Filme pe marele ecran

Trăiţi Două zile, o noapte împreună cu Marion Cotillard

Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte, în regia fraţilor Dardenne, cu Marion Cotillard (La Vie en Rose, Inception, The Dark Knight Rises), câştigătoarea Oscarului din 2008, este distribuit în România de Independenţa Film, după ce anul acesta a făcut parte din Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes.

În film îi veţi putea recunoaşte şi pe Fabrizio Rongione, din celelalte lungmetraje ale Fraţilor Dardenne: Rosetta, Le gamin au vélo, L’Enfant, şi pe Catherine Salée (La vie d’Adèle).

Pelicula fraţilor Dardenne spune povestea Sandrei, o tânără mamă din Belgia zilelor noastre care are la dispoziţie un singur weekend pentru a-şi convinge colegii de serviciu să renunţe la un bonus consistent (1.000 de euro) din partea patronului în schimbul desfiinţării locului ei de muncă.

Jean-Pierre şi Luc Dardenne, cunoscuţi sub numele de Fraţii Dardenne, sunt veterani la Cannes. Ei au deja acasă două premii Palme d’Or. Unul pentru Rosetta (1999), cel de-al doilea pentru filmul L’Enfant.

Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt consideraţi echivalentul francez al cuplului de regizori americani Joel şi Ethan Coen. Anul acesta, cei doi au participat în competiţia de la Cannes cu cel mai recent film al lor, Deux jours, une nuit.

“De ani de zile ne tot gândim să facem un film despre cineva care e tras pe linie moartă din cauza colegilor – susţinuţi din spate cu bonusuri consistente de conducerea firmei – pe motiv că ar fi devenit inutil la locul de muncă”, mărturiseşte Luc Dardenne.

Marion Cotillard şi Fabrizio Rongione în Deux jours, une nuit

“Ce ni s-a părut nouă important era să prezentăm pe cineva exclus pe motiv că ar fi slab sau ineficient. Filmul arată cum acest personaj «slab şi ineficient» găseşte totuşi puterea şi curajul necesar pentru a duce o luptă”, adaugă Jean-Pierre Dardenne.

Marion Cotillard este câştigătoarea Oscarului 2008 pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal pentru filmul muzical-biografic La Vie en Rose / La môme (2007), cu Gérard Depardieu, unde a interpretat rolul cântăreţei franceze Edith Piaf. Pe Marion Cotillard aţi mai văzut-o recent în Blood Ties (distribuit anul acesta de Independenţa Film), Midnight in Paris, Inception, The Dark Knight Rises, Big Fish, Rust and Bone, Contagion şi altele. De asemenea, o veţi putea vedea în curând într-un alt film din competiţia Cannes 2014: The Immigrant (2013), în regia lui James Gray, cu Joaquin Phoenix şi Jeremy Renner, peliculă care va fi distribuită în România tot de Independenţa Film.

Marion Cotillard i-a cunoscut pe Fraţii Dardenne în Belgia, în timp ce ea filma la Rust and Bone. “De fapt, a fost o întâlnire foarte scurtă: în faţa ascensorului, în timp ce toţi aşteptam să vină liftul. Probabil că am părut foarte emoţionată, deoarece îi admiram foarte mult. La câteva luni după ce Rust and Bone a avut premiera, agentul meu m-a sunat şi mi-a spus că Luc şi Jean-Pierre vor să-mi propună un rol. Mi-a venit greu să cred. Nu mi-am imaginat vreodată că voi lucra cu ei…”, spune actriţa.

Cele mai bune filme de la Festivalul Comedy Cluj ajung la Bucureşti

Alan Partridge

Cele mai bune producţii prezentate în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj ajung săptămâna viitoare la Bucureşti.

Selecţia Comedy Cluj propune publicului din Capitală 5 lungmetraje proiectate în Competiţia Oficială sau distinse cu cele mai importante trofee ale ediţiei care a avut loc la Cluj în această toamnă, precum şi cele mai bune scurtmetraje independente şi studenţeşti. Proiecţiile sunt programate între 5 şi 7 decembrie la Cinemateca Union din Bucureşti.

Selecţia Comedy Cluj de la Bucureşti concentrează în 3 zile cele mai importante filme din palmaresul acestui an: Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor semnată de regizorul şi scenaristul Riad Sattouf, dublu premiată pentru Cel Mai Bun Film şi Cel Mai Bun Scenariu, Marile unde / Les grandes ondes a l’ouest în regia lui Lionel Baier, desemnat Cel Mai Bun Regizor, documentarul lui Mike Myers Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon, distins cu Premiul Publicului, precum şi două lungmetraje incluse în Competiţia Oficială, Alan Partridge (regia Declan Lowney) şi Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau (regia Sydney Sibilia).

