FILIT cincinal

Ieri, la Iași, a fost inaugurată cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). Manifestarea reunește în perioada 4-8 octombrie profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu.

După ediția din 2013, cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT „este, deja la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est“, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că „un eveniment de o asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România.“

Din păcate, marți, organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași sunt nevoiți să anunțe anularea participării scriitoarei Svetlana Aleksievici la ediția a V-a a FILIT. O situație medicală apărută în cursul zilei de 3 octombrie o obligă să își suspende participarea la toate evenimentele din luna octombrie. Potrivit unui comunicat remis de organizatori, agenția literară „Galina Dursthoff“, care o reprezintă pe scriitoare, i-a informat asupra situației, cu mențiunea că Svetlana Aleksievici dorește să participe la ediția din 2018 a FILIT Iași pentru a se întâlni cu publicul din România: „Regretăm situația creată și anunțăm, pe această cale, anularea celui de-al patrulea eveniment din cadrul «Serilor FILIT», care urma să se desfășoare sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 20.00. Reamintim că programul celorlalte evenimente de la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași va rămâne așa cum a fost anunțat, iar în perioada 4-8 octombrie publicul se va întâlni la Iași cu unii dintre cei mai importanți scriitori din țară și străinătate“.

Totuși, lista invitaților care vor fi la Iași în aceste zile rămâne impresionantă, printre aceștia regăsindu-se Gao Xingjian (de asemenea, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), Jeff Lindsay (autorul seriei de romane „Dexter“, pe care se bazează şi binecunoscutul serial de televiziune cu acelaşi titlu), Jim Crace, Jonathan Coe etc., alături de zeci de scriitori și poeți români, precum și traducători din lumea întreagă. La eveniment vor mai participa și manageri culturali, editori, jurnaliști din țară și din străinătate. Cum intrarea la evenimentele principale ale festivalului este liberă, organizatorii ieșeni au optat pentru rezervări online, pentru a răspunde interesului manifestat de public și la edițiile trecute ale evenimentului. În câteva zile, toate locurile au fost rezervate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.