Fiică de bulibașă penal, în dreapta premierului

Face ce face și Dana Rozalia Varga ajunge, iar și iar, lângă prim-ministrul României, indiferent că se numește Victor Ponta, Călin Popescu-Tăriceanu sau Mihai Tudose. Premierul Tudose a numit-o pe Rozalia Dana Varga în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Aceasta îi ia locul lui Eugen Orlando Teodorovici, dat afară după doar zece zile de mandat, pe postul de consilier onorific al prim-ministrului.

Rozalia Dana Varga a mai ocupat funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului și în guvernarea Ponta. Ea a fost numită, în ianuarie 2015, consilier de stat pe problemele romilor, funcție din care a demisionat un an mai târziu, după preluarea guvernării de către Dacian Cioloș și cabinetul său de miniștri tehnocrați. De numele Danei Rozalia Varga se leagă o serie de povești mai mult sau mai puțin adevărate privind trecutul său, dar și faptul că provine dintr-o familie cu istoric infracțional.

Torturată de fosta securitate

Fost consilier special al lui Victor Ponta, cu rang de ministru secretar de stat, Rozalia Dana Varga, noul consilier al actualului premier, se trage dintr-o familie de romi certați cu legea. Secretarul de stat este nimeni alta decât fiica celebrului bulibaşă Varga Rudolf din Gilău, județul Cluj. Presa a relatat pe larg de numeroasele „vizite“ pe care membrii familiei bulibaşei le-au făcut de-a lungul timpului la pușcărie, pe vremea lui Ceauşescu, pentru implicare în afaceri cu aur şi diverse alte probleme infracţionale. Dar, se pare că venirea Revoluţiei i-a salvat, deşi familia actualei consiliere guvernamentale era la puşcărie pentru trafic de aur. Potrivit relatărilor mass-media, în decembrie ‘89, o mare parte din membrii clanului Varga se aflau în arestul Miliţiei Cluj, iar valul revoluţionar i-a scos pe sus din puşcărie şi i-a pus în libertate, deşi trebuia să rămână să-și ispășească pedepsele. Conform unor relatări ale altor clanuri țigănești rivale din zona Clujului, fosta consilieră a lui Victor Ponta a fost şi ea în arestul Poliţiei Judeţene Cluj, tot pe vremea lui Ceauşescu. Rozalia Dana Varga nu a fost arestată pentru că era minoră, dar nu a scăpat vigilenței procurorilor de la acea vreme. Se pare că milițenii au torturat-o de-a dreptul pe adolescentă, în mai multe feluri barbare, ca să dezvăluie cât mai multe amănunte din activitatea infracţională a tatălui său, temutul bulibașă.

Tăriceanu, „artizanul“ tuturor sinecurilor

Rozalia Dana Varga a candidat la alegerile legislative din 2012 pentru un mandat de deputat, din partea PNL, iar la alegerile din 2016 din partea ALDE. Președinte al departamentului de minorități în formațiunea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu, Varga este una dintre creațiile politice ale acestuia. Președintele Senatului este „nașul“ carierei actualului secretar de stat. Acesta a numit-o secretar personal la Cancelaria Prim-ministrului între 2005 – 2008, pe vremea când ocupa această funcție. Ascensiunea politică a Rozaliei Dana Varga nu s-a terminat odată cu instalarea la Palatul Victoria a fostului Executiv Emil Boc, în decembrie 2008. Varga și-a continuat activitatea de consilier în cadrul Ministerului Administrației și Internelor, între 2012 – 2013, la cabinetul liberalului Radu Stroe. O scurtă perioadă, în 2013, Varga a fost consilier și la cabinetul unui secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus la acea vreme de fostul vicepremier Liviu Dragnea. Anul trecut a fost director de Cabinet la Agenția Națională pentru Romi. În ciuda ascendenței infracționale a familiei sale, Rozalia-Dana Varga se laudă cu o licență obținută de la Facultatea de Științe Politice, Şcoala Națională de Studii Politice și Administrative în 2009 și cu un curs de „Politică Externă și Diplomație“, absolvit la Institutul Diplomatic Român în 2013.

Nu Soros l-a demis pe Teodorovici

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a reacționat după ce premierul Tudose a explicat de ce l-a demis din funcția de consilier, înlocuindu-l cu Varga. „Mă simt foarte ușurat pentru că am aflat care ar fi motivul. Și mă gândeam cine ar fi fost în spatele acestei decizii. Credeam că e de vină Soros… Sunt unii care duc discuția în zona bisericii sau a fumatului. Nu are nicio legătură. Din punctul meu de vedere, clar a fost acea decizie din cauza punctului meu de vedere cu privire la stadionul din Alexandria“, a punctat pesedistul, mai mult sau mai puțin ironic. Teodorovici consideră că șeful său pe linie de partid, Liviu Dragnea, este responsabil pentru demiterea sa din cabinetul lui Mihai Tudose.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.