Jacky în regatul femeilor

Vineri, 5 decembrie, de la ora 18.00, îl veţi putea revedea pe celebrul Steve Coogan, cunoscut pentru rolul său din Philomena lui Stephen Frears, care interpretează personajul fictiv al lui Alan Partridge. Creat şi interpretat de Coogan pentru diverse programe de radio şi televiziune BBC încă din 1991, Alan Partridge deschide seria proiecţiilor Comedy Cluj la Bucureşti în comedia de lungmetraj ce îi poartă numele, sub semnătura regizorului Declan Lowney.

Proaspăt angajat într-o staţie radio de provincie, luat drept ostatic de un coleg de breaslă recent concediat, Partridge devine intermediarul dintre fostul coleg înarmat, întregul personal sechestrat şi poliţia locală. Comunitatea are ochii aţintiţi spre el şi totuşi Partridge spune ceva ce va regreta mai târziu.

O producţie recompensată cu premiul pentru Cea mai bună comedie la Empire Awards.

Debutul în regie al celebrului actor Mike Myers, documentarul Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon a avut cel mai mare succes la public. Myers urmăreşte evoluţia lui Shep Gordon, îndrăgitul personaj de la Hollywood, impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison şi Jimi Hendrix

Vineri, 5 decembrie, de la ora 20.00.

Legenda lui Step Gordon

Sâmbătă, 6 decembrie, este ziua filmelor din Competiţia Oficială Comedy Cluj.

Programat de la ora 18.00, Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau (regia Sydney Sibilia) spune povestea unui fost cercetător universitar care pune bazele unei bande criminale prin cooptarea unei găşti de experţi din diverse domenii.

Pelicula Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor, semnată de regizorul şi scenaristul Riad Sattouf, va închide programul zilei, de la ora 20.00. Îndrăzneţ şi inovator, lungmetrajul spune povestea unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne, care îşi condamnă oponenţii la spânzurătoare. În această ţară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbaţii, îmbrăcaţi în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice.

Distribuţia de excepţie – Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius – a contribuit la motivaţia juriului Comedy Cluj în acordarea celor două premii: „Cel mai împlinit film, care transmite emoţii universale şi utilizează umorul în cel mai eficient mod, ca o critică socială”.

Selecţia de scurtmetraje pregătită pentru duminică, 7 decembrie, de la ora 18.00, include producţii din Italia, Austria, Franţa, Grecia, Rusia şi Germania. Vizita unui tânăr la psiholog în încercarea de a-şi îmbunătăţi viaţa, asaltarea armată a unei măcelării, un tutorial despre cum să păcăleşti moartea, încurcătura produsă de pierderea actului de identitate sau viaţa de după moarte a unui bărbat de 42 de ani sunt doar câteva dintre comediile pe care le puteţi descoperi în cadrul selecţiei.

Marile Unde

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze şi peliculele câştigătoare ale celor două secţiuni competiţionale de scurtmetraje. Recompensat cu o Menţiune Specială, filmul Studies on Hysteria/Studii asupra isteriei (Germania), în regia lui Gabriel Borgetto, “nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneţ”. Producţia Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj şi autenticitate, îşi câştigă dreptul de a se face vizibil fără prea multe explicaţii.

Cel Mai Bun Scurtmetraj Studenţesc, Goodman/Om Bun (Rusia), al tinerei Anna Yanovskaya, spune povestea unor tineri care îşi apără libertatea şi a unui maior de poliţie care încearcă să îi saboteze. Filmul are un mesaj simplu, dar foarte puternic şi necesar în societatea în care trăim şi a contextului politic actual.

A Hardworking Robber/Un hoţ muncitor (regia Michael Felanis, Grecia), declarat Cel Mai Bun Scurtmetraj Independent la Comedy Cluj 2014, spune povestea unui hoţ care decide să nu îşi folosească doar arma pentru a-şi câştiga existenţa. Un film în care ironia, autoironia şi asumarea acesteia sunt închegate într-o construcţie unitară cu un ritm foarte bine ales.

Selecţia Comedy Cluj de la Bucureşti se încheie duminică seară cu proiecţia peliculei Marile unde/Les grandes ondes a l’ouest în regia lui Lionel Baier, desemnat Cel mai bun regizor pentru „maniera în care a condus actorii şi a reconstruit epoca”. Filmul se concentrează pe aventurile a trei jurnalişti elveţieni în Portugalia anului 1974 când o revoluţie e pe cale să izbucnească. Baier combină un umor bine gestionat, tropi nostalgici şi comentarii socio-istorice.

