Filme de primăvară

A 26-a ediție a Festivalului Internațional de Film DaKINO are loc în perioada 1-5 martie. Manifestarea aduce la București, în proiecții speciale și în premieră în România, câteva dintre peliculele nominalizate la Premiile Oscar, dar și filme premiate la Sundance sau Berlin.

Dan Chișu a inițiat Festivalul Internațional de Film DaKINO în 1991, evenimentul fiind impus drept unul dintre cele mai vechi festivaluri de scurtmetraj din Europa de Est. La vremea respectivă era primul Festival Internațional de Film din România, „oferind realizatorilor români, precum Cristian Mungiu, Radu Muntean, Titus Munteanu, Tudor Giurgiu, Cristi Puiu, Hanno Hoffer, Florin Șerban, Cristian Nemescu, Corneliu Porumboiu, Marian Crișan, Adrian Sitaru, oportunitatea de a intra în contact cu realizatori, producători, cineaști din toată lumea și de a-și prezenta, de cele mai multe ori, filmele de școală sau de absolvire, în fața publicului“, își amintesc organizatorii.

Nume cunoscute din cinematografia internațională au fost invitați ai festivalului, printre aceștia numărându-se Charlotte Rampling, Cristopher Lambert, Giulliano Gemma, Gaspar Noe, Vittorio Taviani, Costa-Gavras, Anthony Minghella, Hiam Abbass, Bruno Coppola sau Emir Kusturica.

Până duminică, proiecțiile vor avea loc la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO și la Cinema Muzeul Țăranului – Studioul „Horia Bernea“. Potrivit unui comunicat de presă, sediul central DaKINO 26 se va instala în spațiul ARCUB (str. Lipscani 84-90), care va deveni punct de întâlnire pentru cei care vor participa la festival.

Premii și jurizări de la specialiști și de la public

Competiția de Scurtmetraj DaKINO 26 va fi prezentată și premiată la ARCUB de mâine până duminică, începând cu ora 19.00. Juriul care va stabili premiile competiției este prezidat de actorul Adrian Titieni (Bacalaureat, Fixeur, Ilegitim). Alături de acesta, peliculele sunt judecate de criticul de film Cristina Corciovescu, programatorul cinematografului „Elvira Popesco“ din București, Boglarka Nagy, actrița Andreea Vasile (De ce eu?, Fixeur) și de regizorul Andrei Gruzsniczki (QED, Cealaltă Irina). Aceștia vor acorda duminică, 5 martie, în cadrul Galei de Premiere: Trofeul DaKINO 26, Premiul pentru regie și Premiul pentru scenariu, precum și Premii speciale ale Juriului. În cadrul aceleiași Gale, în urma voturilor primite de la spectatori, se va acorda și Premiul publicului.

Deschidere de Oscar

În concurs sunt 26 de filme de scurtmetraj din țări europene, dar și din Taiwan, Australia sau Filipine.
Diseară, de la ora 19.30, ediția 2016 a festivalului se deschide la Cinema PRO cu proiecția filmului „Manchester by the Sea“, în premieră în România. Pelicula tocmai a încheiat turul celor mai importante premii, ridicând Oscarurile pentru Scenariu original și pentru Cel mai bun actor în rol principal. Pentru acest rol, Casey Affleck a plecat cu premiul Academiei Americane, după ce câștigase și trofeul rezervat actorilor cu rol principal într-o dramă, la Globurile de Aur.

Manifestarea aduce la București atât pelicula câștigătoare a trofeului Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2016, „I, Daniel Blake“, în regia lui Ken Loach, cât și filmul care a câștigat Ursul de Aur la Berlinale 2016, „Fire at sea“, în regia lui Gianfranco Rosi, nominalizat de asemenea la Premiul Oscar pentru Cel mai bun documentar. Sâmbătă, de la 17.00, după o proiecție specială la ARCUB, echipa filmului „Fixeur“, în regia lui Adrian Sitaru, va participa la o discuție cu publicul.

Selecții, specialități, copii

În cadrul festivalului, o secțiune specială este dedicată copiilor. În DaKIDS se vor organiza o serie de proiecții dedicate copiilor din centrele de zi, la care accesul este gratuit. Vineri, sâmbătă și duminică sunt programate spectacole speciale cu „Balerina“, „Vaiana“ (cu un spectacol vineri de la 13.00, la MȚR, dedicat copiilor cu autism) și „Pete și Dragonul“.

Ionuț Mareș, Cristi Mărculescu și George Mihalcea sunt cei care au selectat cele trei scurtmetraje (Brazilia, SUA, Bulgaria) în programul Selector’s Choice de duminică, de la 14.00, din ARCUB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.