Filme româneşti în festivaluri internaţionale

Inimi cicatrizate”, în premieră mondială în 7 august

Lungmetrajul Inimi cicatrizate, o adaptare liberă după opera literară a lui M. Blecher în regia lui Radu Jude, va avea premiera mondială luna viitoare în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno.

Pelicula, care a fost inclusă în competiţia oficială a prestigiosului festival din Elveţia, va avea premiera de gală pe 7 august, la ora locală 16.30, la Auditorium FEVI.

Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorului Radu Jude, actorilor Lucian Teodor Rus, Ilinca Hărnuţ, monteurului Cătălin Cristuţiu, sound designer-ului Dana Bunescu, producătorului Ada Solomon.

Acţiunea din filmul Inimi cicatrizate are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

Inimi cicatrizate este o producţie Hi Film în co-producţie cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu BORD CADRE FILMS (Elveţia), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings.

Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius PanduruRSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen, iar mixajul a fost realizat de Cristinel şirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură, iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Producător Ada Solomon, co-producători Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, producători asociaţi Jamal Zeinal Zade, Dan Wechsler.

Ultima prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno a fost înregistrată în urmă cu trei ani cu producţia Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism în regia lui Corneliu Porumboiu.

Radu Jude a câştigat anul trecut Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru pelicula Aferim!, producţia românească cu cel mai mare succes de box-office în 2015.

Prima noapte”, selecţionat în competiţie la Festivalul de la Veneţia

Prima noapte/ First Night, scris şi regizat de Andrei Tănase, va concura pentru trofeul acordat celui mai bun scurtmetraj în secţiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneţia (31 august – 10 septembrie). Este singurul titlu românesc inclus anul acesta în competiţie. Ajuns la cea de-a 73-a ediţie, Mostra de la Veneţia este unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase festivaluri de film din lume. Secţiunea Orizzonti este rezervată filmelor care inovează şi acordă o atenţie specială descoperirii de talente în cinema.

Intriga filmului este scurtă, însă complicaţiile ei – multiple. Ziua de naştere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată. În distribuţie: tinerii actori Alfredo Minea şi Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu şi Elvira Deatcu.

Secvenţă din pelicula Prima noapte

Prima noapte este un scurtmetraj independent, realizat fără sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Scenariul a fost înscris în 2014 la cele două concursuri de proiecte organizate de CNC, dar nu a primit finanţare. Filmul este co-produs de Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH, Libra Film Productions, Commitet şi ARTE/ SWR Germania. În aceeaşi formulă de co-producţie, Andrei Tănase a mai regizat Claudiu şi crapii (2014) şi Vacanţa la ţară (2015). Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălăşoiu (Sieranevada).

Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. A regizat scurtmetraje selecţionate şi premiate în festivaluri: Vacanţa la ţară (2015), distins cu Premiul Luna la NexT Film Festival şi selecţionat la TIFF, Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, Timishort, Filmfest Dresden, Claudiu şi crapii (2013), proiectat la Cottbus, TIFF, Namur sau Molodist (Kiev), Kings of the Castle (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), Mc Russia (scurtmetraj documentar, 2008), Love Forever (2006), Myriapod (2004).

Câini”, în competiţia oficială a Festivalului de la Sarajevo

Dragoş Bucur şi Raluca Aprodu în filmul Câini

Premiat la Cannes şi la TIFF, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, îşi continuă drumul prin marile festivaluri ale anului. Filmul a fost selecţionat în competiţia oficială a celei de-a 22-a ediţii a Festivalului de la Sarajevo (12 – 20 august), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa. Proiecţia de gală a filmului va avea loc în prezenţa regizorului Bogdan Mirică, a actorului Gheorghe Visu şi a producătoarei Marcela Ursu. Din 23 septembrie, thriller-ul va ajunge în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film.

Juriul prezidat de regizorul palestinian Elia Suleiman este format din producătorul filmului Once Upon a Time in Anatolia, Zeynep Atakan, actorul sârb Nikola Dubricko, Thomas Hailer, selecţioner al Festivalului de la Berlin, şi actriţa greacă Angeliki Papoulia (Dogtooth). În faza de proiect, Câini a câştigat Premiul ARTE International Relations în cadrul CineLink, la Sarajevo 2013.

