Film politic în dezbatere

Diseară, bucureștenii au ocazia să dezbată un documentar clasic. Lansat în 1927, la sărbătorirea a zece ani de la Revoluția din Octombrie, „Prăbușirea dinastiei Romanov“ recompune ultimii ani ai țarismului exclusiv din filmări din epocă. Realizatoarea Esfir Șub a folosit atât materiale din arhiva personală a Romanovilor (momentele de distracție ale familiei – filmate de cameramanul curții și nedestinate proiecției publice), cât și materiale culese din jurnalele de actualități difuzate în cinematografe până în 1917. Ea a intuit că toate aceste materiale îngropate în beciuri pot servi mult mai eficient propagandei decât reconstituirile cu actori.

Momentele selectate din cantitatea imensă de material vizionat și organizat de autoare creează fresca unei epoci. Cercul de film politic își propune, printr-o serie de proiecții de film și dezbateri săptămânale, să urmărească diverse direcții ale cinemaului politic de-a lungul timpului. Proiecțiile încep cu un ciclu de filme aparținând școlii sovietice de montaj a anilor 1920, care și-a câștigat pe deplin recunoașterea și în spațiul românesc. „Cu toate acestea, numeroși comentatori ai acestei tradiții cinematografice au ținut să menționeze că admirația lor se bazează exclusiv pe rațiuni estetice, delimitându-se de ideologia care a produs aceste filme și nepunând-o în niciun fel în discuție. Or, ingeniozitățile formale ale cineaștilor sovietici s-au născut tocmai ca soluții de reprezentare a unor idei politice, idei care, fără îndoială, îi preocupau în cel mai înalt grad pe artiști. Prin urmare, în cazul filmelor respective, aprecierea estetică nu are sens fără înțelegerea ideilor și contextului istorico-politic, ce au determinat un stil particular. Dintre filmele sovietice de început nu le vom prezenta neapărat pe cele mai cunoscute, ci pe cele care incită prin forța și expresivitatea ideilor redate prin mijloacele formale“, explică organizatorii evenimentului. Proiecțiile urmate de discuții vor avea loc la MACAZ – Bar Teatru Coop. (Calea Moșilor nr. 106) săptămânal, marțea, cu începere de la ora 19.30. Cercul de film politic este inițiat de Gabriela Filippi și David Schwartz. Filmul mut cu inserturi în limba rusă este prezentat cu subtitrări în limba engleză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.