Film al lui Tudor Giurgiu, premiat: „Spune o poveste mai puțin cunoscută”

Filmul românesc Libertate regizat de Tudor Giurgiu a fost premiat la Sarajevo Film Festival, potrivit unui comunicat transmis Cotidianul.ro.

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo. Premiul constă în sprijin pentru distribuția filmului în peste 3000 de cinematografe din toată lumea și popularizarea acestuia printre spectatori.

Inspirat din fapte reale, Libertate spune o poveste mai puțin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. Filmul va intra în cinematografele din România în 6 octombrie, iar începând cu 25 august echipa filmului va fi prezentă la o serie de avanpremiere în peste 40 de orașe din țară, la Alba Iulia, Odorheiul Secuiesc, Sibiu, Buzău sau Brăila.

Regizorul Tudor Giurgiu, producătoarea Oana Bujgoi Giurgiu, scenarista Cecilia Ștefănescu și actorii Alex Calangiu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo și Ionuț Caras au participat la Festivalul de la Sarajevo, unde Libertate a avut parte de mai multe proiecții și întâlniri cu publicul și cu presa. Publicația internațională Cineuropa, citată în comunicat, scrie: „Tudor Giurgiu zugrăvește o imagine realistă a haosului și tulburărilor revoluționare, pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite și, cel mai important, creează un film palpitant care captează atenția spectatorilor”.

Din distribuția filmului mai fac parte Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprișor, Leonid Doni sau Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Libertate a avut premiera națională la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde a câștigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc din program.

Festivalul de Film de la Sarajevo este cel mai important și cel mai mare festival de film din Europa de Sud-Est. A fost fondat în 1995, în timpul asediului orașului Sarajevo din timpul războiului bosniac.

Tudor Giurgiu este unul dintre cei mai cunoscuți regizori și producători români. A regizat filme precum Legături bolnăvicioase (2006), Despre oameni și melci (2012), De ce eu? (2015) sau Parking (2019). Este fondatorul casei de producție Libra Films și Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

LIBERTATE este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. POATE zice Ceva si despre Convorbirea dintre Stanculescu si Col. Nicolae Dragomir, prin telefon …

    Cati ai impuscat ?
    250 !
    Mai impusca sa PARA Revoluitie !

    CE imi plac Filmele CRITICE cu Voie de la StapanirI !

  2. Filme cu tendinta, premiate la festivaluri dubioase, pe care nu le urmareste nimeni. Bani aruncati…

  3. ” pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite ”
    e clar,
    re-scrierea (artistica…) a Istoriei,
    un altfel de „Closer to the Moon”.

  4. Singurul regizor demn de apreciat pentru atitutinea verticala din timpul p(l)andemiei ramane Cristi Puiu. Demn si principial. Democrat pur sange. Restul…

  5. Acesti asa zis regizori-de dupa ’90 incoace in majoritatea lor fac filme pentru impresionarea strainatatii naive si dornica de senzational in scopul de a se face cunoscuti.Ma mir ca nu s-a facut deja un film cu practicarea canibalismului in societatea romaneasca pe timpul odiosului.Premiul Oscar era deja asigurat.Hai Pippidi & co, nu e tarziu !
    PS:Cat despre valoarea festivalului….

  6. FLACAULASTACU NUMEDE..VIDELE,TANCABESTI,GEAMPARALE,SCOFALCENI,MALULSPART,
    ESTE 1 BUN CINECLUBIST DE FILME DEGEABA.LIOTA-GASCA GIURGIU,ARE VIZIONARI
    DIN MEDIUL FAMILIAL,COLEGI,PRETINI.CAND O SA ADUCA BENEFICII CINEMATOGRA
    FIEI NATIONALE,PRECUM REGELE INCASARILOR SI SPECTATORILOR DIN ROMANIA-cu sute de milione de dolarei,si sali arhipline,in cei 40 de ani de truda-.
    -MARELE SI UNICUL SERGIU NICOLAESCU-ing./fara iatc.PANA ATUNCI,giurgiule-
    patarlage,mai lento,lento.semneaza.baiatul intr-o bretea=titlu film

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.