Tot în august, Câini va avea o proiecţie specială la Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul (8 – 14 august, Sfântu Gheorghe, Delta Dunării), în prezenţa unei părţi a echipei.

Vlad Ivanov în filmul Câini

Unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului, Câini este primul lungmetraj al unui cineast recunoscut deja pentru scenariul şi co-regia serialului Umbre (HBO). Debutul său a câştigat Premiul criticii – FIPRESCI la secţiunea Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes şi Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Spectatorii îi vor vedea, în roluri memorabile, pe Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu. Lor li se alătură actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval şi Constantin Cojocaru.

Câini este mai apropiat de western-ul american decât de cinema-ul românesc contemporan”, scrie revista franceză Les Inrockuptibles. Acţiunea este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Regizorul Bogdan Mirică este şi autorul scenariului. Imaginea este semnată de Andrei Butică, montajul – de Roxana Szel, iar scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu. Filmările au avut loc în vara anului trecut, în locaţii din Brăila, Galaţi, Teleorman şi Giurgiu.

Gheorghe Visu în producţia semnată de Bogdan Mirică, Câini

Bogdan Mirică este scenarist şi co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România – Umbre (2014) şi a obţinut numeroase premii pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011). A studiat scenaristică la Universitatea Westminster şi a semnat scenariul unor filme şi seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecţionat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. Cu proiectul Câini, a participat la numeroase ateliere de dezvoltare precum Angers Workshops, Torino Film Lab sau Les Arcs (Franţa). Este autorul unei cărţi numite Bestseller (colecţia Râsul lumii, Humanitas 2005), a lucrat ca director de creaţie la Graffiti BBDO şi a scris pentru diverse publicaţii.

Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) şi EZ Films (Elie Meirovitz), şi co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producţia Franţa-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franţa, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages şi Fundaţia GAN, cu participarea HBO România.

Cinema, Mon Amour”, în competiţia de documentare de la Sarajevo

Cinema Mon Amour, o pledoarie pentru modernizarea cinematografelor din România

Cinema, Mon Amour, regizat de Alexandru Belc, a fost selecţionat în competiţia de documentare a Festivalului de la Sarajevo. Filmul revine la Sarajevo după ce, în faza de proiect în dezvoltare, a câştigat premiile Cat & Docs şi Croatian Radio Television HRT, în cadrul workshop-ului Docu Rough Cut Boutique 2015. Documentarele vor fi jurizate de Tine Fischer, fondatorul şi directorul festivalului CPH:DOX, şi regizorii Fernand Melgar şi Alexander Nanau.

La finalul lunii iunie, filmul a fost proiectat la Washington D.C., într-o selecţie a celor mai bune documentare ale anului, la festivalul AFI Docs, organizat de American Film Institute. Tot în iunie, Cinema, Mon Amour a avut premiera britanică la Edinburgh International Film Festival. Selecţia la Sarajevo se adaugă unei liste lungi de festivaluri: DOK Leipzig (Germania), Jaipur International Film Festival (India), Helsinki IFF, Jihlava International Documentary Film Festival (Cehia), Tempo Documentary Festival (Stockholm), Docs Against Gravity Film Festival (Varşovia).

Cinema Mon Amour, selecţionat la Festivalul de la Sarajevo

Cinema, Mon Amour spune povestea lui Victor Purice, director, fost proiecţionist şi cinefil pasionat, şi a celor două fidele angajate ale sale, Cornelia şi Lorena, care încearcă să menţină pe linia de plutire cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ. Nostalgic după „epoca de aur” a cinema-ului, Victor visează să reinstaureze gloria de odinioară, dar trebuie să înfrunte realitatea dură. Într-o sală neîncălzită, care se dărâmă încetul cu încetul, lipsa ajutorului de la stat transformă totul într-o luptă donquijotească.

Proiectul a fost demarat ca parte din campania Salvaţi Marele Ecran, iniţiată de Tudor Giurgiu şi echipa TIFF, în scopul conştientizării nevoii de a moderniza şi digitaliza cinematografele din reţeaua RADEF România Film.

Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) şi Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urmă selecţionat la Visions du Réel Documentary Festival, Nyon, Elveţia.

Cinema, Mon Amour este o producţie Libra Film, în coproducţie cu HBO România şi Pink Productions (Cehia). Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului MEDIA al Uniunii Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.