×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:45
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Efecte pe termen lung
Fierbe nămolul la Techirghiol

Autoritățile locale de la Techirghiol sunt îngrijorate din cauză că Agenția Națională de Resurse Minerale vrea să acorde autorizație de exploatare a nămolului din lac unei societăți din Germania, care l-ar putea exporta. Este vorba despre magnatul german Abris Lelbach, care deține afaceri în petrol, minerit, energie și este acţionar la echipa de fotbal Werder Bremen.

Primăria Techirghiol a organizat o dezbatere publică pe tema Ordinului ANRM 86/2016 privind aprobarea listei perimetrelor pentru concesionarea de activități de explorare, în urma concursului public de ofertă 92/2016. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților implicate.

Primarul Iulian Soceanu ne-a declarat că „de povestea asta am aflat în urmă cu câteva luni. Noi, alături de Societatea Ornitologică Română, suntem custozi ai lacului. Auzisem ceva, dar nu știam exact până când nu am avut o întâlnire cu reprezentanții investitorului. Întâlnirea a durat 15-20 de minute. Sunt de acord și chiar îmi doresc să vină investitorii. Singura condiție este ca nămolul din lac să nu fie exportat. Nemulțumirea mea este că Agenția Națională pentru Resurse Minerale nu întreabă și autoritățile locale când acordă licență de exploatare. Vă dați seama că am putea ajunge ca fostele localități miniere care au fost secate de bogății și acum se zbat la limita subzistenței! Cei care legiferează în România să întrebe și autoritățile locale“, a spus edilul. Acesta a adăugat că în cazul în care măsurile cerute de Primărie nu vor fi respectate, va organiza un referendum pentru ca ultimul cuvânt să aparțină locuitorilor orașului Techirghiol.

„Temerea noastră este ca, așa cum s-a mai văzut în România, să vină un investitor străin care să trateze în mod mai puțin corect acea resursă minerală care, într-un timp scurt, poate să dispară. Atunci, Techirghiolul, care ocupă locul I în clasamentul stațiunilor balneare din țară, ar putea să dispară de pe hartă“, a mai spus primarul.

Asociat la Werder Bremen

Tiberiu Duma, de la Formin SA (societate care a primit licența de explorare a unui perimetru din Lacul Techirghiol și dorește acum exploatarea), a spus că firma pune accent pe cercetare geologică. „Am început cercetarea, dar am căutat și un investitor. L-am găsit în persoana grupului german Lelbach Holding, care este o afacere de familie, se ocupă de gaze, petrol și minerale și are filiale în Europa, Orientul Mijlociu și Rusia. Aceștia vor să investească peste 50 de milioane de euro în turism la Techirghiol. Vor să facă un resort specializat în servicii balneare“. O firmă din Caransebeş, înfiinţată special pentru exploatarea Lacului Techirghiol, Formin Techirghiol SRL, îl are în spate pe Abris Lelbach, magnatul german cu afaceri în petrol, minerit şi energie, acţionar la echipa de fotbal Werder Bremen. Acesta vrea să investească şi în sportul românesc (prin preluarea CFR Cluj), dar şi în turism, prin construirea unui complex de lux pe malul Lacului Techirghiol.

Cristina Șut, reprezentanta Societății Ornitologice din România, ne-a declarat că „trebuie să știm ce va presupune cu exactitate exploatarea. Doar când se vor face studiile ne vom putea pronunța în ceea ce privește impactul asupra ariei protejate. Comunitatea vrea să împiedice exportarea nămolului, care acum este exploatat doar de Sanatoriul de la Techirghiol și care, din câte știu, mai are licență pentru încă 15 ani“.

Unic în Europa

Lacul Techirghiol, cel mai întins lac salin din România, cu adâncimea de maximum 9 metri și salinitatea de peste 90 g/l, este cunoscut pentru calitățile apei sărate (mineralizate) și a nămolului sapropelic, unic în Europa, folosit în tratarea diferitelor maladii. Fauna nevertebratelor care populează Lacul Techirghiol este dominată de crustaceul Artemia salină, care împreună cu alga Cladophora cristalină furnizează materia primă pentru producerea nămolului sapropelic cu componenți minerali activi, care îi dau o valoare terapeutică deosebită. Sanatoriul Techirghiol, locul unde s-au vindecat o jumătate de milion de români, este specializat în tratarea a peste 40 de afecțiuni. Stațiunea dispune de cinci baze de tratament, un sanatoriu balnear pentru adulți și un altul pentru copii cu deficiențe motorii (cu regim permanent), un sanatoriu pentru copii cu afecțiuni reumatismale și rahitism și o bază de tratament în aer liber pentru ședințe de aerohelioterapie, împachetări cu nămol rece prelevat din lac, urmate de băi în lac.

