Filme incitante la „Filmstock”

“Stufstock”, cel mai longeviv festival open air de rock de la malul Mării Negre, a reuşit să devină, în cele 9 ediţii organizate în Vama Veche, o adevărată experienţă muzicală şi culturală pentru publicul din România şi din ţările învecinate.

În cifre, Stufstock se traduce prin: 200.000 de vizitatori, 14 scene, 86 de trupe româneşti, 48 de artişti străini, 108 lungmetraje şi scurtmetraje şi peste 700 de voluntari care au participat la organizarea şi desfăşurarea evenimentului.

Astăzi, la ora 22.00, începe în forţă “Filmstock”, de la Vama Veche, cu proiecţia filmului “Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude.

Pelicula, distinsă cu Trofeul la “Festivalul Internaţional de Film” de la Sarajevo, primul şi cel mai mare festival de film din Balcani, a cucerit publicul prin realismul abordării. Cinefilii o pot vedea astăzi la ”Papa la Şoni”.

Despre participarea la Stufstock, distribuitorul filmului “Toată lumea din familia noastră” mărturiseşte: „Ne bucurăm să fim prezenţi cu pelicula noastră la Stufstock, cel mai aşteptat eveniment al anului, şi să fim alături de marea familie Stufstock. După ce filmul regizat de Radu Jude a câştigat «Inima oraşului Sarajevo» (Trofeul Sarajevo IFF), sperăm să câştigăm şi inima publicului vamaiot prezent la această ediţie de Stufstock”.

Pelicula “Toată lumea din familia noastră” este o comedie neagră, care tratează într-o notă ironică povestea unei drame de familie, a unui părinte şi a fiicei lui, în tonul dulce-amărui, specific românesc.

Marius este un bărbat divorţat, în vârstă de 30 ani, şi tatăl unei fetiţe de 5 ani, Sofia, care trăieşte împreună cu mama sa. În ziua în care Marius doreşte să plece cu fiica sa în vacanţă, află că Sofia este bolnavă, dar crede că este o minciună şi insistă ca fetiţa să vină cu el. Situaţia scapă rapid de sub control şi toată familia este prinsă într-o atmosferă dominată de umor, violenţă, copilării, intervenţii ale poliţiei şi declaraţii de dragoste.

Succesul peliculei nu mai este o necunoscută pentru publicul cinefil: “Este pentru prima dată în cele 18 ediţii ale Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo când un film românesc câştigă marele premiu. După selecţia de la Berlinale, premiile de la B’est şi TIFF, trofeul «Heart of Sarajevo» a răsplătit eforturile depuse de echipa de producţie şi de actori”, declară echipa filmului.

Un al doilea film în regia lui Radu Jude va fi proiectat pe 25 iulie. De data aceasta este vorba despre “Film pentru prieteni”, o dramă plină de substanţă. Protagonistul (Gabriel Spahiu) este un bărbat care îşi pune în scenă moartea, după ce îşi înregistrează testamentul video.

Gabriel Spahiu, în Film pentru prieteni

Filmul nuanţează stările contradictorii şi angoasa personajului principal, care se pregăteşte de sinucidere ca pentru o ocazie specială. În final, el este conturat ca un bărbat apăsat de singurătate şi depresie. Dramele interioare, imaginile tulburătoare şi umorul grotesc sunt ingredientele care fac din creaţia lui Radu Jude un film care merită a fi văzut.

Anunţate ca surprize din partea “Stufstock 10”, peliculele “Sinucide-mă” şi “Vara asta” sunt două producţii interesante şi pe alocuri controversate, care vin să completeze atmosfera cinefilă de la “Papa la Şoni”. Ambele proiecţii vor avea loc pe data de 25 iulie, începând cu ora 22.00.

“Suicide me”, în regia lui Jamil Hendi, prezintă povestea lui Alex (Vasile Calofir), un bărbat aflat într-o depresie avansată, care nu găseşte o altă soluţie pentru problemele lui decât aceea de a se sinucide. În decizia lui intervine însă instinctul de autoconservare, care îl împiedică să îşi ia viaţa, de aceea recurge la o soluţie neobişnuită: angajează un asasin să îl „sinucidă”. În scurt timp, Alex realizează că nu îşi mai poate controla viaţa şi, mai ales, moartea. În urma unui atac de panică, reflectează asupra sensului existenţei şi nu mai este la fel de hotărât că vrea să moară.

“Vara asta”, semnat de Roxana Leotescu, este un film aparent controversat, care abordează un subiect lejer: câştigarea unui concurs de talente devine provocarea perfectă pentru un grup de adolescenţi. Despre cât de nerăbdători sunt tinerii protagonişti să câştige marele premiu şi cât de departe ar putea merge pentru a obţine acest lucru, vor afla iubitorii de film pe 25 iulie, la “Papa la Şoni”.

26 iulie vine cu o înşiruire plină de înţelesuri şi substrat. E timpul ca “30.40.50”, regizat de Iulia Rugină, Eva Perlovici şi Stanca Raduora. Pelicula prezintă trei poveşti diferite ale unor femei de vârste diferite, 30, 40, respectiv 50 de ani, şi angoasele existenţiale specifice etapelor prin care trec. Emoţiile variază, stările, de asemenea, iar ele se găsesc într-un carusel istovitor, dar cu un mesaj clar definit.

Partea de final a filmului aduce publicului o surpriză neaşteptată, pe care o poate descoperi la “Stufstock 10”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.