta din urmă s-a spus că este ,,bărbatul puternic” care s-a aflat în spatele lansării Alinei Gorghiu, pe orbita marii politici româneşti.

Istoria se repetă

Filosofii ştiu că istori are un foarte prost obicei: se repetă! Iar asta se vede clar în viaţa politică dâmboviţeană. Dacă acum vreo câţiva ani neica Dragnea a adus-o în Parlament pe juna Cătălină, iată că a venit şi rândul PNL să breveteze această ,,invenţie” politică. În aceste zile, liberalii din teritoriu sunt scandalizaţi pentru că organizaţia judeţeană Braşov a propus-o pentru alegerile parlamentare pe Mara Mareş, care la fel ca şi protejata lui Dragnea are tot fatidica vârstă de 24 de ani. Singura deosebire ar fi că aceasta nu este talentată, ci ,,tare-n tată”: este fiica consilierului judeţean Ioan Mareş, fostul preşedinte al PDL Făgăraş. Dar spre deosebire de vremea USL, când Dragnea şi-a finalizat opţiunea aducându-şi protejata în Camera Deputaţilor, fără ca vreun coleg de alianţă să protesteze, în cazul Mara Mareş, vajnicii liberali s-au prins că fata este prea tânără şi lipsită de experienţă pentru o asemenea funcţie de mare răspundere. Aşadar, “Câştigător la puncte…” Liviu Dragnea!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.