Filiera rusă a campaniei lui Donald Trump

Primul discurs important de politică externă scoate în evidență conexiunile lui Donald Trump cu Rusia. Echipa sa de strategi începe să adune o serie de personalități care au legături cu Moscova și cu fostul regim pro-rus de la Kiev.

Săptămâna aceasta, Donald Trump a ținut primul sau discurs important legat de politica externă. Evenimentul s-a desfășurat sub auspiciile think tank-ului Center for National Interest, cunoscut inițial sub denumirea Nixon Center, care promovează o politică externă ”realistă” prin care se dorește limitarea ambițiilor americane din perioada președinției lui George W. Bush.

În deschiderea cuvântării lui Trump a vorbit Zalmay Khalilzad, cel mai important demnitar de religie musulmană din administrația George W. Bush, fost ambasador la ONU, în Afganistan și în Irak. Presa americană a fost surprinsă de această alegere a lui Trump, atât timp cât candidatul la prezidențiale este cunoscut pentru remarcile sale ostile la adresa musulmanilor.

Însă elementul cel mai important al acestui eveniment nu a fost Khalilzad, ci prezența ambasadorului Rusiei în SUA și a noului manager de campanie al lui Trump – Paul Manafort.

Manafort a fost consilierul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, iar presa a scris deseori că a legat o relație foarte strânsă cu fostul lider pro-rus de la Kiev. Manafort a primit sume importante pentru a curăța imaginea negativă a lui Ianukovici în timpul campaniei electorale de la finalul anului 2009, când a avut-o contracandidată pe Iulia Timoșenko, și ea consiliată de o echipă americană. De asemenea, conform Financial Times, Manafort a făcut lobby şi pentru oligarhul Rinat Akhmetov, care căuta oportunităţi de business în lumea vestică. Conform presei internaţionale, Manafort nu a dorit să răspundă întrebărilor ziariştilor americani, legat de perioada când a lucrat pentru Ianukovici.

Manafort a adus în echipa de consilieri ai lui Trump un alt personaj care are legături cu Rusia. Este vorba de Richard Burt, fost fost ambasador în Germania în timpul președintelui Ronald Reagan. Burt face parte acum din conducerea băncii ruse Alfa Bank. Burt este o voce critică la adresa NATO susținând, așa cum face și Donald Trump, că Alianța și-a pierdut din relevanță.

Un alt lucru remarcat de presa americană este că atât Nixon Center, cât și publicația sa, National Interest, sunt unele dintre instituțiile de la Washington care abordează o linie foarte puțin critică la adresa Kremlinului. Directorul National Interest Center, Dmitri Simes, s-a născut la Moscova. A fost consilier al președintelui Richard Nixon și apoi s-a folosit de conexiunile sale la Kremlin pentru a ajunge unul dintre cei mai buni cunoscători ai politicii ruse de la Washington. Timp de ani de zile, Center for National Interest a avut parteneriate cu Institutul pentru Democrație și Cooperare din New York (institut finanțat de guvernul rus și al cărui președinte, Adranik Migranyan, a fost numit direct de catre ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, după cum au arătat documentele WikiLeaks). În 2014, Center for National Interest și Institutul pentru Democrație și Cooperare au organizat o conferință de presă în care au susținut poziția Rusiei în ce privește Ucraina.

Un alt element este prezența lui Dmitri Simes la Clubul de Discuții Valdai, în 2013, alături de Vladimir Putin. A fost momentul când Putin a spus despre Simes că este ”colegul și prietenul lui american”, iar Simes a spus că ”sprijină întru totul poziția fermă a lui Putin în Siria”.

Center for National Interest din SUA a publicat nu de puține ori articole în care Migranyan (directorul institutului partener din New York) îi făcea apologia președintelui rus, ”un lider curajos și vizionar”. În conducerea Centrului a fost invitat și Alexei Pușkov, președintele comisiei de politică Externă din Duma de Stat de la Moscova. Multe din articolele publicate de Center for National Interest susțin că revolta de la Kiev împotriva regimului Ianukovici a fost ilegitimă, o lovitură de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.