Filiala sau banda de la Arad?

Românii par a se fi obișnuit cu abuzurile lui Sorin Blejnar. E vorba de atîtea cazuri încît ar fi fost suficiente să determine împușcarea unui leopard sau arestarea unui prim-ministru. Blejnar însă a fost menținut în post. Fără îndoială că decizia nu îi aparţine lui Emil Boc. Ea vine de la Traian Băsescu. Acesta l-a și apărat într-o emisiune televizată. Care să fie explicația? Cu siguranță că baba Rada din Ghimpați se crucește și nu pricepe de ce. În București însă, tot prostul e gata să presupună măcar un lucru. Că Sorin Blejnar prestează servicii de mare importanță. Şi, ca atare, e protejat și de Elena Udrea, și de Traian Băsescu. Acelaşi lucru se poate spune și despre Gheorghe Falcă, primarul Aradului. Acesta din urmă este incriminat într-un dosar de fraudă care, de cinci ani, se tot plimbă pe la Arad și Alba Iulia. Finul președintelui Băsescu beneficiază și el de o protecție specială. E vorba despre relația sa cu Nașul. De aici vine și numirea lui Traian Igaș la Administrație și Interne. Tot din asta ține marea încredere în Florian Coldea, adjunctul de la SRI, omul care coordonează toate acțiunile pro-Băsescu ale Serviciului. Tot din această relație specială vin rațiunile pentru care Gheorghe Seculici, socrul lui Falcă și președinte al Consiliului Popular Județean, a fost numit viceprim-ministru în guvernul Călin Popescu-Tăriceanu. Din aceeași echipă, pe cale de a se transforma într-o bandă economico-financiară și politică, vine și președintele ANOFM, Silviu Bian, arestat alaltăieri. Personajul acesta, din grupul Falcă, vine din același grup de la Arad, colector de bani negri pentru nevoi personale, dar de presupus că și pentru ceilalți mahări de la București. Nu are rost să mai discutăm ce calități o fi avînd acest Bian pentru a fi numit secretar de stat. Cu siguranță că de aceeași anvergură și teapă cu Blejnar, Falcă, Igaș, Aurel Mătiuț (fost șeful Direcției Regionale a Vămilor Arad) și încă vreo cîțiva aduși peste noapte ca oameni de încredere promovați pentru a consolida regimul Băsescu.

De mai multă vreme, grupul de la Arad scandalizează și trece pe lângă lege. Cu un an în urmă, un parlamentar PSD a făcut și o declarație în parlament. Noi am publicat-o. A trecut ca umbra peste Cotroceni, semn de protecție absolută. Doar așa, de amorul artei, mai reproducem un fragment din declarația politică a lui Valer Marian.

„Deşi a fost anchetat şi inculpat pentru fapte grave de corupţie, în ultimii şase ani, primarul Falcă şi-a constituit un cerc de putere personal la nivel naţional prin promovarea în funcţii- cheie în diverse instituţii fundamentale ale statului a unei suite de apropiaţi şi fideli ai săi din judeţul Arad. Exemple sugestive în acest sens sunt secretarul de stat Eugeniu Pistru, de la Ministerul Transporturilor, preşedintele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, chestorul Alexandru Tonca, adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, secretarul de stat Ioan Dascălu, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi generalul Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, şeful de facto al acestei instituţii”.

Şi, încă un lucru. De la Arad vine și susținerea pentru „vocația” pro-americană a lui Traian Băsescu. Penticostalii români din America și  Edward N. Luttwak par a fi liantul pentru ca din senin apăruta Axă București-Londra-Washington.

Rămîne de lămurit ce reprezintă acest grup de la Arad!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.