Filarmonica din Berlin, prima dată la Festivalul George Enescu

Legendarul dirijor Sir Simon Rattle face declaraţii de presă pe 3 septembrie, înaintea concertului pe care Filarmonica din Berlin îl susţine în premieră în Festivalul Enescu 2015

Tot înaintea concertului Orchestrei Filarmonice din Berlin, Ioan Holender, director artistic al Festivalului Internaţional George Enescu 2015, va susţine un discurs pe scena Sălii Palatului.

Un aristocrat al muzicii, Sir Simon Rattle

Sir Simon Rattle, un aristocrat al baghetei

Filarmonica din Berlin va susţine în premieră în România un concert extraordinar în cadrul Festivalului Enescu 2015, pe scena Sălii Palatului, azi, la ora 20.00.

Ediţia 2015 aduce în premieră la Bucureşti, după 18 ani de negocieri, Orchestra Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle.

Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnată de curând de prestigioasa revistă britanică Gramophone în top 4 cele mai bune orchestre din lume. 11 tone cântăreşte, în total, echipamentul Orchestrei Filarmonicii din Berlin. Este cel mai greu echipament transportat vreodată în istoria Festivalului Enescu.

Sunteţi invitaţi să participaţi la evenimentele de astăzi din cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, ediţia 2015.

Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijată de Sir Simon Rattle, oferă un program de virtuozitate:

Britten – Variaţiunile pe o temă de Frank Bridge op. 10

Şostakovici – Simfonia nr. 4 în do minor op. 43

Orchestra Filarmonică din Berlin a fost înfiinţată în 1882 de către 54 de muzicieni. Bucurându-se de prezenţa unor muzicieni de cel mai înalt profesionalism, formaţia şi-a sporit prestigiul, situându-se acum în ierarhia orchestrelor. Nenumărate premii acordate de Grammy, Gramphone, Echo nu au făcut decât să îi confirme poziţia privilegiată pe care o deţine.

Orchestra Simfonică din Berlin

Adevărat “copil minune” al lumii dirijorale orchestrale, Sir Simon Rattle a fost încununat de succes în cariera sa demnă de o tornadă muzicală, fiind numit în fruntea Orchestrei Filarmonice din Berlin de eminentul Furtwängler, şi aducând vigoarea sa excepţională şi stilul energic în tradiţia simfonică germană.

A condus Orchestra Simfonică din Birmingham timp de 18 de ani. Şi-a făcut o specialitate din opere orchestrale ca Sărbătoarea primăverii de Stravinsky, încurajând, în acelaşi timp, muzica noii generaţii de compozitori britanici.

La 60 de ani, Sir Simon Rattle, considerat unul dintre cei mai buni dirijori din lume, a fost fidel câtorva ansambluri renumite, începând cu Orchestra Simfonică din Birmingham, continuând cu Orchestra The Age of Enlightenment, pe care a dirijat-o timp de 20 de ani, şi cu Filarmonica din Berlin, unde i-a urmat lui Claudio Abbado, pe care a condus-o timp de 16 stagiuni. Cu Sir Simon Rattle, Orchestra Filarmonică din Berlin a abordat muzica barocă şi s-a orientat totodată către muzica contemporană.

Din septembrie 2017, Sir Simon Rattle îi va urma lui Valery Gergiev în postul de director muzical al London Symphony Orchestra, pentru un mandat de cinci ani, ce va putea fi reînnoit.

Această orchestră gândeşte şi răspunde incredibil de repede, lucru valabil pentru fiecare muzician în parte. Poate pentru că Berlinul funcţionează în acelaşi mod. Cu Filarmonica din Berlin poţi fi sigur că muzicienii se dedică întru totul – întotdeauna. Ei păşesc pe scenă ca nişte muzicieni de cameră. şi nu întreabă cum, întreabă de ce. De aceea iubesc să lucrez cu ei”, afirma Sir Simon Rattle.

Seria Recitaluri şi concerte camerale

Dirijorul Peter Ruzicka

Ochestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Peter Ruzicka, propune astăzi, de la ora 17.00, la Ateneul Român:

Enescu / Bentoiu – Simfonia nr. 4

Ruzicka – Clouds – lucrare pentru cvartet de coarde şi orchestră (2013)

Invitaţi: Cvartetul Solartis

Bartok– Kossuth – poem pentru orchestră

Peter Ruzicka s-a născut în Düsseldorf pe 3 iulie 1948. Între anii 1963 şi 1968 a început studiile muzicale (pian, oboi şi compoziţie) la Conservatorul din Hamburg. După ce a trecut de examenele Abitur, a studiat drept şi muzicologie în München, Hamburg şi Berlin până în 1976, obţinând titlul de doctor la Berlin în 1977.

Compoziţiile sale au obţinut numeroase premii. În 1969 a primit Premiul Oraşului Stuttgart pentru cantata Esta Noche, iar în 1970 a primit un premiu la Concursul Bartok din Budapesta pentru Cvartetul de coarde (fragment). În 1971 lucrarea pentru orchestră Metastrofe a fost premiată în cadrul Concursului Internaţional Ros-trum of Composers din Paris, iar în 1972 lucrarea In processo di tempo a fost premiată la concursul internaţional Gaudeamus. Tot în 1972 i-a fost acordat Premiul Bach scholarship al Oraşului liber şi Hanseatic Hamburg.

Peter Ruzicka a fost intendent al Orchestrei Simfonice Radio din Berlin între anii 1979 şi 1987 şi a ocupat postul de director al Operei de Stat din Hamburg şi al Filarmonicii de Stat din 1988 până în 1997. În plus, a devenit Consilier Artistic al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam în 1997. În 1999 a fost numit Preşedinte al Academiei Bavareze de Teatru, iar între anii 2001 şi 2006 a deţinut funcţia de Director Artistic al Festivalului de la Salzburg. În prezent este Director Artistic al München Biennale, urmându-i în funcţie lui Hans Werner Henze.

Ca dirijor, inclusiv al lucrărilor proprii, Peter Ruzicka a dirijat Orchestra Simfonică Germană din Berlin (înregistrând CD-uri cu lucrări de Mahler, Pettersson şi Schreker), Orchestra Regală Concertgebouw, Sächsische Staatskapelle din Dresda, Orchestra Simfonică Radio Bavareză, Orchestra Simfonică NDR din Hamburg (înregistrând un ciclu de 12 lucrări orchestrale de Hans Werner Henze), Orchestra Simfonică din Bamberg, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestrele Simfonice SWR Baden-Baden şi Freiburg, Orchestra Simfonică WDR Köln, Orchestra Simfonică Radio Frankfurt, Orchestra Simfonică MDR Leipzig, Filarmonica din Munchen, Orchestra Operei Germane din Berlin, Orchestra Naţională Daneză, Orchestra Filarmonică Cehă, Orchestra Simfonică Yomiuri Nippon Tokyo şi Orchestra Radio din Viena, printre altele.

Cvartetul Solartis a fost format în anul 2012 şi este alcătuit din studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Nu oricare patru muzicieni pot alcătui un cvartet, trebuie să fie patru tineri capabili care să aibă ca scop împărtăşirea muzicii, atât unii altora cât şi publicului, indiferent de genul acestuia, de locaţie şi, nu în ultimul rând, care să fie deţinătorii unui dozaj perfect de nonconformism, calităţi pe care cei patru membri şi le însuşesc ca nişte profesionişti. Tinerii care fac parte din acest cvartet sunt:

Sabin Penea – Vioara I, Ana Maria Marian – Vioara II, Laura Zecheru – Violă, şi Andrei Niţescu – Violoncel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.