×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:28
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Performanță
Film portughez regizat de o româncă, premiu elvețian

Regizoarea Cristina Haneș câștigă Pardino d’Oro la cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film din Locarno, anunță un mesaj primit la redacție, în finalul evenimentului desfășurat în orașul elvețian între 8 și 12 august. Filmul „António e Catarina“, câștigătorul premiului Pardino D’oro pentru cel mai bun scurtmetraj internațional al Festivalului Locarno din Elveția, este un documentar semnat de regizoarea Cristina Haneș din Oradea. Potrivit Andrei Popescu, din partea companiei de producție Conset Film, pelicula a fost realizată în cadrul masteratului internațional în cinema documentar DocNomads, ulterior fiind preluat de casa de producție portugheză Terratreme Filmes.

Înainte de a studia în afara țării, Cristina a absolvit cursul de cinematografie a școlii de film din Cluj-Napoca, la Universitatea Babeș-Bolyai, și a participat la școala de vară Aristoteles Workshop.

Filmat în Lisabona, „António e Catarina“ explorează pe parcursul a trei ani relația dintre un misterios bărbat portughez de 70 de ani și regizoare, de 25 de ani, care devine, la rândul său, personaj în film. Regizoarea a fost fermecată de viața solitară și autosuficientă a bărbatului, care își petrece ultimii ani din viață închis în camera sa, observând de la fereastră viața tumultoasă a cartierului decadent Intendente, din capitala portugheză. Filmul are o durată de 40 de minute și a fost cel mai lung scurtmetraj prezentat în secțiunea Pardi di Domani a festivalului de la Locarno. Premiul Pardino D’oro reprezintă o recunoaștere internațională importantă pentru o tânără aflată la începutul carierei cinematografice.

Împreună cu două cineaste colege pe care le-a întâlnit în cadrul programului de masterat, Arya Rothe din India și Isabella Rinaldi din Italia, Cristina Haneș a constituit un colectiv de film numit NoCut Collective. Cele trei regizoare, alături de producătoarea Andra Popescu, sunt în faza de dezvoltare a primului lor lungmetraj documentar filmat în India - „A Rifle and a Bag“, o co-producție India-România-Germania, proiect finanțat de Asian Cinema Fund din Busan, Coreea de Sud. Cristina locuiește în prezent în Oradea. (R.A.)

Publicat Miercuri, 16 august 2017
542
 | 2
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Radu Humor
+2
Felicitări !
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Reacția lui Iohannis în cazul Daniel Dragomir
Publicat acum 11 ore şi 32 minute
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum 12 ore şi 36 minute
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 19 ore şi 24 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 45 minute