Eduard PascuPublicat Vineri, 19 mai 2017
71204
 | 24
 | 38
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Chiper Marinela
0
Cum nu este sufiecient , in20.07.2017 au inceput lucrari pentru a fi ocupata zona ghiololui de la Eforie Sud -langa epurare. Cetatenii localitatilor Eforie Sud si Tuzla si in mod special primaria Tuzla au intretinut si amenajat aceasta zona a Ghiolului. Cum este gata amenajata se da cadou spre *exploatare* . Ma intreb daca eu care locuiesc si platesc impozite in Eforie Sud voi mai avea din localitate o cale de acces la ghiol.
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul
+4
De ce nu sesizeaza nimeni DNA-ul sa vada cum a fost acordat acest contract?
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Crocodilul
+3
Agenția Națională de Resurse Minerale. Cine dracului sunt astia sa decida ce trebuie facut cu Techirghiolul. Eu mai spun de milioane de ori. SOCIALISTII SUNT niste tradatori ordinari. Vai dar ziaristii nici nu vor sa se lege de ei. LE ESTE FRICA.
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
moser
+6
ref afirmatia ca ne au luat aia si aia ..as avea unele rezerve. exceptand obligatiile poentru aderare ..si si acolo erau posibilitati de negocietre in favoarea partii romane asa cum au facut si altii...in rest nime nu ne a luat cu forta daaaa s au gasit romanasi negociatori..care in schimbul a 30 de arginti o dadeau si pa masa..drept supliment..cred ca nici nu merita sa fie discutat si cautati adevaratii vinovatii..care s printre noi ..fericigti, imbogastiti , radiosi si moralisti......
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
moser
-11
aceasta afacerea se va desfasura pe baza unui contract. partea romana are posibilitatea sa si spuna pdv si sa si l mentina...nemtii sigur vor dori sa colecteze o cantitate de namol (care poate fi limitata prin contract , sau i se poate interzice , tot prin contract sa extraga si sa exporte namol) asa ca sa nu patim ca ciobanul care striga hotii aiurea...dar porimarul nu cumva sondeaza terenul???
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Dam Tot Si Plecam In Lume
+23
Dupa ce ne-au barbierit padurile , flota maritima , vagoanele CFR , bancile... , acum iau si namolul din lacuri . Daca vor lua namolul , toate bazele de tratament care sunt deja construite vor da faliment , pentru ca le va lipsi exact elementul de baza adica namolul.. Nu stiu daca mai exista pe Pamant un alt popor care sa-si fi vandut la straini toata averea publica si obsteasca . Au inceput cu rulmenti , piese de schimb , aparatura de masura si control , rechizite scolare... si au continuat cu vapoare , vagoane , teren agricol... A ramas sa ne mai vindem pielea ! Oare , aceasta inseamna ca ne iubim Tara , Romania ?
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
STOP DISTRUGERII ROMANIEI @ Dam Tot Si Plecam In Lume
+13
N-au vandut nimic, au dat totul moca pentru un nenorocit de parandarat ! In Romania mai e satapan poporul roman pe bogatiile solului si subsolului ? Agentia "nationala" care da licente si concesiuni de exploatare este stapana subsolului si chiar a solului si apelor in locul poporului roman. Aceasta agentie anti-nationala trebuie desfintata sau macar intrebat poporul suveran prin referendum daca doreste ca aceasta agentie nationala de "valorificare" sa mai functioneze in actuala forma. Parlamentul lui Dragnea si Tariceanu doarme iar Johannis vrea referendum prin care sa ne intrebe ce preferam coruptia sau anticoruptia. Si pentru ca a adormit de cand se tot gandeste iar Tariceanu si Dragnea au frica de #rezist, distrugerea Romaniei continuua in cele mai nebanuite moduri, folosind cele mai diabolice tertipuri. Nimic pentru romani, totul pentru afara cu umila spaga pt tradatorii si vanzatorii de neam si tara, mari doctori si specialisti in domeniu.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+8
AVEM GUVERN SAU NU ATUNCI CE MAMA[ DR] SE INTAMPLA NE CUMPARA ASTIA CU TOTUL !!!!!!DOMNULE PRIM MINISTRU NU VA JUCATI CU MOSCHEEA SI NICI CU NAMOLUL ESTE BATAIE DE JOC UMILITI INTREGUL POPOR ROMAN VOM DEVENII RASUL EUROPEI SI NU NUMAI !!!!!!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Emile
+19
Și așa lacul are mari șanse să nu mai fie ce a fost. Se construește în jurul lui în disperare. Satul de tătari era pe dealurile din împrejurimi iar strășile care coborau se opreau departe de lac. Sanatoriul balnear și Mănăstirea erau și ele la distanță rezonabilă. Străzile, sanatoriul, mănăstirea toate ocupau un spațiu mic. Acum avocații și-au tras un bloc la doi pași de lac, în locul vilișoarelor și căsuțelor au apărut pensiuni și monștrii de vile apropiindu-se tot mai tare de malul lacului. Dealul din dreapta cum intrii în stațiune s-a umplut de vile una mai mare ca alta. Și cum acum toată lumea bună nu mai are iarbă în curte ci dale, lacul aferent localității Techirgiolului este inconjurat de betooane care cănd plouă își revarsă apa pe stăzi către lac. Deja este o piscină în malul lacului. Parcă maluirile marii și al lacurilor erau proprietatea Mediului. Să nu vorbim de canalizare.Nu am văzut nici o stație de epurare, bașca că în România nici una nu funcționează. Dacă se va umple de hoteluiri își va pierde aerul pariarhal de liniște și lume venită la odihnă, cu prețuri rezonabile, nota bene mulți tineri cu copii, se va desființa și ultima stațiune pașnică de pe Litoral. Faceți o incursiune la orice oră a zilei din Techirghiol la Eforie Nord 3-4 km distanță și veți vedea ce înseamnă îngesuială, murdărie, gălăgie, mizerie. Nici o stațiune celebră din lume nu și-a modificat dimensiunea și statutul construcțiilor.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Eduard Dracul
-32
SI care-i baiu? iar nu ne vindem tara?Oricum e vanduta pentru cam 10 generatii, de poporul asta imbecilizat!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Țăranul @ Eduard Dracul
+21
Dacă mama domniei voastre deține vreun asemenea lac în proprietate personală , puteți să-l faceți cadou nemților , dacă nu ... taci dracului ... !
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ Eduard Dracul
+3
Tarane sincer daca iti cer sa iti folosesti capul s-ar putea dracu sa joci forbal cu el, sau bowling pentru ca de altceva vad ca nu e bun!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
mircea
-2
la ce lepre populeaza taramul ...
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 2 minute