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.

Magie în lumina lunii, o nouă comedie romantică marca Woody Allen

Colin Firth şi Emma Stone în Magie în lumina lunii

Cu dialoguri savuroase şi o distribuţie excepţională, Magie în lumina lunii este o nouă comedie romantică regizată de legendarul Woody Allen.

În decorul fabulos oferit de opulenta rivieră franceză a anilor `20, Magie în lumina lunii este o comedie romantică, avându-i în prim plan pe un mare magician (Colin Firth), aflat într-o continuă încercare de a demasca o clarvăzătoare (Emma Stone).

Colin Firth în Magie în lumina lunii

De la prima lor întâlnire, Stanley (Colin Firth) o cataloghează pe Sophie (Emmma Stone) ca fiind insignifiantă, o şarlatană pe care o poate demasca imediat, minunându-se de credulitatea familiei gazdă. Dar, spre marea sa surprindere, Sophie reuşeşte să citească de multe ori minţi şi să facă alte lucruri supranaturale care nu îşi găsesc nicio explicaţie logică şi care-l lasă cu gura căscată… Foarte curând, Stanley îi mărturiseşte iubitei lui mătuşi Vanessa (Eileen Atkins) că a început să se întrebe dacă nu cumva puterile lui Sophie sunt reale. Dacă ele ar fi reale, Stanley îşi dă seama că orice este posibil şi că tot ceea ce credea el se năruie.

Emma Stone în Magie în lumina lunii

Ceea ce urmează însă depăşeşte orice aşteptare, pentru că vom asista la o serie de evenimente pur şi simplu magice, care vor influenţa până şi relaţia tensionată dintre cele două personaje.

Finalul însă este cel care ne pregăteşte cea mai reuşită Magie în lumina lunii.

Annie, din 26 decembrie în cinematografele din România

Jamie Foxx şi Quvenzhane în Annie

Cameron Diaz şi copilul-minune al Hollywoodului, Quvenzhané Wallis, vin pe marele ecran alături de Jamie Foxx în Annie, o aventură muzicală plină de învăţăminte pentru toţi cei implicaţi.

Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, este produs acum într-o viziune nouă, contemporană, de Columbia Pictures.

Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014. Abandonată de părinţii ei, care iniţial au promis că se vor întoarce într-o bună zi, fetiţa duce o viaţă oribilă alături de Miss Hannigan (Cameron Diaz), o mamă vitregă şi câinoasă la suflet. Dar totul capătă o altă turnură când potentul candidat la primăria New York-ului, Will Stacks (Jamie Foxx) – alături de isteaţa sa adjunctă, Grace (Rose Byrne) şi consultantul său de campanie, şmecher şi manipulator, Guy (Bobby Cannavale) –, ia o decizie dictată de interese electorale: se va ocupa de această fetiţă orfană! Stacks se laudă că este îngerul ei păzitor, dar firea optimistă a lui Annie şi convingerea că soarele va răsări şi-n viaţa ei vor arăta că, de fapt, lucrurile ar putea sta chiar pe dos.

Generaţii la rând, familiile de pretutindeni s-au îndrăgostit de muzicalul Annie şi de cântecele sale legendare: Tomorrow, It’s the Hard-Knock Life sau Maybe, care le-au lăsat amintiri de neşters din copilărie. Coloana sonoră conţine înregistrările noi ale renumitelor cântece ale filmului, dar şi cântece noi interpretate de Sia, Jamie Foxx, Quvenzhané Wallis, Cameron Diaz şi alţii.

Magia spectacolului care a primit nu mai puţin de 7 Premii Tony este adusă de regizorul Will Gluck, care face echipă cu o armată de producători de renume: James Lassiter, Jada Pinkett Smith & Will Smith, Caleeb Pinkett şi Shawn “JAY Z” Carter, Laurence “Jay” Brown şi Tyran “Ty Ty” Smith, pentru a readuce pe ecran, într-o viziune modernă, personajele şi spectacolul original din anii ’80. Celia Costas şi Alicia Emmrich sunt producătorii executivi ai filmului. Scenariul este semnat de Will Gluck şi Aline Brosh McKenna, fiind inspirat după muzicalul teatral Annie, de Thomas Meehan, muzica Charles Strouse, versurile Martin Charnin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.